“Mesut Özil’i Uygur Türkleri yüzünden…” Arsenal’in en yetkili ismi açıkladı

19.02.2021 - 14:31 | Son Güncellenme: 19.02.2021 - 14:41

Son dakika Fenerbahçe haberleri… Mesut Özil’in sarı-lacivertli takıma gelmeden önce Uygur Türklerine verdiği destek nedeniyle Arsenal’den dışlandığı iddia edilmişti. İngiliz kulübünün CEO'su Vinai Venkatesham bu konuya açıklık getirdi. İşte Arsenal’in flaş Mesut Özil açıklaması…

“Mesut Özil’i Uygur Türkleri yüzünden…” Arsenal’in en yetkili ismi açıkladı

AJANSSPOR-HABER

Mesut Özil’in Arsenal’den Fenerbahçe’ye transfer sürecinde yaşananlar tartışılmaya devam ediyor. İngiliz ekibinde 1 yıl boyunca forma şansı bulamayan yıldızın neden oynatılmadığı konusunda çeşitli spekülasyonlar yapıldı. Bunlardan biri de Mesut’un, Çin'de zulüm gören Uygur Türkleri için sosyal medya hesaplarından bir paylaşım yapması ve dünyanın dikkatini buraya çekmek istemesiydi. 

Mesut'un kendi görüşüne saygılıyız

Gelişmenin ardından Çinli firmalarla büyük reklam anlaşmaları olan Arsenal, “Bu açıklama Mesut Özil'in kişisel yorumlarıdır” demişti. Konu hakkındaki en sıcak yorum ise Arsenal CEO'su Vinai Venkatesham’dan geldi. Kulüp yetkilisi; Mesut’un durumunun sorulması üzerine şunları söyledi:

"İnsanlar açıklamaları sebebiyle bizim Mesut Özil'e tepki gösterdiğimizi ve onu kadro dışı bıraktığımızı söylüyor ama bu doğru değil. Kulüp olarak futbolcularımızın bireysel karar ve görüşlerine her zaman saygı duyduk ve bunlara dahil olmadık. Bunun ekonomik veya ticari bir sebebi yoktu. Kulüp prensibi olarak oyuncuların siyasi ve sosyal görüşlerine karışmıyoruz."

Arsenalli oyuncular siyahlara da destek verdi

Durumu daha iyi anlatmak adına geçen yaz ABD'de başlayan ve dünyaya yayılan 'Black Lives Matter' hareketini örnek veren Vinai Venkatesham şöyle devam etti: "Biz oyuncularımızın sosyal konularda görüş bildirmesini her zaman isteriz. Bazen takım olarak karar alıp bunu yaparlar bazen ise bireysel olarak. George Floyd öldürüldüğünde oyuncularımız bize gelip bu konuda ses çıkarmak istediklerini söylediler ve yaptılar da.”

Mesut’un paylaşımı sonrası neler olmuştu?

Mesut Özil’in Aralık 2019'da Sincan Özerk bölgesindeki Müslüman Uygur Türklerine karşı sistematik zulümle ilgili açıklama yapmasının ardından Çin'de yıldız futbolcuya karşı ambargo başlatılmıştı. Premier Lig maçlarını yayınlayan CCTV, o dönem Manchester City - Arsenal maçını yayın akışından çıkarmış, Mesut Özil'e Çinli sosyal medya kullanıcıları tarafından hakaretler yağmıştı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang ise, Türk futbolcuyu Sincan Bölgesini ziyaret etmek için ülkesine davet etmişti.

Senin için hazırladığımız haberler