IFAB değişime mi gidiyor? VAR ve ofsayt tartışmaları...

04.01.2020 - 17:07 | Son Güncellenme: 04.01.2020 - 17:13

IFAB değişime mi gidiyor? VAR ve ofsayt tartışmaları...

Dünyanın en çok takip edilen ligi olan İngiltere Premier Lig'de son dönemlerde VAR ile ilgili yaşanan tartışmalar gözlerden kaçmıyor. Ada'da özellikle ofsayt çizgisinin çizilmesi konusunda teknolojinin yardımı mı, zararı mı oluyor yorumları üzerinde duruluyor.

Ofsayt pozisyonları ile ilgili tartışmalar sürüyor

İngiliz ve Alman medyası, IFAB'ın kural koyucularının bir takım değişiklikler planladığını ve VAR'ın maç içinde sıklıkla yaşanan bazı olaylara müdahale edip etmemesini analiz etti. Ayrıca; IFAB'ın VAR konusunda çelişkilere sahip olduğu da savunuluyor. 

Aston Villa'nın golü tartışma yaratmıştı

İngiltere'de Burnley ile Aston Villa arasında oynanan maçta bir ofsayt pozisyonu yaşanmıştı. Aston Villa golü bulmuş, ancak VAR sisteminde yapılan inceleme sonrasında Aston Villa oyuncusunun topuk farkı ile ofsaytta olduğu gözlemlenmişti.

IFAB değişiklik yapacak deniyor ama...

Almanya ve İngiltere'deki bazı kaynaklar, IFAB'ın sık yaşanan pozisyonlarla ilgili VAR hakemlerinin orta hakeme rapor vermesinin önüne geçmek istediğini iddia etse de IFAB Genel Müdürü Lukas Brud, "Herhangi bir değişiklik olmayacak" görüşünde.

Lukas Brud, ofsayt pozisyonları için net konuşuyor

Brud, "VAR uygulamasında, yeniden düzenleme gerektirebilecek bazı durumlarla karşılaşıyoruz. VAR odasındaki hakemler, bir pozisyonun ofsayt olup olmadığını tespit etmek için monitörün başında uzun zaman harcıyorsa bu söz konusu hatanın açık ve bariz olmadığını gösterir. Bu gibi durumlarda orijinal karar geçerli olmalı" diyor.

Brud: "Ofsayt için 1 mm bile yeterli"

Öte yandan Brud, inceleme gereği duyulan hatanın açık ve bariz olması gerektiğini açıkça belirtiyor. IFAB Başkanı, "Teoride ofsayt için 1 milimetre bile yeterli. Fakat; hakemin kararının yerinde olup olmadığını anlamak için VAR tarafından 10 farklı açıdan izlenmesi gerekiyorsa ilk karar korunmalı. Bu bir sorun. VAR odası, didik didik hata aramamalı. Daha iyi bir karar verilmesini değil açık ve bariz hataların önüne geçmek istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Tartışmanın ardında neler var?

Geride bıraktığımız dönemlerde futbolcular, teknik adamlar, yöneticiler yapılan bariz hataları gündeme taşıyordu. Şimdi ise bazı pozisyonların didik didik edilmesinden rahatsızlık duyanların sayısı artmaya başladı.

Ceferin: "Burnun büyükse ofsayttasın"

UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, VAR sistemiyle ilgili değerlendirmelerde bulunmuştu. Ceferin, "VAR yüzünden bugünlerde burnun uzunsa ofsaytta kalıyorsun! 10-20 santim pozisyonlarda tolerans kullanılmalı" ifadelerini kullanmıştı. 

Tolerans sınırı tartışmaları var

Bu açıklamayla birlikte, VAR'da ofsayt pozisyonlarında tolerans sınırının geleceği konuşuluyor. Bu konuyla ilgili olarak ise IFAB'ın tavrının net olduğu ve değişime sıcak bakmadığı ifade ediliyor. (AJANSSPOR DIŞ HABER)

Senin için hazırladığımız haberler