Gökhan Zan Hatay Depremi Sonrası İsyan Etti

14.03.2023 - 22:27 | Son Güncellenme: 14.03.2023 - 23:05

Kahramanmaraş merkezde meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremin ardından memleketi Hatay'ın sesi olan Gökhan Zan'ın yaptığı konuşma gündemi sarstı. Detaylar...

Gökhan Zan Hatay Depremi Sonrası İsyan Etti

AJANSSPOR HABER

Eski futbolcu Gökhan Zan ve eşi Müge Uzun Zan, Halk TV'de açıklamalarda bulundu. Halk TV'de İsmail Küçükkaya'nın Yeni Bir Sabah programının konuğu olan Zan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yardım için aradılar. Saatlerce bekledik. Hakkımı helal etmiyorum" dedi. İşte Zan'ın açıklamalarına dair detaylar...

''Doğru bir şekilde inşa etmemiz gerekiyor''

Halk TV'de açıklamalarda bulunan Gökhan Zan, Hatay'da yaşanan son durumlar hakkında konuştu. Zan, "Ben öncelikle nereden geldiğimizi özetlemek istiyorum. Biz medeniyetin yeşerdiği, kutsal topraklardan, Hatay'dan geliyoruz. Bu medeniyet şehrinde, bu coğrafyada her kültür ve medeniyeti temsil eden insanlardan bir araya gelmiş bir coğrafyadan geliyoruz. Aynı zamanda öyle bir coğrafya ki, afetlerden, savaşlardan, depremlerden, çatışmalardan başını kaldıramayan bir coğrafya. Ancak öyle bir toplumuz ki, Antakya her zaman küllerinden doğmuştur. Tırnaklarıyla toprağı çapalayan, alnından teri, sırtından yükü eksik olmayan, küllerinden her zaman doğan memleketin çocuklarıyız. Hiçbir deprem, hiçbir afet, hiçbir savaş toplumumuzu sıkıntıya sokmamıştır. Bundan sonra da kardeşçe, hakça, adaletli bir şekilde üreterek, birlikte dayanışma içinde olacağız. Mustafa Kemal Atatürk'ün özellikle son zamanlarda Hatay göz bebeğiydi. Bundan sonra bu emaneti gelecek nesillere aktarabilmek için, hem  hem kültürünü, hem demografik yapısını doğru bir şekilde inşa etmemiz gerekiyor" dedi.

''Hala duş alamayan insanlar var''

Hatay'da hala çadır isteyen insanların olduğunu dile getiren Gökhan Zan, duş alamayan vatandaşlarada değindi. Zan, ''Bu insanlar onuruyla, gururuyla yaşayan insanlar. Bu insanlar daha düne kadar evleri olan, işleri olan insanlardı. Düşünebiliyor musunuz, 1,5-2 dakika içinde aileniz yok, eviniz yok, eksik kalmışsınız. Dostlarınız yok. Mahalleniz yok, şehriniz, kültürünüz, geleceğiniz yok olmuş. Bu insanlar hala çadır dileniyorlar. Ben insanlığımdan, bu dönemden, bu yüzyıldan utanıyorum. İnsan seçiyoruz. Bize okullarda deprem öğretilmedi. Bu eğitimle, farkındalıkla başlar. Derslerde gösterilmesi lazım. Hala duş alamayan insanlar var. Hala güncel sorunlar devam ediyor. Önce hijyen sorununu ortadan kaldırmamız lazım. Biz 9-10 gün duş almadık. 37 gündür duş almayanlar var. 1,5-2 ayda insanlar unutabiliyor. Bu bir deprem değil, unutulamaz. Herkes not alsın. Bu bir kıyamet. Bu hiçbir depreme benzemiyor. Bu yüzyılların en ağır, en şiddetli felaketini yaşayan bir coğrafya. Bundan sonra önemli olan çözüm odaklı olmamız. Ben halkım, ben sırtımı kime dayayacağım? Devletime. Ben kime güveneceğim? Devletime. '' dedi.

İlgini Çekebilir
Galatasaray'a Hatayspor'dan transfer
Habere Git

''2-3 çadır ver ne olacak, imkanın var''

Hatay'da koordinasyon zayıflığının olduğunu ifade eden Zan, ''Bugün yanımda olmaları lazım. Evet yapıyorlar, ama eksik. Bunu kendileri de biliyorlar zaten. Eksik olduğu zaman insanlar acı çekiyor. Bu eksiklik nasıl hızlıca giderilebilir? Koordinasyon zayıflığı 1. günden bugüne dek devam ediyor. Bunu inkar edemezsiniz. İnsanlar dışarda, çadır kentleri su basıyor. 2-3 çadır ver ne olacak, imkanın var. Memleketine dönmek isteyen ama dönemeyen, çadır var mı diye soran insanlar var. Dönemiyorlar. Herkes köye geri dönüyor, akrabalarının yanına sığıyor. Köy ahalisi 500'se 5000'e çıkıyor. Merkezden göç eden insanlar var. Ona göre erzak, çadır göndereceksin. '' dedi.

''Ben hakkımı helal etmiyorum''

Kendisinin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından arandığını ve yalan söylendiğini açıklayan Gökhan Zan, "Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından Çağatay ve Ali Bey beni aradılar, "Neye ihtiyacınız varsa, buradayız" dediler. Yarım saate gelecek kepçeyi, o soğukta saatlerce bekledik. Defnedemiyoruz. Enkazda bekledik, tekrar getirdik kendi imkanlarımızla yaptık. Böyle bir insan size yalan konuşuyor. Ben hakkımı helal etmiyorum. Bana yalan söyledi. Ne istediysek gelmedi. Vinç yolda dedi, gelmedi" diye konuştu.

"Bu yaşadıklarımızdan ders alsak, halkımız, devletimiz bir sonraki depreme hazırlık için ne yapsın?" sorusuna Gökhan Zan şu yanıtı verdi:

"Deprem bölgesini bilim insanları anlatıyorlar. Biz sadece yaşayanlar olarak anlatabiliriz. Bu işi yıllardır profesörler anlatıyorlar. İstanbul gibi itfaiye aracının zor girdiği ara sokakların olduğu ve mimarisi eski olan yerleri düşünebiliyor musunuz? Hiçbir kurtarma aracı giremez. Bu sıkıntıları önlemek için devletin gücü, bu gücün çok doğru kullanılması önemli. Yarın insanları bir yere taşırsınız, onların yerlerini sağlamlaştırırsınız ya da az hasarlı olan yerleri depreme dayanıklı hale getirmek için fiberkarbon dediğimiz kuvvetlendirmeleri kurabilirsiniz. Bizim hızlıca ders almamız lazım. İstanbul'un bunun altından kalkması mümkün olmaz."

Senin için hazırladığımız haberler