Mert Günok bilmecesi: Avrupa'da sahada Türkiye'de yasaklı

25.11.2020 - 17:11 | Son Güncellenme: 25.11.2020 - 17:16

Koronavirüs testi pozitif çıkan Başakşehir kalecisi Mert Günok, biri UEFA tarafından yapılan dört testin negatif çıkması üzerine Manchester United maçında yerini aldı. TFF'nin prosedürüne göre Beşiktaş maçında yer alamayan Mert Günok ancak 29 Kasım'dan itibaren bireysel antrenmanlara başlayabiliyor.

Mert Günok bilmecesi: Avrupa'da sahada Türkiye'de yasaklı

Hüseyin Özkök - AJANSSPOR

Bundan tam 1 hafta önce 18 Kasım günü Türkiye Macaristan karşılaşmasında Milli Takım kalesinin koruyan Başakşehir kalecisi Mert Günok, takımının Beşiktaş ile geçtiğimiz hafta sonu oynadığı müsabakada yer almamıştı. Başakşehir kulübünün Macaristan maçının ertesi günü 19 Kasım’da Milli Takım kampında bulunan 1 oyuncularının testinin pozitif çıktığını belirten duyurusundaki oyuncunun Mert Günok olduğu deneyimli kalecinin Beşiktaş maçı kadrosunda yer almamasıyla anlaşılmıştı.

Ancak Başakşehir Teknik Direktörü Okan Buruk, Şampiyonlar Ligi’nde oynanacak Manchester United karşılaşması öncesinde yaptığı açıklamada Mert Günok’un Manchester kadrosunda yer alacağını ve biri UEFA tarafından yapılan 4 testin de negatif çıkması üzerine UEFA’nın oyuncuya oynama izni verdiğini ifade etti.

Türkiye’deki futbolcular için TFF tarafından uygulanan pozitif test senaryosuna göre pozitif test sonucunun alındığı gün 0. Gün olarak kabul ediliyor ve oyuncu Sağlık Bakanlığı uygulamalarına göre 10 günlük bir izolasyon sürecine giriyor. Bu sürede eğer semptom göstermezse bireysel antrenmanlara başlıyor. 14 günlük süre içinde yapılan testlerin 2’si negatif çıktıktan sonra da 14. Günden itibaren takımla antrenmanlara başlayıp karşılaşmalarda yer alabiliyor.

Uygulanan bu senaryoya göre Mert Günok’un 29 Kasım günü Türkiye’de bireysel idmanlara başlayıp 3 Aralık’tan itibaren ise takıma katılıp maçlara çıkabilmesi mümkün. Ama diğer yandan Mert Günok, takımdan uzak kalması gereken ve evinde izolasyonda olması gereken dönemde pazartesi günü takımla birlikte aynı uçakta Manchester’a uçup, takımla son antrenmana katılıp maça çıktı ve yine takımla birlikte aynı uçakta Türkiye’ye geri döndü. Yani izolasyon kuralları takıma katılmasıyla ihlal edildi. Dönüş sonrası yeniden evinde izolasyonda olup olmadığını ise bilmiyoruz. Ama gerçek olan şu ki, UEFA kendi yaptırdığı testi güvenilir bulduğu için Mert’in oynamasında herhangi bir sakınca görmedi.

Diğer yandan Başakşehir’in Cumartesi oynayacağı Denizlispor karşılaşması ve ardından 2 Aralık Çarşamba günü Leipzig ile İstanbul’da oynayacağı Şampiyonlar Ligi müsabakası var. Günok’un, Leipzig maçının iki gün öncesine kadar testleri negatif çıkmaya devam ettiği sürece UEFA açısından müsabakada oynamasında bir sakınca olmayacaktır.

Peki, Mert bu hafta sonu ligde oynanacak maç kadrosunda yer alıp sahaya çıkabilecek mi? TFF’nin uyguladığı “pozitif test senaryosu” çerçevesinde hayır. Yukarıda ayrıntılarını yazdığım uygulama çerçevesinde Mert Günok’un Türkiye’de takımla antrenmana ve maça çıkması mümkün değil.

Burada akla başka bir soru geliyor. Lig maçı için antrenmanlara ve maça çıkamayan oyuncu Leipzig maçı için izolasyon süresi dolmadan Türkiye topraklarında aynı oyuncuların yer aldığı o maçın antrenmanlarına ve ardından stadyumda maça nasıl çıkacak?

Yukarıda belirttiğim gibi TFF Türkiye topraklarında Sağlık Bakanlığı uygulamalarına göre bir pozitif test senaryosunu işletiyor. Dolayısıyla mantıken Mert Günok’un 3 Aralık’a kadar Türkiye sınırları içinde hiçbir grup antrenmanına çıkamaması ve hiçbir stadyuma girememesi gerekiyor. Leipzig karşılaşması bir UEFA müsabakası ve Avrupa futbolunun patronu maç öncesi test negatif çıktığı sürece Başakşehir kalecisinin oynamasına izin verebilir.

Unutulmamalı ki, UEFA seyirci konusunda da % 15 kapasiteye kadar izin veriyor ama yerel kurallar buna izin verirse uygulayabilirsiniz diyor. Dolayısıyla UEFA’nın verdiği izin Türkiye’deki izolasyon kuralını bağlamamalı diye düşünüyorum. Çünkü kurallar uygulanması için konuyor.

Kısaca ortada gerçekten son derece karışık hiçbir şekilde biri diğeriyle örtüşmeyen garip bir durum var. Burada amacım suç veya hata aramak değil bu anlaşılmaz duruma yetkililer tarafından açıklık getirilmesini sağlamak. Bu konuda da açıklama yapacak yetkili tek organın Türkiye Futbol Federasyonu olduğu da aşikar.
Senin için hazırladığımız haberler