Transfer dönemi için futbol ekonomisti Tuğrul Akşar'dan çarpıcı analiz

11.06.2018 - 18:15 | Son Güncellenme: 11.06.2018 - 15:15

Futbol ekonomisti Tuğrul Akşar, transfer dönemi öncesi Türk kulüplerinin mali yapısını analiz etti. Çarpıcı rapor!

Transfer döneminde futbolseverler destekledikleri kulüplerin, kadrolarına yeni isimleri katmasını heyecanla bekliyor. Ancak; Türkiye’de kulüplerin mali yapıları ise bu beklentileri boşa çıkaracak cinsten.

Futbol ekonomisti Tuğrul Akşar, transfer dönemi için Türk kulüplerinin fotoğrafını çekti. Akşar, kulüplerin mali tablolarının iç açıcı olmadığını ve transfer döneminin sönük geçme ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekti.

Radyospor’da yayınlanan Gün Ortası programında Emrah Karalinç’in sorularını yanıtlayan Tuğrul Akşar’ın değerlendirmelerinden Ajansspor’un derledikleri şu şekilde;

“Mali yapılarda bir iyileşme söz konusu değil”

Kulüplerin mali yapısında olumlu bir tablo gözlemleyemiyoruz. İçinde bulundukları finansal tabloyu aşmakta güçlük çekiyorlar. Ülkenin ekonomik yapısı da kulüplerin elini kolunu bağlıyor. Kredi sözleşmelerinin yabancı para ile imzalanması ve kurdan kaynaklanan zararlar kulüplerin sıcak para ihtiyacını artırıyor. Futbol olarak ülkede ekonomimiz belli bir seviyeye ulaşmış düzeyde. 800 milyon Euro’ya ulaşan bir büyüklüğümüz olsa da kâr bazında problemler yaşıyoruz. Süper Lig’de giderler ve zararlar da süper.

Avrupa ve Türkiye kıyaslaması

Naklen yayın gelirlerindeki 500 milyon dolarlık büyüme kulüplerin havuz gelirlerini de artırdı. Bu anlamda dünyada 6.sıraya yerleştik. Geçen sezonun şampiyonu Galatasaray’ın almış olduğu havuz geliri 160 milyon Euro’ya ulaştı. Gider ve kâr tarafına bakınca Finansal Fair-Play’den bu yana Avrupa’da kulüpler kâra geçerken, bizde zarar döngüsü değişmedi. Ekonomik tablomuzun olumsuzluğu, yabancı para üzerinden alınan kredilerde kur bazından değişimler ve yabancı oyuncularla yapılan sözleşmeler de bunu etkiliyor. Kur 3.26’da sabitlendiği için kur arttıkça kulüplerimiz finansal yönden de zarar ediyor ve gelir-gider arasında dengesizlikler oluşuyor.

“Gelir artsa da sportif başarıya yansımıyor”

Naklen yayın gelirlerine bağlı bir lig haline geldik. 3 büyükleri çıkarttığımızda kalan kulüplerin yayın gelirleri %80’lere ulaşıyor. Seyirci ortalamaları geçen sezonda artsa da, 14 bin ortalamamız var. Maç günü gelirleri ve sponsorluk gelirleri yaratmakta zorluk çeken bir ligiz. Ayrıca dışarıya açık olmayan bir ligiz. Dışarıdan oyuncu alsak bile kulüp bazında yatırımcı gelmemesi, döviz kazandırıcı etkimiz olmaması kısıtlı gelirlere sebep oluyor. Kulüplerimizin zararları 3 milyar düzeylerine ulaştı. Finansal gelir için futbolun kalitesi ve rekabet düzeyinin üst seviyelere çıkmak gerekiyor. 2000 yılındaki UEFA ve FIFA sıralamasının gerisindeyiz ancak toplam gelirlerimiz %500 artmış ancak bu sportif başarılarımıza yansımamış.

Senin için hazırladığımız haberler