Futbol masalı gerçek olacak mı?

27.01.2022 - 18:15 | Son Güncellenme: 27.01.2022 - 19:18

Belçika Pro Ligi'nde Club Brugge ile Deniz Undav'ın takımı Union Saint-Gilloise karşılaşmasında tarihi bir an yaşanacak. Peki maç ne zaman ve maçın önemi nedir? İşte merak edilen tüm detaylar...

Futbol masalı gerçek olacak mı?

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Bu akşamın maç programına bakıldığında oynanacak maçlardan biri Club Brügge-Union Saint-Gilloise. Belçika ligini çok yakın takip etmeyenlere dahi Club Brügge ismi tanıdık gelecektir.

Ama Union Saint-Gilloise?

Futbol dünyasında ismi neredeyse hiç duyulmamış bir kulüp. Ve kulübün futbol takımı bu sezon yükseldiği Belçika 1. Lig A’nın lideri. Hem de en yakın rakibi Royal Antwerp’in 9 puan önünde. Normal sezonun bitimine 11 hafta kala yerlerini korudukları takdirde play-off öncesinde Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılmayı garantileyerek tarih yazmaya başlayabilirler.

Tribün koltukları ağaçtan yapıldı

Saint-Gilloise Brüksel’in mahallerinden biri. Royal Union Saint-Gilloise de o mahallenin takımı. Maçlarını 1919’da tuğladan bir cephe ile inşa edilmiş, ana tribünlerindeki koltukları ağaçtan yapılmış Duden Park içinde yer alan harika bir stadyumda oynuyor. Stat, 1920 Antwerpen Olimpiyatları’nda futbola ev sahipliği yapmış. Hatta İspanya Milli Takımı tarihteki ilk maçını Danimarka önünde bu stadyumda gerçekleştirmiş.

Lig’den düştüğü 1973 yılına kadar Union Saint-Gilloise, Belçika’nın en iyi takımlarından biriydi. 1897’de kurulan kulüp 1935 yılına kadar 11 kere Belçika şampiyonu olmuştu. Bugün Anderlecht ve Brügge’den sonra en çok şampiyon olan takım onlar. Bir ara 4. Lig’e kadar inen bu küçük semt takımı, geçen sezon neredeyse 50 yıl sonra yeniden 1. Lig’e çıkmayı başardı ve sürpriz şekilde şu anda ligin lideri. Hem de Brüksel’deki en büyük rakibi Anderlecht ile Anwerpen ve son şampiyon Brügge’nin önünde.

Union Saint-Gilloise, 1. Lig’e çıktıktan sonra toplama kurulan bir takım değil. Aksine yıldızları olmayan ama bilerek seçilmiş oyunculardan oluşan bir takım. Belçika’nın en eski kulüplerinden biri olan bu takımın müthiş yükselişi 2018’de başladı. Premier Lig kulübü Brighton&Hove Albion’un sahibi Tony Bloom, yatırımcı olarak kulübe girdi. Servetini bahis ve pokerden elde eden Bloom, ikinci bir takım arayışındayken Union Saint-Gilloise kulübü karşısına çıktı. Çünkü takımın sahip olduğu eski stada adeta aşıktı. Ancak Bloom takımın yönetimine karışmıyor ve Kulüp Başkanı Alex Muzio, Sportif Direktör Chris O’Laughlin ve İtalyan asıllı Teknik Direktör Felice Mazzu operasyonu birlikte yürütüyorlar.

''Çılgın bir takıma sahibim''

Belçika basınında yazan analizlere göre bu sezon mücadele eden takım çok fazla para harcamadan ancak renkli ve potansiyelli oyunculardan oluşmuş. 26 kişilik takımın toplam değeri 43 Milyon Euro civarında. Ortalama oyuncu değeri 1,66 Milyon Euro. Zaten uyumlu ve birbirine alışık oyunculardan oluşan kadroda çok fazla değişiklik yapmadan sezona başlayıp başarılı sonuçlar almaya başladıklarında diğer büyük rakipler henüz kendilerini bulamamışlar.

Teknik direktör Mazzu “gerçekten çılgın bir takıma sahibim” diyor. Takımın kaptanı Teddy Tauma Maltalı. Danimarkalı Casper Nielsen ve Belçikalı 23 yaşındaki golcü Dante Vanzeir takımın önemli isimleri.

En etkili silah Deniz Undav

Ancak en önemli keşif ise 2020’de Almanya’dan transfer edilen 25 yaşındaki Türk asıllı santrfor Deniz Undav. Bu sezon ligde 23 maçta da forma giyen Undav, 18 gol 10 asist ile takımın en önemli kozu durumunda. Gol krallığı yarışında ise ilk sırada. Almanya’nın Aşağı Saksonya Eyaleti’nde Hannover’e 105 km uzakta bulunan Achim kasabasında dünyaya gelen Deniz Undav, Werder Bremen genç takımından boyu çok kısa diye gönderilmiş. Belçika’daki takımında 1 Temmuz 2020 tarihinden beri forma giyiyor. Geçen sezon da 2. Lig’de 26 maçta attığı 17 gol ve yaptığı 5 asistle takımının ligden çıkışında önemli rol oynamış.  

Deniz, Almanya 3. Lig’de yer alan Meppen takımında sözleşmesi bittikten sonra Almanya’dan ciddi bir talip çıkmaması üzerine kendisiyle yakından ilgilenen Union Saint-Gilloise’nin teklifini kabul ediyor. Ve artık Belçika futbol tarihinin en büyük hikayesinin bir parçası olmak üzere.

Senin için hazırladığımız haberler