"Futbolda şike kumpası" davasında geri sayım! Son 2 gün

02.06.2021 - 12:50 | Son Güncellenme: 02.06.2021 - 14:27

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "futbolda şike" soruşturmasında kumpas kurduğu gerekçesiyle 88 sanığın yargılandığı davada karar cuma günü açıklanıyor.

"Futbolda şike kumpası" davasında geri sayım! Son 2 gün

AJANSSPOR - HABER

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "futbolda şike" soruşturmasında kumpas kurduğu gerekçesiyle 88 sanığın yargılandığı davada, sona gelindi. İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını cuma günü vermesi gerekiyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Fenerbahçe Yönetim Kurulu üyesi Fethi Pekin, davada artık sona gelindiğini belirterek “Bugün söz sırası bize gelecek. Zaten bildiğiniz gibi geçen hafta 37 sayfalık bir dilekçemizi de vermiştik. Artık sonuna geldik, yüzdük yüzdük sonuna geldik. Yarın duruşmaya ara verileceğini düşünüyorum. Cuma günü karar çıkacağını düşünüyorum" dedi.

"Beklediğimiz karar olacak"

Sanıkların en ağır şekilde cezalandırılmasını beklediklerini söyleyen Pekin konuşmasına şöyle devam etti:

"Herhangi bir aksilik olmazsa cuma günü buradan bir karar çıkacak ve bu da zaten beklediğimiz karar olacak. Sanıkların en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyoruz. Ve bu şekilde de neticeleneceğini düşünüyorum."

Pekin, 3 Temmuz davasında da Yargıtay Başsavcısı'nın beraat yönünde mütalaasını vermesinden sevinç duyduğunu ve orada da sona gelindiğini vurguladı.

"Kararın vicdanları rahatlatacağına inancımız tam"

Fenerbahçe avukatı Naim Karakaya ise, “2017 Şubat’ında başladığımız davada bugünden sonra 2 gün kalmış olacak gibi gözüküyor. 20. duruşmanın 12. günündeyiz. Mahkeme bugün bizim esas hakkındaki iddialarımızı dinleyecek ve mütalaaya karşı beyanlarımızı yapacağız.  Bugünün ardından da mahkemenin normal planlamasına göre cuma günü bir hüküm yani davayı sonuçlandıran kararı açıklamasını bekliyoruz" dedi.

Karakaya, uzun zamandır bekledikleri bir noktaya geldiklerini belirterek şöyle konuştu:

"Cuma günü çıkacak kararın vicdanları rahatlatacağına olan inancımız tamdır. Ümit ederiz adil bir karar çıkacak ve bu kararla bir daha insanların hukuk dışı odakların talimatıyla bir operasyon yapıp yargı mercilerini, kolluk güçlerini kullanamaz hale geleceğine inanıyoruz.”

Öte yandan 20. celsenin 12. gününe katılan Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Fethi Pekin ile Kulüp Avukatları Naim Karakaya ve Fesih Delidere Fenerbahçe Televizyonu’na açıklamalarda bulundu.

"Başkanımız Ali Koç'ta katılacak"

Mahkemenin cuma günü bir karar vereceğini ve bu duruşmaya Başkan Ali Koç’un da katılacağını dile getiren Hukuk İşlerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Fethi Pekin, “Bugünkü duruşma biraz önce sonuçlandı. Fenerbahçe olarak söz sırası bize geldi. Kulüp avukatlarımız hem Naim Bey hem de Fesih Bey, söz aldılar ve Naim Bey uzunca bir konuşma yaptı. Fesih Bey de onu destekler bir biçimde konuşma gerçekleştirdi. Son olarak bana, benim bir şeyler söyleyip söylemeyeceğim heyet tarafından soruldu, ben de söz aldım ve kısa bir konuşma yaptım, Fenerbahçemiz adına. Bu sanıkların üzerine atılan suçlardan ötürü en ağır şekilde cezalandırılması talebinde bulundum. Yarın duruşma yok, cuma günü devam edeceğiz. Cuma günü karar günü ve cuma günü Başkanımız da burada olacak. Beraber 23. Ağır Ceza’nın gördüğü bu dosyanın kararını cuma günü dinleyeceğiz.” dedi.

Temelde 2011’de başlayan hukuka aykırı bu sürecin hukuk önündeki hesaplaşmasının cuma günü biteceğine olan inancını dile getiren Kulüp Avukatı Naim Karakaya, “Bugün uzun zamandan beri beklediğimiz bir gün oldu. Daha güzelinin de cuma günü olacağını ümit ediyoruz. Bugün bizim davanın esasına dair diyeceklerimizi söylememiz için bize mahkemenin belirlediği ölçüde 30 dakikalık bir süre verdi. Bu süreyi sonuna kadar kullandık ve bu süreçteki mağduriyetlerimizi ve sanıkların cezalandırılmasına dair hukuki ve olgusal sebepleri anlattık. Mahkeme, bugünkü duruşmayı tamamladı, yarın için bir ara verecek ve cuma günü 11.00’da da hükmü açıklayacağını bugün tüm sanıkların yanında ifade etti. Biz, 2017 Şubat’ta başladığımız ama temelde 2011’de başlayan hukuka aykırı bir sürecin hukuk önündeki hesaplaşmasının cuma günü burada biteceğini düşünüyoruz. Adalete uygun şekilde biteceğini düşünüyoruz. Bir daha hukuka aykırı odaklardan birinin, emir alıp da devletin üniformasıyla, devletin gücüyle hukuka aykırı bir eyleme tevessül etmesinin önüne geçecek bir hüküm bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

"Bugün itibariyle de finale yaklaştık"

Kulüp avukatı Fesih Delidere ise “Yaklaşık 4,5 yıldır bu davanın takibini yapıyoruz. Davanın başından beri Fenerbahçelilere şunu söyledik:  Biz sonuna kadar davayı takip ediyoruz, tüm hukuka aykırılıkların hepsini dile getirdik, mahkeme huzurunda da getirdik, sanık sorgularında, esas hakkındaki savunmalarda… hepsini yaptık. Bugün itibariyle de finale yaklaştık. Bugün son beyanlarımızda bulunduk. Sanıkların cezalandırılması yönündeki taleplerimizi ilettik. İnşallah cuma günü saat 11.00’da Sözde Şike Soruşturmasını başlatan polislerin içinde olduğu ve Fenerbahçemize Kumpas kuran sanıkların yargılandığı bu dosyanın cuma günü artık kararını bekliyoruz. İnşallah kumpas kuran herkesin ceza alacağını cuma günü göreceğiz.” şeklinde konuştu.

İstenen cezalar

88 sanığın yargılandığı davada istenen bazı cezalar şöyle:

  • Kapatılan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca: 76 kez "haberleşmenin gizliliğini ihlale azmettirme" suçundan 152 yıldan 456 yıla, 76 kez "kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınmasına azmettirme" suçundan 152 yıldan 380 yıla, 166 kez "resmi belgede sahteciliğe azmettirme" suçundan 498 yıldan bin 245 yıla, 91 kez "iftiraya azmettirme" suçundan 91 yıldan 364 yıla kadar olmak üzere toplamda 893 yıldan 2 bin 445 yıla kadar hapis
  • Eski emniyet müdürü Nazmi Ardıç:  74 kez "haberleşmenin gizliliğini ihlal" suçundan 148 yıldan 444 yıla, 74 kez "kişiler arasındaki konuşmaların kamu görevlisi tarafından dinlenmesi ve kayda alınması" suçundan 222 yıldan 555 yıla, 147 kez "görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi bir belgeyi sahte olarak düzenlemek" suçundan 661 yıldan bin 764 yıla, 87 kez "iftira" suçundan 78 yıldan 348 yıla kadar olmak üzere toplamda bin 109 yıldan 3 bin 111 yıla kadar hapis.
  • Hazırladığı tutanakla "futbolda şike" soruşturma sürecini başlattığı iddia edilen polis memuru Lokman Yanık:  "Silahlı terör örgütüne üye olmak" ile 91 kez "iftira" ve resmi belgede sahtecilik" suçlarından 103 yıldan 391 yılda kadar hapis.
  • Yunanistan'a kaçmaya çalışırken Edirne sınırında yakalanan sanık Ramazan Haktan Helvacı: 60 kez "haberleşmenin gizliliğini ihlal", 60 kez "kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması", 118 kez "görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi bir belgeyi sahte olarak düzenlemek" ve 72 kez "iftira" suçlarından 903 yıldan 2 bin 514 yıla kadar hapis.
Senin için hazırladığımız haberler