MHK, Hüseyin Göçek’in Hakemliğini Gözden Çıkardı! Bitirecekler...

12.12.2022 - 15:09 | Son Güncellenme: 12.12.2022 - 15:36

Merkez Hakem Kurulu'nun Hüseyin Gökçek'i hakem olarak istemediği ortaya çıktı. Gökçek'e gözlemcilik teklifinde bulunan MHK'nın gözden çıkardığı belli oldu. Detaylar...

MHK, Hüseyin Göçek’in Hakemliğini Gözden Çıkardı! Bitirecekler...

Hüseyin ÖZKÖK – AJANSSPOR

Milliyet gazetesinde Cemal Ersen imzasıyla çıkan MHK’den “3 hakeme teklif: Düdüğü asın VAR’a geçin” haberinin ardından yaptığım araştırmada yeni bilgilere ulaştım. Elde ettiğim bilgilere göre Merkez Hakem Kurulu'nun (MHK)  en çarpıcı kararı Hüseyin Göçek’in hakemliğini tamamen bitirmeye karar vermiş olması. MHK, Göçek’e gözlemcilik teklifinde bulunarak kendisini artık hakem olarak istemediklerini adeta ilan etmiş. 

Yasin Kol ve Tugay Kaan Numanoğlu

Diğer yandan saha hakemliğinden uzaklaştırılmak istenen hakem sayısı ise üç değil, beş. Haberde yer alan diğer iki isim Suat Arslanboğa ve Burak Şeker’in yanısıra Yasin Kol ve Tugay Kaan Numanoğlu’na da VAR teklifi yapılmış. Şu anda en başarısız iki hakem olarak görülen Yasin Kol ve Burak Şeker’in klasman düşürüleceğinin haberini daha önce Ajansspor olarak kamuoyuna duyurmuştuk.

Kalkavan ve Bitigen'e çifte görev

Bu iki hakeme Tugay Kaan Numanoğlu’nu da eklemeyi düşünen MHK, VAR’da yaşanan kadro sorununu gidermek için toplamda dört hakemi VAR kadrosuna kaydırmayı planlıyor. Ancak dört hakem de yapılan bu teklifi reddetmiş durumdalar. MHK yapılan teklifin kabul edilmemesi üzerine VAR’daki kadro sorununu gidermek amacıyla bu sezon aldığı kararı bozarak Mete Kalkavan ve UEFA VAR kadrosunda da bulunan Abdülkadir Bitigen’e hem sahada hem de VAR’da görev vermeyi de düşünüyor. 

Klasman belirleme tekrar yılda ikiye iniyor

MHK, yeni açıklanan MHK talimatında klasman düşürme ve yükseltme kararlarını yeniden sezonda iki kez verilmesini karar bağladı. Bu bağlamda hakemlerle ilgili kararlar bu ay sonunda kamuoyuna duyurulacak. Diğer yandan aynı talimatla klasman yükseltmelerinde hakemlerin Spor Toto 1. Lig’de en az 30 maç yönetmiş olmaları gerektiği kararı da verildi.

İlgini Çekebilir
TFF üç isimle yollarını ayırdı
Habere Git

Saha hakemi güçlendi tartışma bitmedi

TFF ve MHK, sezona girerken saha hakemiyle VAR hakemlerini ayrıştırdı. Genel bir prensip olarak saha  hakeminin güçlendirildiği bir anlayış benimsendi. Böylece geçen sezonlara göre VAR'ın saha hakeminin kararlarına daha az müdahil olduğu bir 14 maçlık periyot geçirildi. Buna rağmen Türk futbolundaki hakem tartışması sona ermedi.

Kulüp başkanlarıyla hakem atanacak

Mehmet Büyükekşi yönetimindeki TFF, hakem atamalarını 'yapay zekâ' yöntemiyle belirledi. Bu yöntemle hakem belirlendiğine nedense kamuoyu pek fazla ikna olmadı. Bunun üzerine TFF yönetimi, önümüzdeki günlerde tüm kulüp başkanlarını Riva'da ağırlayacak ve haftanın hakemlerinin yapay zekâ ile nasıl seçildiğini uygulamalı olarak gösterecek.

Gazetecilere uygulamalı VAR dersi de verildi

TFF ve MHK yönetimleri, daha önce de medya mensuplarını Riva'da ağırlayarak VAR hakemlerinin nasıl karar verdiğini yine bir ders gibi uygulamalı olarak anlattı. Sunuma katılan bir çok medya mensubunun VAR'ın hangi kararlara dahil olduğunu, ofsayt dahil, hakem ve operatörün ne şekilde çalıştığı konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı da ortaya çıkmıştı.

Yabancı hakem tartışmasına devam

Son yıllarda Süper Lig'de yabancı hakemlerin görevlendirilmesi talepleri bu sezon da devam ediyor. İlk defa TFF yönetimi de bu konuya sıcak bakar hale geldi. Eldeki kaliteli hakem sayısının düşüklüğü ve büyük kulüplerin yoğun baskısı TFF'nin özellikle VAR'da yabancı hakem görevlendirmesine sıcak bakmasına neden oldu. Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, ısrarla büyük ve kritik önemdeki maçlarda yabancı hakemin görev alması gerektiğini savunuyor.

Senin için hazırladığımız haberler