Merkez Hakem Kurulu Başkanı Yusuf Namoğlu: ''Türkiye'de bir ilki başlattık''

23.07.2018 - 19:55 | Son Güncellenme: 23.07.2018 - 22:55

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Yusuf Namoğlu: ''Türkiye'de bir ilki başlattık''

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Yusuf Namoğlu, Radyospor'da yayınlanan İlker Koç'un sunduğu, Can Çobanoğlu ve Hasan Bek'in yorumcu koltuğunda oturduğu Yeşil Koltuk programına konuk oldu. Namoğlu'nun açıklamalarından Ajansspor'un derledikleri şu şekilde:

Türkiye'de bir ilki başlatmıştım. Takımlar sezonu kapattıktan sonra oyuncular tatile çıkıyordu. Sezon başında hocalar yüklemeleri yaparak hem kondisyon hem de kilo kontrolü yapar. Aynı şekilde sezon bitince hakemler de hakkı olan tatile çıkıyorlar. Bazıları biraz kilolu ya da kondisyonu düşerek başlıyorlardı. Bu nedenle doğru mantık, hakemlerin sezon öncesi kendilerini hazırlaması lazım. Şu an hakemler Riva'da kamptalar. Günde iki idman var ve ayrıca kalan zamanda onlara dersler anlatıyoruz. Hakem arkadaşları yeni sezona bilgi ve kondisyon yönünden hazırlıyoruz. İki sezondur kamp çalışmamız var ve bundan sonra devam edecek

Yıl içinde Ali hocamızın hazırladığı programlarla hakemlerimiz çalışıyor. Yaz döneminde de Ali Bey'in verdiği programa göre gidiyorlar. Belli bir yükleme durumu olacak 10 günlük, ardından teste tabii olacaklar. Süper Lig hakemleri katılıyor. Diğer hakemlerde merkezi kontrol sistemi bahsettiğimiz kolluklarla çalışmalarına devam ediyor.

Ağustos'ta UEFA'nın semineri var. Cüneyt Çakır, Halis Özkahya, Hüseyin Göçek  üç hakemlerimiz burada yoyo testine tabii tutulacak.

Hakemlerimizin aylık ücreti 10.700 ile 16.500 TL arasında değişen bedeller var kıdeme göre değişen. Maç başına primi arttırdık. Sahada başarılı olabilmesi lazım. 10.750 TL bir Süper Lig maçının bedeli burada 750 TL harcırah olarak. Bu tabii teşvik edici, itici bir güç olacağını düşünüyorum.

 Dünya Kupası'nda 35 hakem davet edildi. Toplam 70 tane yardımcı hakem dahil oldu. FIFA ayrıca VAR kadrosu çağırdı ayrı bir grup olarak. 13 tane VAR hakemi geldi. İtalyanlar çok fazla sayıda görev aldı. VAR sistemini kullanan ülkelerden hakemleri tercih etmeleri normal. Gelen hakemler zaten ülkesinde FIFA hakemi. Bu konuda deneyimli hakemler.

Riva'da 300 metrekarelik yapı bitti. 9 maçı da aynı anda yönetebileceğimiz bir hale getirildi. Bunu yaparken Türk Telekom ve diğer teknik durumların kontrolleri yapıldı. Yarım saniye gibi bir sürede Anadolu'dan buraya yayın geliyor. Kulüp yetkilileri kamera koyacak ve bunları takip edebilecekler. Burada ne olduğunu kulüpler görebilecek, şeffaf bir sistem olacak. TFF böyle bir uygulama yapacak.

Süper Lig kadrosunda 25 hakem var. IFAB'ın bizde talep ettiği 5 online, 5 offline, 3 tane de sahada olmak üzere çalışmalarımız yaptık. Yaptığımız deneyleri bitirdikten sonra TFF 1.Lig play-off aşamasında kullanabilir miyiz diye sorduk ve tamam dediler. Cumartesi akşamı oynanan maçta, 178. müsabakada çalışmamızı yaptık. Geçen seneden 22 arkadaş bu deneyleri yaptı. Bu sezon gelen 3 hakemi de hazır hale getireceğiz.

Gri dediğimiz pozisyonlar vardır. Böyle pozisyonlar tamamen maçın hakeminin kararına tabiidir. Farklı bir açı gelirse o zaman inceleme fırsatı olabilir. Boluspor-Gazişehir maçında Ümit Öztürk bir penaltı kararı verdi. Gördüğü açıdan darbe varmış gibi gözüküyordu ama Ali Palabıyık VAR hakemi olarak oyuncunun kendini bıraktığını gördü ve Ümit Öztürk'ü uyarıp ona izlemesini önerdi. Daha sonra penaltı kararı iptal oldu ve oyuncuya sarı kart kararı geldi.

Senin için hazırladığımız haberler