Hamburg Stadı’nda Türk İşçi Mehmet Kaymakçı Anıldı

25.07.2022 - 11:52 | Son Güncellenme: 25.07.2022 - 11:56

Hamburg efsanesi Uwe Seeler’in ölümü nedeniyle dün yaslı bir ortamda oynanan Hamburg-Rostock karşılaşmasında tribünlerde Türk işçi Mehmet Kaymakçı için de pankart açıldı.

Hamburg Stadı’nda Türk İşçi Mehmet Kaymakçı Anıldı

Hüseyin Özkök - AJANSSPOR

Dün Almanya 2. Bundesliga’da oynanan ve Hamburg efsanesi Uwe Seeler’in de ölümü nedeniyle yaslı bir ortamda oynanan Hamburg-Rostock karşılaşmasında tribünlerde Uwe Seeler’i anan pankartların yanında hem Türkçe hem Almanca bir pankart da dikkatleri çekti. Pankartta Mehmet Kaymakçı’yı anıyoruz yazıyordu. Peki Hamburg taraftarı neden böyle bir pankartlı anma yaptı. 

Mehmet Kaymakçı ırkçı bir grubun saldırısına uğradı

1956 Haymana doğumlu duvarcı ustası Mehmet Kaymakçı 1980 yılında çalışmak için Almanya’ya gitmişti. Aradan geçen 5 yılın ardından 24 Temmuz 1985 gününü 25 Temmuz'a bağlayan gece yarısı Hamburg’un kuzeyinde yer alan bir parkta ırkçı bir grubun saldırısına uğradı ve kafasına vurulan bir beton parçası o yıl 29 yaşında olan Kaymakçı’nın kısa yaşamını sonlandırdı. 


Mehmet Kaymakçı’nın katillerinden biri ise bir Hamburg taraftarıydı ve bu olay o dönem futbol dünyasında büyük bir infial yaratırken Hamburg kulübünü de etkiledi. Kulüp bu olay sonrası geçen yıllarda ırkçılığa karşı önemli bir duruş sergiledi. 1980’li yıllarda özellikle taraftar gruplarını etkilemeye çalışan ırkçılar, bir dönem bunda başarılı olsalar da Hamburg kulübünün sağlam duruşuyla taraftarların arasından büyük çoğunlukla temizlendi.  

25 yıl önce ırkçılar tarafından canice katledilen Mehmet Kaymakçı, dün sadece Volkspark Stadı’nda anılmadı. "Ramazan Avcı'yı Anma İnisiyatifi", Gülüstan Avcı, Faruk Arslan ve Hamburg-Nord bölge ofisi Pazar günü saat 15.00'te Hamburg'daki Hohe Liedt'te Kiwittsmoor-Park’ta bir anma etkinliği düzenleyerek Kaymakçı’yı andı. 

Ayrımcı pankart tepki çekti

Ancak dünkü maçta tribünlerde sadece anma pankartları değil, daha sonra Hamburg kulübü tarafından sosyal medya hesabından eleştirilen ayrımcı bir pankart da vardı. “Bütün MV (Maklenburg-Vorpommen eyaletinin kısaltılmışı) ib.. Özellikle de Hansa (Rostck) holiganları”


Daha sonra tribünden indirilen bu pankartla ilgili olarak Hamburg kulübü “Bugünkü maçta Kuzey tribünümüzde homofobik bir pankart asıldı. Ayrımcı söylemlere kesinlikle açık ve net olarak uzağız. Volkspark Stadı’nda ve HSV'de ayrımcılığa yer yok. Parolamız çok renklilik ve çeşitlilik” açıklamasını yaptı.

Senin için hazırladığımız haberler