Tahkim Kurulu'ndaki Hakem Duruşmasında Neler Yaşandı?

28.03.2022 - 16:13 | Son Güncellenme: 28.03.2022 - 16:24

Görevine son verilen hakemlerin itirazını kabul eden Tahkim Kurulu'nun duruşmasında avukatlar MHK Başkanı'na kamuoyunda oluşan 'şaibe' iddiasını sordu.

Tahkim Kurulu'ndaki Hakem Duruşmasında Neler Yaşandı?

Kenan BAŞARAN-AJANSSPOR

Aralarında Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Ali Palabıyık ve Abdülkadir Bitigen gibi üst seviye hakemlerle gözlemcilerin bulunduğu 21 kişinin göreve iadesini karara bağlayan Tahkim Kurulu duruşmasının yankıları sürüyor. Bu duruşmanın perde arkasına dair en çarpıcı notları Ajansspor olarak vermiştik. Bugün de başka detaylar bulacaksınız.

MHK Başkanı'nı terleten sorular

Duruşmada hakemlerin avukatları Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Ferhat Gündoğdu'yu epey terletti. Gündoğdu'nun hakemlerin görevine son verilmesine dair gerekçelerini sorup, açıklama istediler. Avukatların "Yaş kriterine göre hakemlerin işine son verdiyseniz, hakemliği süren 40 yaş üstü isimler nasıl maç yönetebiliyor?" sorusuna Gündoğdu, yanıt veremedi.

Hakem notları ve performans bilgileri yok

Avukatlar, performans yüzünden görevine son verildiği söylenen hakemlere dair gözlemcilerin verdiği tüm notların ve de yaptıkların değerlendirmelerle, atletik performans verilerini talep etti. Ancak MHK Başkanı bu konuda da Tahkim Kurulu'na bilgi ve belge sunmadı.

'Neden bir gün dahi bekleyemeyiz' dediniz?

Avukatlar, "Sayın Gündoğdu, 'Bu hakemler için bir gün dahi bekleyemezdik' diye açıklama yaptınız. Neden bekleyemezdiniz?" MHK Başkanı, bu soruya "Gençleştirme yapmak ve tıkanmış sistemin önünü açmak için hazırladığımız bir listeden ötürü" diye yanıt verdi.  "Ne listesi?" sorusuna ise Gündoğdu, "Çalışma listesi" cevabını verdi. Bilindiği üzere hakemlere dair İngiliz danışman David Elleray, henüz çalışmasını bitirmiş değil. Ki kulüp başkanlarını da bunu dile getirdi.

İlgini Çekebilir
Tahkim Kurulu kararını verdi! Hakemler...
Habere Git

'Lig üzerinde bir şaibe oluştu' iddiası

Ve belki de en önemli sorusu şuydu avukatların: "Bu görevden alma nedeniyle kamuoyunda ligin şaibeli olabileceği söylemleri dolaştı. Ne diyorsunuz?. MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu, şaibe iddiasını reddetti ve söz konusu hakemler için beINSports yayınında da bu konuda hiçbir suçlama yapılamayacağını söylediğini hatırlattı.

Neredeyse tüm hakemler değiştirebiliyor

Avukatlar, sezon ortasında talimat değişiklikleri yapılarak MHK'ya çok geniş çaplı hakem değişiklik hakkı oluşturulduğunu belirterek, bunun hukuki olmadığını savundu. Bilindiği üzere Halis Özkahya'nın hakemliğini bırakmasından sonra Süper Lig hakem sayısı 25'ten 24'e düştü. Ardından MHK, hakem sayısını 27'ye çıkardı. MHK talimatında 29 Aralık 2021'de bir değişiklik yapıldı. Eklenen geçici 6. maddeyle kadroların yüzde 60 oranında artırılması hükme bağlandı. Talimatta 45. maddesinde hakem sayısının yüzde 30 değiştirilebileceği hükmü de yer alıyor. Bu hüküm artırma yönünde olduğu gibi azaltma yönünde de kullanılabiliyor. MHK, bu sezon ortası talimat değişikliğiyle neredeyse hakemlerin yüzde 100'ünü değiştirme olanağı yarattı. Avukatlar, buna da itiraz etti.

Gerekçeli karar 3 ay içinde çıkacak

Tahkim Kurulu, sonuç itibarıyla MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu'nun savunmalarını ikna edici bulmadı ve hakem ve gözlemcilerin itirazını kabul etti. Böylece 21 kişi görevlerine dönme şansı buldu. Burada önemli bir nokta da şu: Tahkim, MHK kararını hangi gerekçeyle kaldırdı? Gerekçeli kararın en geç 3 ay içinde yazılması gerekiyor. En kötü ihtimalle 26 Haziran'da gerekçeli karar taraflara ulaşmış olacak.

Hakemler neye itiraz etti?

Hakemlerin itiraz noktalarına bakarsak belki Tahkim'in kararının gerekçelerinin ipuçlarını da bulabiliriz: İtirazlar şöyleydi:

1. Talimata göre yüzde 20'nin üzerinde hakemi görevden alamazsınız.
2. Talimata ek madde ekleyerek hakem sayısında artırma, sonra da azaltma yapamazsınız.
3. FIFA hakemlerinin (Cüneyt Çakır, Ali Palabıyık ve Abdülkadir Bitigen) Aralık 2022'ye kadar klasman düşürülmesi talimatlara aykırı.
4. Bu operasyon, Türkiye'nin UEFA Hakem Konvansiyonu'ndan atılmasına neden olabilir.

Hakemler yeniden düdük çalacak mı?

Hakemler davayı kazansa da sahalara dönüp dönmeyecekleri belirsiz. Çünkü mevcut MHK yönetimi bu hakemleri pasifize ederek görev vermeyebilir. Zaten Antalya'daki seminere davet etmeyerek bunun işaretini verdi. Seminere katılamayan hakemlere otomatikman 4 maç ceza veriliyor. Ama isteselerdi de katılamazlardı. Çünkü seminer günü hem duruşma vardı hem de hakemlere sonrası için de bir davet gelmedi.

FIFA kokartlılar Aralık'a kadar güvende

MHK, FIFA kokartı olan hakemler dahil hiçbir hakeme maç vermeyebilir. Ancak kokartlı hakemlerin klasmanını Aralık 2022'ye kadar düşüremez. Diğer hakemleri ise yeni sezondan itibaren klasman düşürebilir. UEFA ve FIFA ise, Çakır, Bitigen ve Palabıyık'a isterse Süper Lig'de maç alamasalar dahi görev verebilir. Teorik olarak Çakır'ın önümüzdeki Aralık ayında Katar'da yapılacak 2022 Dünya Kupası'na gitme şansı bulunuyor. Bu gerçekleşirse 3. Dünya Kupası'na gidecek olan Çakır, 3 Avrupa Şampiyonası'nda da maç yönetmiş bir hakem olarak dünya tarihine geçmiş olacak.

Senin için hazırladığımız haberler