Dünya Kupası Kalkanı Harekatı Tezkeresi TBMM'de Kabul Edildi

05.10.2022 - 19:22 | Son Güncellenme: 05.10.2022 - 19:31

2022 Dünya Kupası'nın güvenliği için polisten sonra Türk askeri de Katar'da görev yapacak. Altı aylık süreyi kapsayan tezkere TBMM tarafından kabul edildi.

Dünya Kupası Kalkanı Harekatı Tezkeresi TBMM'de Kabul Edildi

AJANSSPOR HABER

Türkiye Milli Takımı'nın gidemediği Dünya Kupası'na Mehmetçik gidecek. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Katar'da 20 Kasım'da başlayacak olan Dünya Kupası'nın görevlendirilmesine dair Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bugün kabul edildi. Mehmetçik, "Dünya Kalkanı Harekatı" kapsamında 6 ay süreyle Katar'da görev yapacak. 

Dünya Kupası'na 1 milyon kişi katılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzayla TBMM Genel Kurulu'na gelen tezkerede 21 Kasım-18 Aralık tarihlerinde Katar'da düzenlenecek olan 2022 FIFA Dünya Kupası organizasyonuna 1 milyon kişinin üzerinde katılım beklendiğine dikkat çekildi. Tezkerede, kupanın güvenli şekilde gerçekleştirilebilmesi için Katar Silahlı Kuvvetleri ile Katar hükümeti tarafından davet edilen ülkelerden unsurların katılımıyla Dünya Kupası Kalkanı Harekatı'nın müştereken icra edileceği vurgulandı.

Asker terörizme karşı tedbir alacak

TBMM'de kabul edilen tezkerede, "Dünya Kupası Kalkanı Harekatı, 2022 FIFA Dünya Kupası organizasyonunun güvenliğini etkileyebilecek başta terörizm olmak üzere, çeşitli tehdit unsurlarına karşı Katar sınırları, kara, hava ve deniz yetki alanlarında gerekli tedbirlerin Katar ve katılımcı ülkeler tarafından müştereken teşkil edilecek Görev Kuvveti vasıtasıyla alınması suretiyle icra edilecektir." denildi. 

Asker talebi Katar'dan geldi

Talebin Katar'dan geldiğine dikkat çekilen tezkerede, "Dünya Kupası Kalkanı Harekatı'na ülkemizin yanı sıra ABD, Fransa, İngiltere, İtalya ve Pakistan'ın askeri unsurlarıyla katkıda bulunmaları söz konusu. 2022 FIFA Dünya Kupası'nın dünya genelinde yoğun şekilde takip edilecek bir spor etkinliği olması, Katar ile sahip olduğumuz tarihi, kültürel ve beşeri bağlar ile siyasi, ekonomik, askeri ve diğer alanlarda geliştirdiğimiz müstesna iş birliği, Körfez bölgesinin istikrar ve güvenliğinin tüm bölge bakımından taşıdığı önem muvacehesinde Katar hükümetinin söz konusu talebine olumlu yanıt verilmesinin yararlı olacağı değerlendirilmiştir" denildi. 

Asker ve polis birlikte çalışacak

Dünya Kupası'na gidecek Türk askerinin 6 aylık görev süresince milli komuta altında bulunacağına vurgu yapılan tezkerede Dünya Kupası'nın güvenliğinin sağlanması için Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin Katar'da görevlendirilmesi konusunda 7 Aralık 2021'de iki ülke arasında imzalanan "Büyük Çaplı Organizasyonların Yerine Getirilmesinde İş Birliği Konulu Niyet Mektubunun Uygulanmasına İlişkin Protokol"ün gerekleriyle de uyumlu olduğu bildirildi. 

Daha önce 100 polisimiz gitti

Bu çerçevede Bursa İl Emniyet Müdürlüğü tarafından seçilen 100 polis, Dünya Kupası'nda görev almak üzere 23 Eylül'de Katar'a gitti. Ünlü Türk amigosu Recep Güler de 2022 Dünya Kupası'nın tanıtımı için Katar'a gitmişti. İlk defa sonbaharda düzenlenecek olan Dünya Kupası'nın açılış maçı resmi açılıştan bir gün önce; 20 Kasım'da ev sahibi Katar ile Ekvador arasında saat 19.00'da oynanacak. 32 takım 8'erli gruplarda turnuvaya başlayacak. 5 ayrı şehirde ve 8 statta oynanacak kupanın finali 18 Aralık'ta oynanacak. 

Senin için hazırladığımız haberler