Kıbrıs Maraş, neden 46 yıl kapalıydı?

08.10.2020 - 19:57 | Son Güncellenme: 08.10.2020 - 19:57

Kıbrıs'da Maraş'ın açıklaması ile birlikte girişler için akınlar olmuştu. 46 yıl sonra açılan Maraş'a giriş yapanlar duygulanarak gezmeye başladılar. Peki Maraşa giriş neden yasaktı, neden kapalı kaldı, kimler giremedi, Türklere mi yasaktı, kim açtı ve neden açıldı? Bunun gibi soruların cevap bulduğu detaylar haberimizde yer arıyor...

Kıbrıs Maraş, neden 46 yıl kapalıydı?

Kıbrıs Maraş'a girişlerin başlaması ile birlikte neden 46 yıl kapalı olduğu araştırılmaya başlandı. Detaylar haberimizde...

1974 yılındaki harekâtın üzerinden 46 yıl geçmiş olmasına rağmen, Kıbrıs adası Kapalı Maraş'ta taraflar arasında kalıcı bir çözüm bulunamamıştı. 1974’teki savaş öncesinde büyük çoğunluğu Rum olmakla birlikte Yahudi ve Ermeni yerleşimcilerin de bulunduğu bölgede 46 yıldır hayat yok.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Maraş'ın açılmasına Türkiye'nin her tür desteği vereceğini ifade etmiş ve "Maraş Ada'daki çözümsüzlüğün bir parçasıdır. Kıbrıs'ın geleceğini artık hayaller yerine somut gerçekler üzerine inşa etme kararı aldık" diye konuşmuştu.

Maraş, Gazimağusa şehrinde bulunan mahalle, Kıbrıs’ın en ünlü bölgesiydi. Yapılan anlaşmalar sonrası büyük bir kısmı yerleşim ve iskana kapatılmıştır.

Maraş, KKTC’nin Gazimağusa şehrinde bulunan mahalle, ülkenin en ünlü bölgesiydi. Akdeniz'in Las Vegas'ı olarak da bilinen Maraş ‘Hayalet Şehir’ Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin aldığı kararla hem yerleşime hem de iskâna kapatılmıştı. Maraş, 1974 yılında 13 Ağustos’ta (o gün son bulan) İkinci Kıbrıs Harekâtı sırasında Maraş, 1974 yılında 13 Ağustos’ta İkinci Kıbrıs Harekâtı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirildi.

Senin için hazırladığımız haberler