Kuzey Kore'nin yeni lideri o mu olacak?

27.04.2020 - 11:38 | Son Güncellenme: 27.04.2020 - 11:43

Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un'un ölümü sonrası göreve kimin geçeceği belirsizliğini koruyor. En güçlü ihtimal kız kardeşi Kim Yo Jong. Peki diğer adaylar kimler? Detaylar haberimizde...

Kuzey Kore'nin yeni lideri o mu olacak?

Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un’un öldüğüne dair haberler yapılıyor ancak henüz bunun doğru olup olmadığıyla alakalı resmi bir açıklama yapılmadı. Akla gelen sorulardan bir tanesi eğer Kim ölürse yerine kimin geçeceği.

Kim hanedanlığının yönettiği Kuzey Kore’de mevcut lider Kim Jong Un’un sağlık durumuna dair iddialar birçok tartışmayı beraberinde getirdi. Mesela Kim ölürse yerine kim geçecek?

Kuzey Kore’de önce Kim Il Sung görev yapmış, onun ardından oğlu Kim Jong Il gelmiş ve onun ölümüyle de torun Kim Jong Un görevi devralmıştı.

Bu mantıkla göreve Kim Jong Un’un oğlunun göreve gelmesi beklenir. Fakat burada işler biraz karışık. Zira 36 yaşındaki Kim’in en büyük oğlu henüz 10 yaşında. Üç çocuktan en küçüğü ise 3 yaşında.

Çıkan haberlere göre Kim’in yerine en büyük aday kız kardeşi Kim Yo Jong. Son iki senede partide aktif rol olan kız kardeşin perde arkasında önemli bir sorumluluğu olduğu belirtiliyor. Burada en önemli sorun Kuzey Kore’de hiç kadın liderin görev almamış olması.

Bir diğer alternatif ise İşçi Partisi’nin önde gelen isimlerinin göreve gelmesi. Burada üç önemli adayın olduğu konuşuluyor: Choe Ryong Hae, Choe ile Pak Pong Ju ve Kim Yong Chol.

Kim Jong Un’un ağabeyi Kim Jong Chol adaylardan bir tanesi olmakla birlikte son yıllarda sessiz bir hayat yaşaması ve kendini müziğe vermesi nedeniyle onun ihtimalini azaltıyor.

Kim Jong Un’un halası Kim Kyong Hui, kardeşi görevdeyken güçlü figürlerden bir tanesiydi. Ama kocası Jang Song Thaek’in 2013’te infaz edilmesinin ardından ortalarda gözükmedi. Onun da başa gelme ihtimali çok düşük olarak gösteriliyor.

Son ama en düşük ihtimal ise Kim Jong Un’un en büyük oğlunun reşit olana kadar ülkeyi yönetmek için hazırlanması ve o sürece kadar geçici bir liderle yola devam edilmesi. Baba Kim, 20 yıl boyunca bu göreve hazırlanmış, Kim Jong Un ise babasının ani ölümü nedeniyle sadece bir yıllık bir hazırlık sürecinden geçebilmişti.

AJANSSPOR

Senin için hazırladığımız haberler