beIN Trio Ekibi, Galatasaray-Başakşehir Maçında Yaşanan Pozisyonları Değerlendirdi

09.05.2023 - 08:14 | Son Güncellenme: 09.05.2023 - 08:48

Yayıncı kuruluş beIN Trio ekibi, Süper Lig'in 33. haftasında oynanan Galatasaray-Başakşehir maçında yaşanan tartışmalı pozisyonları değerlendirdi. İşte detaylar

beIN Trio Ekibi, Galatasaray-Başakşehir Maçında Yaşanan Pozisyonları Değerlendirdi

AJANSSPOR - HABER

Spor Toto Süper Lig 33. hafta maçında Galatasaray, evinde Başakşehir'i Icardi'nin penaltıdan attığı golle mağlup etti ve en yakın rakibi Fenerbahçe'nin puan kaybettiği haftada farkı 5 puana çıkardı.

Heyecan dolu mücadelede Halil Umut Meler düdük çaldı. Halil Umut Meler'in yardımcılıklarını Emre Eyisoy ile Kerem Ersoy üstlendi. VAR'da Abdulkadir Bitigen, AVAR'da ise Onur Özütoprak üstlendi.

Karşılaşma sonrası yayıncı kuruluş beIN Sports'un hakem programı beIN Trio'da Deniz Çoban, Bülent Yıldırım ve Seçim Demirel değerlendirmelerde bulundu.

Icardi yerde kaldı, Halil Umut Meler devam dedi

Galatasaray, Başakşehir ile oynadığı maçta bir pozisyonda penaltı itirazında bulundu. 42. dakikada ceza sahasına giren Mauro Icardi, Leo Duarte'nin müdahalesiyle yerde kaldı ve hakeme baktı.

Hakem Halil Umut Meler, oyunu sürdürdü. Meler, kısa bir süre VAR'la konuştuktan sonra oyunun devam etmesini istedi. Galatasaraylı futbolcular ve taraftarlar, bu karara tepki gösterdi.

Bu kararı yorumlayan Deniz Çoban, Bülent Yıldırım ve Seçim Demirel, şu ifadeleri kullandı:

Deniz Çoban: "Halil Umut Meler, kariyerinin verdiği rahatlığı yaşıyor"

Deniz Çoban: Özellikle son 4-5 haftadır izlediğim hakemlerde sahada sürekli bir stres hali... Beden diline bunun yansımasını, kararlarına yansımasını görüyoruz. Hep beraber de eleştiriyoruz. Bugün Halil Umut Meler, oldukça sakin miydi? Son maçımı yönetiyorum, artık ne olur ne olmaz... Kariyerinin vermiş olduğu bir sakinlik miydi? Yoksa maçta haddinden fazla rahat mıydı?

Bülent Yıldırım: Şimdi özgüven ile özsaygı... Orada çok...

Deniz Çoban: Bunu niye söyledim? Bu pozisyonu konuşacağız, bundan sonra bir pozisyon daha konuşacağız. Mesela Halil Umut Meler kariyerindeki bir hakemin bu pozisyonda ben yanlış yere koştuğunu, doğru yere koşmadığını ve pozisyonu görme şansının hiç olmadığını fark ettim. Belki de Halil Umut Meler, kariyerinin verdiği rahatlığı yaşıyor.

Bülent Yıldırım: Kariyerinin verdiği rahatlığı yaşıyor olabilir...

İlgini Çekebilir
Fark 5'e çıktı, Cimbom meşaleyi yaktı
Habere Git

Bülent Yıldırım: "Ülkemizde çok zor şartlarda hakemlik yapılıyor"

Deniz Çoban: Diğer hakemlerdeki stres, onun üzerinde hiç yok. Kötü bir şey mi, iyi bir şey mi? Bunun optimal düzeyde olması hakeme katkı sağlar.

Bülent Yıldırım: İşte onun ideal performans halini dengelemesi gereken kişi hakemin kendisi oluyor. Ülkemizde çok zor şartlarda hakemlik yapılıyor. Buradan Gençler Dünya Kupası'na gitmek çok büyük bir onur. En azından ligin kaotik atmosferinden son 4-5 hafta kurtulmuş olmak da herhalde bir rahatlık hissi veriyordur diye tahmin ediyorum.

Bülent Yıldırım: "Ahmed Touba, Icardi'nin sağ ayağını bozdu"

Bülent Yıldırım: "Buraya kadar da çok rahat gelmişti. Bakalım bu rahatlıkta doğru karar verilmiş mi, verilmemiş mi? İhlali kim yapacak arkadaşlar? Aldatma olmadığı sürece Başakşehirli oyuncu yapacak. Ceza alanı içerisinde hep ne diyoruz? Dikkatli oynamanın birinci kuralı ayaklarınız zemine basacak, doğru zamanda doğru ayakla müdahale edeceksiniz. Hep ne söylüyoruz Trio'da? Kayıyorsanız o riski aldığınıza değecek. O topla oynamayı başaracaksınız. Doğru mu? Yoksa ne oluyor? Olay dikkatsizden kontrolsüz kapsamına girmiş oluyor. 

Ahmed Touba topa dokunuyor mu? Touba; kaysın, gelsin. Icardi, topu kurtardı. Evet, dizi kısmaya çalışıyor. Ancak kaydığı için ne yapıyor? Dizdeki esnemeyi görüyorsunuz. Etkili bir şekilde aldı onu tırpanladı. Kayarak hamle sonucunda dikkatsiz bir cisim geldi. Dizini kapatmaya çalışmasına rağmen kontrolsüz daldığı için ayak, zeminden kalktı ve Icardi'nin sağ ayağını bozdu, Icardi düştü. Ben; devam ederim, etmem. O benim problemim.

Bülent Yıldırım:: "Bana göre tartışılacak hiçbir tarafı yok. %100 penaltı"

Bülent Yıldırım: Alanyaspor maçını hatırlayın. Alanyaspor - Galatasaray maçında bunun başka bir versiyonunu kim yaptı? Sacha Boey yapmıştı. Kaydığı için...

Deniz Çoban: Bitigen'in penaltı çaldığı pozisyon.

Bülent Yıldırım: Evet, evet. Kaydığı için...

Deniz Çoban: Bu maçın Video Yardımcı Hakemi de Bitigen'di.

Bülent Yıldırım: Evet, Abdülkadir Bitigen'di hakem.

Bülent Yıldırım: Kaydığı için ne dedik? Bu dedik artık topla oynamayı başaramıyor. Net bir hamle rakibi bozuyor. Kontrolsüz bir faul. Bana göre tartışılacak hiçbir tarafı yok. %100 penaltı olduğunu düşünüyorum.

İlgini Çekebilir
beIN Trio Ekibi açıkladı: ''Bu hata büyük sorun yaratacak"
Habere Git

Deniz Çoban: "Amasız fakatsız lakinsiz net bir penaltı"

Deniz Çoban: "Burada sanki bilerek takılıyormuş gibi bir algı uyanıyor. Şimdi ben de bu açıdan konuşmak istiyorum. Topu kurtardı oyuncu. Ayaklarının üzerinde durmayan, kontrolsüz şekilde kaymış...  İşte ayaklarını çok topladı denilebilir. O zaman ben her pozisyonda oyuncu giderken kayarım, ayaklarımı da karnıma doğru toplarım, kayar indiririm o oyuncuyu."

Bülent Yıldırım: "O, bir kriter değil. O, şiddeti azaltır ve kat riskini düşürür."

Deniz Çoban: "Düşürür. Topla oynamışsa, topu almışsa, hedefini başarmışsa, topa vurmuş ve vurduktan sonra da rakibe müdahale etmemiş oyuncu görüntüsüdür. Ama burada Galatasaraylı oyuncu, topu kurtarmış. Savunma oyuncusunun en küçük bir teması yok. O riski almış, kaymış ama topla oynayamamış. Topla oynasaydı, topu kornere vursaydı, topu uzaklaşıtrsaydı ve sonra bu olsaydı ben de derdim penaltı değil diye. Galatasaraylı oyuncu; topu kurtarmış, avantajı elde etmiş, ayaklarının üzerinde, avantaj onda, topa gidecek ama kontrolsüz kayan ve topla oynayamayan bir oyuncu bakın ne yapmış? Galatasaraylı oyuncunun bileğini ayağının altına almış. Ve o oyuncu, ayak kurtulduktan sonra dikkat edin ayağını toparlayamıyor. Ayağı kayarak gidiyor yerde. İki defa bozuluyor. Hem üstteki diziyle hem alttaki diziyle... Açık, net, tartışmasız, benim açımdan amasız fakatsız lakinsiz net bir penaltı.

Seçim Demirel: "Sizinle aynı görüşte değilim, penaltı değil"

Seçim Demirel: "Görüşlerinize saygı duymakla beraber sizinle aynı görüşte olmadığımı baştan belirtmek istiyorum. Ben, burada defans oyuncusunun topla oynama niyetiyle topa doğru uzandığını ama topa yetişemeyeceğini, topla oynayamayacağını anladığı anda küçülerek rakibinden kurtulmaya çalıştığını görüyorum. Icardi'nin ayağını net bir şekilde bastıktan sonra o teması alır almaz da kendini bıraktığını düşünüyorum. Eğer isteseydi devam edebilirdi diye düşünüyorum."

Bülent Yıldırım: "Hocam, dediğiniz açıklamalara saygı duyuyorum, katılıyorum. Peki bu momentumu ne yapacağız?"

Seçim Demirel: "Bakın burada Icardi, ayağını yere bastı. Hiçbir temas almadı. Hareketleri kısıtlanmadı."

Deniz Çoban: "Hocam, ayağını kurtaramadı ama..."

Seçim Demirel: "Hayır, sonrasında kayarak geliyor oyuncunun yapabileceği bir şey yok. Oyuncu, mümkün olduğu kadar zaten küçüldü. Ayaklarını çekebileceği kadar çekti. Yetişemeyeceğini anladığı anda mümkün olduğu kadar kısıtladı kendini. İstemsiz bir temas gerçekleşti."

Deniz Çoban: "Ben, Galatasaraylı oyuncuyum suçum ne? O oyuncu kayarak gelmiş, ben topu kurtarmışım, gidiyorum, ceza sahası içerisindeyim."

Seçim Demirel: "Bakın, sizin kararınıza saygı duyuyorum. 'Penaltı' diyene de, 'Asla penaltı yok' demem ama ben bunun skandal bir karar olduğunu ve VAR, kesinlikle karışmalıydı diye düşünmüyorum. Halil Umut Meler, bu pozisyonu bence de göremedi. Önü kapalıydı. Eğer görüp kendisi devam ettirse ya da kendisi bir penaltı çalsaydı her şekilde hakem kararını desteklerdim. Benim şahsi fikrim burada bir penaltı olmadığı yönünde."

Galatasaray, VAR incelemesiyle penaltı kazandı! 

Galatasaray, Başakşehir ile oynadığı maçta VAR incelemesiyle penaltı kazandı. Karşılaşmanın 45+5. dakikasında Mertens'in soldan ortasında top Deniz Türüç'ten döndü. Galatasaraylı futbolcular, bu pozisyonda penaltı bekledi. Hakem Halil Umut Meler, VAR'dan gelen uyarı sonrası pozisyonu monitörde izledi. Meler, daha sonra penaltı noktasını gösterdi.

Penaltıda topun başına geçen Icardi, takımını öne geçirdi. Bu kararı da yorumlayan Deniz Çoban, Bülent Yıldırım ve Seçim Demirel şu ifadeleri kullandı:

Deniz Çoban: "Ben ilk defa böyle bir şeye şahit oldum"

Deniz Çoban: "Şu pozisyon öncesine de bakalım. Çok açık bir şekilde Başakşehirli oyuncudan çıktığını görüyoruz topun. Taçta hata yok."

Bülent Yıldırım: "Danijel Aleksic, sol ayakla tık vuruyor. Yani taçta bir sıkıntı yok."

Deniz Çoban: "Ben ilk defa böyle bir şeye şahit oldum. Fotoğrafla penaltı kararı verildi."

Bülent Yıldırım: "Orayı da açalım. Niye? Ele, kola temas ihtimali olduğunda ilk önce temas noktasını kanıt sunmak adına nereye çarptığının fotoğrafı ile gösterirsiniz. Sonra da hareketli olarak gösterirsiniz ki oynama var mıdır, yok mudur diye?"

Deniz Çoban: "Geldi, bakın böyle gösterdi. Şu anda VAR'ın gösterdiğini görüyoruz. Ekrana da bakarsanız Halil Umut'un... Sonra böyle gösterdi."

Deniz Çoban: "O itiraz edenler arasında hiç Deniz Türüç yok"

Bülent Yıldırım: "Burada da kol arkası omuzdan sekiyormuş gibi görünüyor."

Deniz Çoban: "Bakın, şu anda durduruyor sadece ve Halil Umut Meler; döndü, penaltı kararını verdi. Ben, VAR uygulanmaya başlandığından beri ilk defa fotoğraftan penaltı verildiğine şahit oldum. Normal şartlarda temas noktası gösterildikten sonra, hakem temas noktasına ikna olduktan sonra normal akışta pozisyon gösterilir ve hakem ona göre karar verir."

Bülent Yıldırım: "Burayı gösteriyor hocam."

Deniz Çoban: "Evet, gösterdiği yer de burası. Şimdi ben buna bu şekilde bakıp ikna olmadım ama bir şey dikkatimi çekti ve hakemin penaltı tartışması olduğu andan oyun başlayana maçı takip ettim. Halil Umut Meler'e itiraz eden Galatasaraylı oyuncular var, Başakşehirli oyuncular var. O itiraz edenler arasında hiç Deniz Türüç yok. Diyorum demek ki Deniz Türüç, topun koluna çarptığının farkında ki itiraz etmiyor."

Bülent Yıldırım: "Son dönemde hiç başımıza gelmedik şeyler gelmeye başladı"

Deniz Çoban: Şimdi bu kadar çok cümleyi niye kurdum? Prensipte ben, görüntülerden topun ele geldiğine emin olamıyorum. Bir penaltı kararı verildi. Bu penaltıya da itiraz edemiyorum. Hatalı diyemiyorum. Ama Video Hakem'in izletme şekline itiraz ediyorum. Belli ki daha iyi bir açı da yok. Biz de bütün açılara baktık. Daha iyi bir açı da yok. Fotoğrafı durdurduğunuz zaman topun çapı onun kolunun arkasında bir yerde gösteriyor ama derinliğini de göremiyoruz. Top yükseliyor. Omzundan da yükseliyor olabilir, kolundan da olabilir. O yüzden bu penaltıya hatalı diyemiyorum ama VAR uygulaması açısından problemli olduğunu düşünüyorum.

Bülent Yıldırım: Birincisi, bu inceleme çok kısa sürdüğü zaman... Hiç alışık olmadığım bir inceleme tarzı. O konuda %100 mutabıkım. Son dönemde hiç başımıza gelmedik şeyler gelmeye başladı. Hareketli bir izleme olmadan inceleme bölgesini hakem, çok erken terk etti. Bu benim zihnime de hangi soruyu getirdi? Acaba o içeriye doğru kaçarken göz ucuyla orada bir şey gördü de emin olamadı, fotoğrafta gördüğü anda da kendi zihnindeki görselle de birleştirip...

Deniz Çoban: O da olabilir.

Bülent Yıldırım: O yüzden mi çabuk karar verdi? Günahıyla sevabıyla kendisine ait.

Bülent Yıldırım: "Doğru ya da yanlış diyemiyorum"

Bülent Yıldırım: Tespitlerinize %100 katılırım. Neden? Çünkü bütün olayı yakalayan 7 tane kameranın tamamına baktığımda ben de ceza noktasına topun temas ettiğini ya da etmediğini maalesef ifade edemiyorum. Böyle olunca da günahıyla sevabıyla bu karar Video Hakem ile hakeme kalıyor. Hakemi eleştireceğim birinci nokta topun ortalanması anında oradaki oyuncuları pas geçip içeri odaklandığı için bu ihlali göz ucuyla ya gördü ya görmedi ancak kendisinin görmesi gerekirdi. Çünkü Deniz'in hamlesi zaten çok riskli ve omuz seviyesinin üzerine kaldırılmış bir kol. Ancak nereye çarptığını bilmiyoruz.

Evet, risk aldı. Hakemin dediği gibi tam ihlal noktası olacak yerin arkasına mı çarptı, çarpmadı mı elimizdeki teknoloji bu kadar, bir şey diyemiyorum. Ancak hakemin yer alması yanlıştı, Video Hakem'in bunu gösterme şansı yanlıştı. Anlamsız yere belki de çok net bir pozisyon, sorgulanır hale geldi bu yüzden. İlk pozisyondu çok kısa karar verip hemen oyunu başlatıp burada da sadece fotoğraftan bunu gösterdiğiniz anda bilmiyorum... Sadece şöyle umuyorum; hakemin saha içerisinde gördüğünde bir şüphe vardı belli ki. Video görüntüsünü görünce o fotoğraf karesinden elle oynama olduğunu kendince ispat etmiş oldu ve penaltıyı verdi diye düşünüyorum. Dolayısıyla ben de doğru ya da yanlış diyemiyorum, üzgünüm.

Seçim Demirel: "Hakem, temas yerini tam olarak göremedi"

Seçim Demirel: Öncesindeki taç kararı doğru, orada zaten bir problem yok. Ceza alanı içerisinde kolu doğal olmayan bir defans oyuncusu, topun geçmesini bloklamak için kaldırılmış olan ele bir top geliyor. Hakem, bulunduğu yerden içeriye doğru ivmelenmeye tam koşu anında olduğu için temas yerini tam olarak göremedi. O yüzden kendisi bu kararı veremedi. Sizin o hissetti söyleminize katılıyorum. VAR müdahalesi olunca da izleyerek hemen gelip kararını vererek bir penaltı atışı kullandırdı.

Senin için hazırladığımız haberler