Yaş Sınırına Takılan Alman Hakem Manuel Grafe Federasyonu Dava Etti

11.06.2022 - 18:54 | Son Güncellenme: 11.06.2022 - 18:57

DFB’nin kuralları gereği hakemliği bırakmak zorunda kalan Manuel Grafe, federasyona devam etmek istediğini belirtmişti. Talebi reddedilince mahkemeye başvurdu.

Yaş Sınırına Takılan Alman Hakem Manuel Grafe Federasyonu Dava Etti

Hüseyin Özkök – AJANSSPOR

Almanya’nın eski ünlü hakemlerinden Manuel Grafe, 47 yaşını tamamladığı 2021/22 sezonu sonunda DFB’nin kuralları gereği hakemliği bırakmıştı. 17 yıl boyunca 289’u Bundesliga 57’si uluslararası toplamda 670 maç yöneten Alman hakem, hakemliği bırakmadan önce Almanya Futbol Federasyonu’na başvurarak fiziki durumu ve performansının çok iyi durumda olduğunu ve hakemliğe devam etmek istediğini bildirmişti. Ancak bu talebi DFB tarafından reddedilince Grafe hakemliği bırakmak zorunda kalmıştı.

Grafe mahkemeye başvurdu

İşte bu durumu bir türlü kabullenemeyen şu anda 48 yaşındaki Alman hakem, mahkemeye başvurarak DFB’nin eşitlik yasasına aykırı davrandığı iddiasıyla dava açtı. Grafe televizyon röportajlarında hakemlerin performansları el verdiği sürece hakemlik yapması gerektiğini belirterek 47 yaş sınırının kaldırılması gerektiğini ifade etti.

14 Eylül'de karar çıkacak

İşte bu başvurunun ardından geçen uzun zaman sonunda Frankfurt Eyalet Mahkemesi davayı kabul ederek 14 Eylül 2022’ye duruşma koydu. Grafe’nin davayı kazanması halinde Almanya’da hakemlerin önü açıldığı gibi kendisine de 6 rakamlı bir tazminat ödenmesi söz konusu olacak.

UEFA ve Türkiye'de durum

UEFA da hakemlere yaş sınırı koyarken bazı istisnalar yapabiliyor. İngiltere’de ise hakemler performanslarına göre hakemliğe yaşlarına bakmaksızın devam edebiliyor. Türkiye’de ise Fırat Aydınus örneğinde olduğu gibi hakemler TFF Yönetim Kurulu’nun izniyle hakemliğe her yıl yeniden karar verilmek üzere devam edebiliyor.

Senin için hazırladığımız haberler