Haksızlığa uğradığını iddia etti, tekvandoyu bıraktı

18.12.2021 - 13:57 | Son Güncellenme: 18.12.2021 - 14:28

Dünya ve Avrupa şampiyonu milli sporcu İrem Yaman, aktif tekvando kariyerine son verdiğini duyurdu. İşte detaylar.

Haksızlığa uğradığını iddia etti, tekvandoyu bıraktı

Dünya ve Avrupa şampiyonu milli sporcu İrem Yaman, aktif tekvando kariyerine son verdiğini duyurdu.

İrem Yaman, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Her şeyin bir sonu olduğu gibi şimdi de veda etme vakti beni ben yapan sporuma." ifadesini kullandı.

"16 yıl önce küçük bir kız çocuğunun hayaliyle başladı her şey." diyen 26 yaşındaki İrem Yaman, şunları kaydetti:


"Herkese her şeye rağmen azmettim ve kazandım"

"İl müsabakamda şampiyonluğu yaşadım ve inandım da dünya şampiyonu olacağıma. Sonra zor geçen 10 yıl. Sürekli yenildim, ağladım, üzüldüm, çok kilo verdim, ailemi görmedim, yaşıtlarımın yaptığı her şeyin yerine tekvandoyu koydum. Asla pes etmedim. Çünkü biliyordum bu kadar fedakarlığın sonunda kazanan ben olacaktım ve kazandım. Herkese her şeye rağmen azmettim ve kazandım. Her güzel şeyin bir sonu olduğunu bilerek tadını çıkardım kariyerimdeki her anın. Her şeyin bir sonu olduğu gibi şimdi de veda etme vakti beni ben yapan sporuma. Teşekkür edeceğim birçok insan var ama en çok teşekkür aileme, canım antrenörüm biricik babama. Bu zorlu yolda yanımda olan ve beni sonsuz destekleyen sizlere."

Neden bıraktı?

Bilindiği üzere Dünya ve Avrupa şampiyonu milli tekvandocu İrem Yaman, 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda yer almayacağını söyleyerek, "Benim uğradığım bu haksızlığa başka kadın sporcuların uğramaması için elimden geleni yapacağım" ifadelerini kullanmıştı. 

Milli sporcu İrem Yaman, daha önce yaptığı basın toplantısında 2020 Tokyo Olimpiyatları'na hak ettiği halde katılamama gibi bir durumla karşı karşıya olduğunu söylemişti.

"İlk 3 sırada yer almaktayım"

Yaman, "Olimpiyatlara katılmak için puan veren son 4 yılın uluslararası turnuvalarında topladığım puanlarla Dünya Tekvando Federasyonu sporcu sıralamasında ilk 3 sırada yer almaktayım." dedi.

Tokyo 2020'ye hazırlanırken 4 yılda 2 kez grand prix şampiyonluğu, 2 kez Üniversiade Oyunları şampiyonluğu, 3 kez Avrupa şampiyonluğunu kazandığını belirten İrem, ayrıca ilk grand slam şampiyonluğunu ve Türkiye adına 2 kez dünya şampiyonluğunu elde eden ilk kadın sporcu olduğunu hatırlattı.

"Şahsım değil diğer sporcu..."

İrem, Dünya Tekvando Federasyonu sporcu sıralamasında aynı sıklette mücadele ettiği diğer sporcu Hatice Kübra İlgün'ün 5. olduğunu ifade ederek, "Ülkemiz adına yalnızca 1 sporcu olimpiyatlara gidecek. Şu ana kadarki gözlemlerim ve duyumlarım Tokyo 2020'ye şahsımın değil de diğer sporcunun katılacağı" dedi. 

"Kazandığım şampiyonlukların hiçbir önemi kalmadı"

Yaman, "Aynı sıklette yer alan arkadaşım topladığı puanlarla da benim üst sıramda yer alamadı, yine sporcu sıralamasında üst basamakta ben yer aldım. Fakat federasyon şöyle bir açıklama yaptı; 'sıralama açıklanmadan aldığı puanlarla diğer sporcu senin üstüne geçmiştir. Avrupa oyunları müsabakasına seçme yapılacaktır. 4 yıllık süreç gözetilmeksizin sadece aralık ayında yapılacak grand prix müsabakasında en iyi dereceyi elde eden sporcu olimpiyatlara katılacaktır' diye. Yapılan seçmenin önemi kalmadı, 4 yıl boyunca mücadele ettiğim turnuvalarda kazandığım şampiyonlukların hiçbir önemi kalmadı.


Seçmelerden kazanarak çıktım ve Avrupa Şampiyonası'na katılarak finalde de son iki olimpiyat şampiyonu İngiliz sporcuyu sayı farkıyla yenerek şampiyon oldum. Dünya Tekvando Federasyonu tarafından yeni sıralama açıklandı ve sıralamada Avrupa Şampiyonası'ndaki puanım eklenmeden dahi diğer sporcunun benim önüme geçemediği verilerle açıklanmış oldu. Aslında haksız yere Avrupa Şampiyonası'nın seçmesi yapıldı" şeklinde konuştu.

Olimpiyatlara Hatice Kübra İlgün gitti

Bilindiği üzere İrem Yaman, Dünya olimpik sıralamada Hatice Kübra İlgün’ün üzerinde olduğunu ifade etmiş ve olimpiyat kota hakkının da kendisine ait olduğunu ve bu hak için sonuna kadar mücadele edeceğini söylemişti. 


İrem Yaman'ın iddialarına cevap veren İlgün ise, olimpiyatlara gitmeyi kendisinin hak ettiğini ve haklının kazandığını açıklamıştı.

Hatice Kübra İlgün bronz madalya kazandı

Hatice Kübra İlgün, Türkiye Tekvando Federasyonunun 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda Türkiye'yi kadınlar 57 kiloda temsil etmiş ve bronz madalya kazanmıştı.

Senin için hazırladığımız haberler