İflastan şampiyonluğa! Rangers'ın modern futbol mucizesi...

08.03.2021 - 19:45 | Son Güncellenme: 08.03.2021 - 23:34

İskoçya Ligi’nde bitime 6 hafta kala mutlu sona ulaşarak Avrupa’da sezonun ilk şampiyonu unvanını alan Rangers, 2012’de 4. Lig’e düşürülmüştü. 9 yıl içinde bir mucizeye imza atan İskoç devi basamakları koşar adım çıkarak döndüğü Premier Lig’de ezeli rakibi Celtic’in 9 yıllık hegemonyasını da bitirdi. Steven Gerrard yönetiminde namağlup şampiyon olan Glasgow temsilcisi, 32 maçın 28’ini kazanırken, 77 gol atıp kalesinde yalnızca 9 gol görerek rüya gibi istatistiklere imza attı. İşte detaylar…

İflastan şampiyonluğa! Rangers'ın modern futbol mucizesi...

OZAN ERMİŞ -AJANSSPOR

Bu sezon Avrupa’da şampiyonluk düğümünün en erken çözüldüğü lig İskoçya oldu. İskoç Premier Ligi’nde ezeli rakibi Celtic’e bitime 6 hafta kala 20 puan fark atan Rangers, 2011’den beri ilk kez şampiyonluk sevinci yaşadı. Böylece Celtic'in 9 sezonluk ambargosuna son veren Glasgow ekibinin bu başarısının arkasında mucizevi bir hikaye var.

Premier Lig'e 4 yılda geri döndüler

İskoç futbolunun devi çok değil bundan 9 yıl önce borçları nedeniyle kapanma tehlikesi yaşamış, 2. sırada bitirdiği 2011-2012 sezonunun ardından 4. Lig'e düşürülmüştü. Dibe vurduğu yerden çok hızlı yükselen Rangers, 2016-2017 sezonunda yeniden Premiership'e çıktı. Üstelik o sezonu alt ligden gelmesine rağmen 3. sırada tamamladı.  

Steven Gerrard takımın kaderini değiştirdi

Premier Lig’de adım adım ilerleyen ve 2017-2018 sezonunu 2. sırada bitiren İskoç ekibi, sezon sonunda Steven Gerrard'ı göreve getirerek tarihi bir hamle yaptı. Liverpool efsanesiyle bambaşka bir hava yakalayan Rangers, Kovid-19 salgını nedeniyle erken sonlandırılan geçen sezonu belki de şampiyon olacakken yine 2. sırada tamamladı.

40 yaşındaki Steven Gerrard, bu sezona ise tam anlamıyla damga vurdu. Yenilmez bir armada yaratan genç çalıştırıcı, 32 maçta 28 galibiyet ve 4 beraberlikle 88 puan toplayarak modern futbolda zor görülecek istatistiklere imza attı. Bu maçlarda 77 gol atan Rangers, kalesinde sadece 9 gol gördü. Bu sezon çıktığı 45 resmi maçta ise yalnızca bir kez kaybetti.

En golcü futbolcusu sağ beki

Rangers'ın şampiyonluğunda en ilginç istatistiklerden biri de en golcü futbolcusunun sağ beki olmasıydı. İngiliz James Tavernier, ligde 11 toplamda ise 17 gol atarak forvetleri geride bırakırken, Gerrard'ın bilinen futbol kalıplarının ne kadar dışında bir takım yarattığının ispatı oldu. Kalesini Beşiktaş'ın eski futbolcusu 39 yaşındaki Allan McGregor’un koruduğu İskoç takımında Galatasaray'ın efsanelerinden Gheorghe Hagi'nin oğlu Ianis Hagi de forma giyiyor ve bu sezon 7 gol kaydetti.

UEFA Avrupa Ligi'nde Galatasaray'ı elediler

Başarısını Avrupa kupalarına da taşıyan Rangers, UEFA Avrupa Ligi'nde Galatasaray'ı eleyerek adını gruplara yazdırmıştı. Gerrard'ın öğrencileri, Benfica, Standard Liege ve Lech Poznan ile birlikte yer aldığı D Grubu'nu lider tamamlayarak son 32 takım arasında kaldı. Burada da Royal Antwerp'i 4-3 ve 5-2'lik skorlarla mağlup ederek son 16'ya yükselen takım bu turda Slavia Prag ile eşleşti.

Kutlamalarda sınır tanımadılar, başbakanı kızdırdılar

1872 yılında kurulan Rangers’ın şamopiyonluk kutlamaları ise ülkede büyük tartışma yarattı. Toplamda 55. Şampiyonluğunu yaşayan takımın taraftarları koronavirüs tehdidini unutttu. Kırmızı lacivertliler Glasgow şehrinin George Meydanı’nda bir araya geldi. Güvenlik güçlerinin uyarılarını hiçe sayan binlerce taraftar, İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon’u da kızdırdı. 

"Taraftarları anlıyorum ama..."

Senin için hazırladığımız haberler