Futbol menajerlerini bekleyen büyük tehlike! Alpay Köse değerlendirdi!

12.06.2018 - 15:44 | Son Güncellenme: 12.06.2018 - 18:44

Menajerin lisansı iptal olursa ne olur? Lisansı iptal olan menajer tekrar lisans alabilir mi?

Futbol menajerlerini bekleyen büyük tehlike! Alpay Köse değerlendirdi!

TFF, 116 kulübü talimatlara aykırı hareketleri nedeniyle Futbol Menajerleri ile Çalışma Talimatı’nın 18 b/ç ve 23. maddesi uyarınca PFDK’ya sevk etti. Pekiyi bu sevk ne anlam ifade ediyor? Spor Hukuku Uzmanı Avukat Alpay Köse, konuya ilişkin çarpıcı tespitlerde bulundu.

Radyospor’da yayınlanan Gün Ortası programında Emrah Karalinç’in sorularını yanıtlayan Alpay Köse’nin açıklamalarından Ajansspor’un derledikleri şu şekilde;

TFF'nin kulüpleri ve menajerleri sevk etmesi ne anlama geliyor?

TFF daha önce yapmadığı bir işlem yaptı. Neredeyse profesyonel kulüplerin tamamını disipline sevk etti. Ayrıca menajerler de sevk edildi. TFF tarafından menajerlere kulüpler tarafından ödenen rakamlar daha önce paylaşılmıştı. Bu rakamlar çok komik rakamlardı. Takımlara kazandırılan oyuncuların tamamına ödemeler yapıldığı herkes tarafından biliniyor. TFF, bilgilendirme yaptıktan sonra işleme başladı. Normalde kulüpler menajerlerle yaptığı sözleşmeleri, ödemeleri bildirmek durumunda. FIFA’nın talimatı açık. Aynı şekilde menajerlerin de aldıkları komisyonları bildirmeleri gerekiyor. TFF, bu sebepten sevk etti.

Kulüplere nasıl cezalar gelebilir?

Öngörülen cezalara bakınca geniş bir yelpaze var. Kulüplere ihtardan başlayıp bir alt lige düşürmeye kadar ceza verilebiliyor. Menajerlere de yine ihtardan başlayıp lisans iptaline kadar cezalar verilebiliyor. Kulüplere ağır cezalar gelmeyecektir. Süper Lig kulüplerine 75 bin lira civarı, alt liglerdeki kulüplere ise daha düşük gelebilir. Kulüplere para cezaları verilecektir, öyle geçiştirilebilir diye düşünüyorum. Belki çok alt liglerdeki kulüplere daha ağır cezalar uygulanabilir.

"Bazı menajerlerin lisansı iptal edilebilir"

Menajerler için ise durum biraz daha farklı olabilir. Bazı menajerlerin lisanslarının iptal olabileceğini düşünüyorum. 46 menajer sevk edildiğine göre yüzde 10 gibi bir oranda lisans iptali olabileceğini sanıyorum. TFF bunu ne amaçla yapıyor? Kulüplerin lisanslı olan menajerlerle çalışmasını sağlamaya çalışmak temel amaç. FIFA tarafından, “Kulüpler oyuncuları lisanslı menajerle çalışmaya yönlendirmeli” deniliyor. Futbolda yapılan transferlerin hemen hemen hepsi daha çok lisanssız menajerler üzerinden gerçekleştiriliyor. Beyanlara bakıldığında da TFF’ye beyan vermediklerini de görebiliyoruz.

"Kulüpler ve menajerler vergi ödemek istemiyor"

Bir menajerin bildirimde bulunması ne anlama geliyor? Menajer, transferden 1 milyon aldığını bildirirse kulüp de bildirmek durumunda. Ondan sonra bunun vergisel boyutu ortaya çıkacak. O menajerin o parayı gerçekten alması lazım. Yüzde 35 civarında bir vergi çıkar. O zaman o menajerin belli bir miktarını alması gerekir. Menajerler ve kulüpler vergi ödemek istemiyor. Çoğu menajere ödendiği belirtilen rakamlar ödenmeyebiliyor. İşte bunu engellemeye çalışıyorlar. TFF’nin bu kararı bir adımdır. Ama bu adım atıldıktan sonra üstüne cesaretle gidecekler mi, hep birlikte göreceğiz.

Cezalar ne zaman açıklanacak?

Bayramdan sonraki hafta cezaların açıklanacağını düşünüyorum. Sayı tabi biraz fazla. Toplu şekilde de açıklanabilir. Haziran sonuna kadar cezalar açıklanır. Ondan sonra 7 günlük Tahkim süreci var. Sonra da cezalar kesinleşiyor. Kararların açıklanması lazım, çünkü transfer dönemindeyiz. Lisansı iptal edilecek menajer varsa transfer sezonunda iş yapamamış olacak.

Lisansı iptal olan menajer bir daha lisans alabilir mi?

Önceden FIFA tarafından yapılan bir sınav söz konusuydu. Artık sınav yok. Herkes TFF’ye bildirimde bulunarak ve para yatırarak temsilci olabiliyor. Temsilcilikten çıkarıldıktan sonra tekrar temsilci olması çok zor. Lisans olması ne getiriyor? Lisansın  bir avantajı var. Temsilci lisansına sahip olduğunuz zaman bir ihtilaf olduğunda federasyonun uyuşmazlık çözüm kurulunda sıkıntıyı çözebiliyorsunuz. Çok hızlı bir şekilde bitiyor davanız. Eğer lisanslı değilseniz normal mahkemede dava açacaksınız. O da 1-2 yıl sürer. Kulüpten icra yoluyla almanız da zor, çünkü kulüplerin gelirleri temlikli olabiliyor. Lisansın iptali ciddi bir dezavantaj.

Süper Lig kulüplerinin menajerlere yaptığı ödemeler

Antalyaspor: 554 bin Euro

Atiker Konyaspor: 703 bin 100 Euro + 200 bin TL

Aytemiz Alanyaspor: 564 bin 430 Euro

Beşiktaş: 75 bin Euro

Fenerbahçe: 1 milyon 442 bin 500 Euro

Galatasaray: 3 milyon 500 bin Euro

Göztepe: 120 bin TL

Kardemir Karabükspor: 670 bin Euro + 65 bin TL

Medipol Başakşehir: 2 milyon 221 bin 500 Euro + 804 bin 910 TL

Osmanlıspor: 130 bin Euro

Akhisarspor: 59 bin TL

Trabzonspor: 1 milyon 296 bin 200 Euro

Senin için hazırladığımız haberler