Galatasaray’ın yeni transferi Sergio Oliveira'nın artıları ve eksileri

08.07.2022 - 22:23 | Son Güncellenme: 10.07.2022 - 08:21

Galatasaray'ın yeni transferi Sergio Oliveira, attığı paslar, şutlar ve oyun kurmasıyla dikkatleri üstüne çekiyor. Peki kimdir ve performansı nasıl? İşte detaylar...

Galatasaray’ın yeni transferi Sergio Oliveira'nın artıları ve eksileri

Ali BOZKURT -AJANSSPOR ANALİZ

Yeni sezon hazırlıklarını sürdüren Galatasaray, orta sahasını Porto’da buldu. Sarı-Kırmızılılar, Jose Mourinho’nun "Zorluklar konusunda benim kopyam" dediği Sergio Oliveira’yı transfer etti.

Sergio Oliveira’nın profili

Galatasaray’ın yeni transferi Sergio Oliveira, merak ediliyor ve hakkında çok soru soruluyor. İşte tecrübeli orta saha oyuncusunun analizi…

- Yaş: 30
-  Mevkii: Merkez orta saha
-  Ülke: Portekiz

Yeni Maestro

Galatasaray’ın yeni transferi Oliveira, takımını savunmadan hücuma geçiren tam bir başrol oyuncusu. Uzun toplarla oyunun yönünü değiştiren Portekizli, savunma arkasına attığı paslarla da hücumcuları gol pozisyonuna sokuyor.  Orta sahada gole yönelik yaratıcı bir oyuncu olarak dikkat çekiyor.   

Topu koşturuyor

Sergio Oliveira, orta sahada tam anlamıyla iki yönlü bir oyuncu. Savunmada da top kazanan bir yapısı olan futbolcu, kendisi koşmaktan çok topu koşturuyor. Kazandığı topları ileriye doğru isabetli şekilde oynuyor ve oyunu hızlandırıyor. Hücum oyuncuların sevdiği bir oyun tarzı var. 

Oyun zekası yüksek

Topu kaptığı zaman çevre kontrolünü hızlı şekilde yaparak kararını hemen veriyor. Takım arkadaşlarının nereye yerleştiğini görerek topu gole en yakın isme atmasını biliyor. Rakip oyuncularını oyundan düşürerek ara paslarıyla takımı 3. bölgeye çok hızlı şekilde çıkarıyor.

Lider bir oyuncu

Saha içinde Sergio Oliveira'nın lider bir yapısı var. Kendi takımındaki futbolcuları uyarmaktan çekinmiyor. 30 yaşındaki Portekizli hücum oyuncularının nerede duracağını, saha içinde anlatarak takımına maçı kazandırmayı amaçlıyor.

Duran topları iyi kullanıyor

Oliviera, duran topları kullanmayı seven bir isim. Takımında korner ve serbest vuruşlarında topun başına geçen isimlerindendi. Yaptığı isabetli orta ve şutlarla duran toplarda takımına hem gol hem asist katkısı yapıyor.  18 içine sızarak ya da ceza alanı dışında topla buluştuğunda kaleye sert şutlar gönderebiliyor. Bu şutların isabet ortalamasının yüksek olması dikkat çekiyor. Oynadığı takımlarda bu özelliğiyle sivrildi. Sağ ayağını kullanan oyuncunun en etkili şut ve gol katkısı yaptığı bölge ise ceza alanının sol tarafı. 

Eksi yönleri neler?

Takım hücuma gittiği zaman rakibin kontra ataklar da takıma fazla faydası olmuyor. Baskılı oynayan takımlara karşı Sergio Oliveira, takımın en eksik oyuncusu oluyor.

Savunmadan oyun kurulduğu zaman orta alanda fazla beklemeye geçen Sergio Oliveira, önde baskı yapıldığı zaman top kaybı yaşatıyor. 

Yanında oynayacak olan partneri defansif orta saha oyuncusu olması gerekiyor. Hızlı ve sert olan bir isim yanında olmaz ise takım orta alanda düşüş yaşayacaktır.

Fizik olarak güçlü bir oyuncu değil. Kapalı savunma oynanan maçlarda çabuk oyundan düşen ve rakiplerinden top kazanamıyor. Savunma yapılacak karşılaşmalarda kesinlikle kullanılmamalı.

Rakibin şutlarını ve ara paslarını bloklamakta zorlanıyor. 

Torino Ejderhası lakabını aldı

2020-1 sezonunda Şampiyonlar Ligi son 16 turunda Porto, Juventus'u elerken Oliveira Torino'daki maçta yıldızlaşmıştı. İlk maçı keni evinde 2-1 kazanana Porto, Juventus deplasmanını aynı skorla kaybetmiş, uzatmaya giden maçı 3-2 kaybetmesine karşın turu geçmişti. Torino'daki maçta Sergio Oliveira, 19 ve 115. dakika iki gol atarak takımının turu atlamasına büyük rol oynamıştı. Porto taraftarları maçtan sonra Oliveira'ya  ‘Torino ejderhası’ lakabını taktı.

Senin için hazırladığımız haberler