Merakla beklenen Kabine Toplantısı sona erdi, Cumhurbaşkanı Erdoğan “Risk haritası..."

15.03.2021 - 16:12 | Son Güncellenme: 15.03.2021 - 19:57

Son dakika haberleri… Beştepe’deki Kabine Toplantısı sona erdi. Bugün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde düzenlenen toplantıda, merakla beklenen kısıtlama kararlarına ilişkin ilk açıklamalar geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kovid-19 bağlamında alınan kısıtlamaların detaylarını kamuoyu ile paylaştı. Peki, alınan tedbirlerde ne gibi değişiklikler meydana geldi? Kısıtlamalar hafifletildi mi? Hafta sonu sokağa çıkma yasağı getirildi mi? Hangi iller kırmızıya dönecek? Güncel risk haritası yayınlandı mı? İşte detaylar…

Merakla beklenen Kabine Toplantısı sona erdi, Cumhurbaşkanı Erdoğan “Risk haritası..."

AJANSSPOR - HABER

Koronavirüsle mücadele kapsamında 1 Mart’tan itibaren kontrollü normalleşme sürecine geçilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları doğrultusunda, salgın il bazına indirgenmiş ve şehirler dört farklı kategoride incelenmeye başlanmıştı. Düşük, orta, riskli ve yüksek riskli şeklinde ayrıştırılan illerde özel tedbirler uygulanıyordu. İzmir ve İstanbul gibi büyük şehirler turuncu renkte; yani yüksek risk grubunda bulunurken; Ankara sarı renkte, yani orta riskli grupta bulunuyor. Peki, İstanbul ile İzmir kırmızıya dönecek mi? İstanbul’da hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanacak mı? Topluma açık mekalar kapatılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, merakla beklenen soruları bugünkü Kabine Toplantısı’nın akabinde cevaplandırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kovid-19 virüsünde 1. yıl"

"Kovid-19 virüsünün ülkemize de sirayet etmesinin üzerinden tam 1 yıl geçti. Şimdiye kadar bu virüs 192 ülkede tam 2 milyon insanın hayatına mal oldu. Ülkemizde ise virüs 2 milyon 900 bine yakın vatandaşımızdan 29 bini vefat etti. Tüm sağlık çalışanlarımıza ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Türkiye sosyal alt yapısının ve sağlık sisteminin gücü sayesinde salgınla mücadelede başarısından ötürü adından söz ettirdi. İnsanların hastane kapılarından geri çevirildiği, doktorların hasta seçmek zorunda kaldığı vahim sahnelerin hiçbiri ülkemizde yaşanmadı. Son 1 asrın en büyük sağlık felaketi olarak nitelendirilen salgın karşısında devletimizin tüm imkanlarını seferber ettik."

"Sağlığa yaptığımız devasa yatırımlar..."

"Salgın dönemindeki birçok sıkıntıya Türkiye'de şahit olmadık. Sağlığa yaptığımız devasa yatırımların önemini gördük. Ülkemize kazandırdığımız şehir hastaneleri özellikle salgın döneminde kritik rol üstlendi. Salgın döneminde salgından eğitime, ekonomiden sosyal yardımlara kadar her alanda attığımız ilave adımlarla ülkemizin altyapısını güçlendirdik. Kovid-19 laboratuarlarımız 471'e yükseldi. HES dediğimiz Hayat Eve Sığar uygulamasını hayata geçirdik. YÖK yurtlarını karantina merkezlerine dönüştürdük. Gelişmiş ülkeler maske sıkıntısını bile aşamamışken biz rekor sürede solunum cihazı ihtiyacımızı karşıladık."

"Aşı sıralamasında 5.'yiz"

"Dünyada aşı uygulamasını başlatan ilk ülkeler arasındayız. Bugün itibariyle yapılan aşı sayısı 11 milyon 500 bine ulaştı. Aşılama sıralamasında dünyada 5. durumdayız. Çalışmaları süren yerli aşılarımız hazır hale gelene kadar tedariki sürdüreceğiz."

"8 GB kadar EBA kullanımı..."

"Ülkemizdeki tüm cep telefonu abonelerine aylık 8 GB kadar EBA'ya ücretsiz erişim imkanı sağladık. Yine bu dönemde KYK taksitlerini 3 ay süreyle erteledik. Sosyal koruma kalkanı programımızla vatandaşlarımıza doğrudan aktarılan tutar 56 milyar lirayı aşmıştır. Kısa çalışma ödeneğinin kapsamını genişlettik. Şartlarını kolaylaştırdık."

"Salgın sosyal destek programı..."

"Kovid-19 test, tedavi ve bakım hizmetleri için harcadığımız miktar 7,8 milyar lirayı aştı. Salgın sosyal destek programımızla 6,5 milyon haneye 6,5 milyar lira nakdi yardım ulaştırdık. Milli dayanışma kampanyamızla 2 milyarı aşkın yardım topladık ve bu yardımları ihtiyaç sahıbı ailelere takdim ettik."

"Esnafa yardım..."

"Basit usulde vergilendirmeye tabi olanlar başta olmak üzere esnafa aylık 1000 TL ödeme yaptık. İş yeri kira olan esnafa 750 ve 500 TL destek ödemesinde bulunduk. Bu kapsamda 140 bin esnafımıza 2 milyar 80 milyon lira tutan ödeme yapılmaya devam ediyor."

"Tedbirler uygulanıyor mu?" Hangi iller yüksek riskli hale geldi?

"Vaka, ağır hasta ve vefat sayılarını belirli bir rakamın altına düşürmek gerekiyor. Aksi takdirde dünya ile irtibatımız kesik olacak. Geçtiğimiz kabine toplantımızda şehirlerimizi vaka, hastane kapasitesi ve aşılama gibi kriterlere göre sınıflandırmıştık. Yeni normalleşme tedbirlerini sizlerle paylaşırken şehirlerimizin tedbirlere uyma derecelerine göre gelecekte hangi sınıfta yer alacaklarına kendilerinin karar vereceklerini söylemiştim. Kimi illerimizde görülen vaka yükselişlerine rağmen bu artışın hastaneye yatış sayılarına sınırlı sayıda yansımasını sevindirici bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Tüm bu verileri göz önüne alarak bugünkü toplantımızda şehirlerimizdeki mevcut uygulamayı bir süre daha sürdürme ve gelişmeleri yakın takip etme kararı aldık. Yeni normalleşmenin ilk heyecanı ile yeterli dikkati gösteremediğimizi düşünüyorum. İnşallah bundan sonra çok daha bilinçli davranacağız. Vatandaşlarımızdan tedbirlere muhakkak uyarak hem kendi sağlıkları üzerindeki riski azaltmalarını hem de ülkemizi bu müsibetten kurtarmalarına destek vermelerini rica ediyorum."

Senin için hazırladığımız haberler