Garrincha'nın hayaleti

17.03.2020 - 17:50 | Son Güncellenme: 17.03.2020 - 18:10

Garrincha'nın hayaleti

Futbol kariyerine ülkesinin Gremio takımında başlayan Ronaldinho, kısa sürede 2000'li yıllar fenomenine dönüştü. Avrupa futbolu onu PSG ile tanırken Barcelona kariyeri futbolseverleri büyüledi.

HASAN BEGDİLİ

Attığı çalımlar ve yaptığı hareketlerle birçok küçük futbolseverin idolü haline geldi. Kazandığı kupalar ve başarılarıyla adından sıkça gündeme gelen Ronaldinho, bugün adından başka bir şekilde söz ettiriyor.

Ronaldinho 6 Mart'ta Paraguay'da sahte pasaport sebebiyle önce gözaltına alındı ve ardından hapis cezası aldı.

Kariyerinde Dünya Kupası ve Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu bulunan efsanenin bugünkü hikayesi aslında birçok futbolsever için düşündürücüdür. Çünkü geçtiğimiz 2019 yılında da Ronaldinho'nun iflas ettiği yönünde haberler medyada yer almıştı.

Bugünlerde Ronaldinho akıllara başka bir Brezilyalı efsane Garrincha'yı getiriyor.

Dengesiz vücuttan doğan efsane

Topal ve omuriliğinde eğrilik olan Garrincha'nın bir sporcu olamayacağına kesin gözüyle bakılıyordu ama onun oyundaki başarısı bu yazgıyı değiştiriyordu. "Bizler Pele'ye saygı, Garrincha'ya hayranlık duyarız" diyen Brezilya halkı onun ne kadar büyük bir yıldız olduğunu ortaya koyuyordu.

Rüzgar gibi bir sağ açıktı ve karşısında durmak neredeyse imkansızdı. Ancak saha içinde ne kadar başarılıysa sahada dışında bir o kadar başarısızdı. Hatta Eduardo Galeano, Garrincha'yı 'Şanlı bir mağlup' diye tanımlıyordu.

Saftı. İki kez Dünya Kupası kazanmasına rağmen yıkık dökük bir evde yaşıyordu. Evindeki paraların da küflenmeye yüz tuttuğu söylentileri dolaşıyordu. Ve Brezilya'da efsaneleştiği kulüp Botafogo ona söz verdiği maaştan daha azını ödüyordu.

18 yaşında evlendi

Garrincha, sevgilisi Nair'den bir çocuğu olacağını öğrendi. Brezilyalı efsane henüz hayatın başındayken, 18 yaşında evlendi. 10 yıldan biraz fazla bir zaman içinde 8 çocuğu olmuştu.

Bir maç için İsveç'e gittiğinde Elza Soares'le sevgili oldu. Çift 1960'larda birlikte yaşamaya başlamıştı. Ancak Garrincha için işler kötüye gitmeye gidiyordu. Yaşadığı sakatlıklar yüzünden futbolu bırakmak zorunda kaldı. Bir araba kazasında sevdiği kadının annesinin ölümüne yol açtı.

İntihar girişimlerinde bulundu.

Parasızdı. Ev almak için Brezilya Spor Konfederasyonu'na başvuruda bulundu. Kabul edilmedi.

Elza ile önce Roma'ya taşındılar ve Garrincha burada yerde bulduğu izmaritleri içiyordu. Sürekli sarhoştu. Elza Soares onun daha iyi olacağını umarak Rio'ya taşınmaya karar verdi. Elza'nın hiçbir fikri Garrincha'nın hayatına olumlu etki edemiyordu.

Bir kez daha evlendi ama hayatını bir türlü yoluna sokamıyordu. 19 Ocak'ta alkol koması teşhisiyle psikiyatri kliğine yatırıldı. Ertesi sabah hayatını kaybetti.

49 yaşında öldüğünde 13 çocuğu vardı. Sarhoştu ve beş parasızdı.

Senin için hazırladığımız haberler