Yusuf Namoğlu: VAR uygulamasında asıl hedef hakemin net olarak...

01.08.2018 - 11:45 | Son Güncellenme: 01.08.2018 - 14:45

Yusuf Namoğlu: VAR uygulamasında asıl hedef hakemin net olarak...

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Yusuf Namoğlu, yayıncı kuruluş beIN Sports’a özel bir röportaj verdi ve VAR uygulaması hakkında son bilgileri paylaştı. Namoğlu, “Burada hedef hakemin net olarak kaçırdığı pozisyonları kaçırmamasını sağlamak” ifadelerini kullandı.

Yusuf Namoğlu’nun yaptığı açıklamalardan Ajansspor’un derledikleri şu şekilde;

"9 maça müdahale edebileceğimiz bir sisteme geçiyoruz"

Bugün tabi ki video merkezi yaptık. 300 metre kare. 9 maça müdahale edilebilecek bir sisteme geçiliyor. Bu konuda emeği geçen herkes belli şeyleri paylaşacak. Toplantı sonunda Türkiye liglerinde merkezden video asistan hakemlerin müdahil olacağı, Türkiye Kupası’nın çeyrek finalden itibaren, TFF 1. Lig’deki play-offlarda hakemler maçları adaletli bir şekilde yönetmeye çalışacaklar.

VAR'ın asıl hedefi nedir?

Dünya Kupası’nda uygulandı. Biz de aynısını uygulayacağız. Bazı pozisyonlar vardır; gridir. Yüzde ellisi penaltı der, yüzde ellisi penaltı değil der. Tartışmalar devam edecektir. Dünya Kupası’nda da gördük. Onun dışında, açık ve net olan pozisyonlar var. Burada hedef hakemin net olarak kaçırdığı pozisyonları kaçırmamasını sağlamak ve monitörde izleme imkanı getirmek. Hakeme, verdiği yanlış kararı göstermek ve o esnada doğru kararı vermesine yardımcı olmak.

Futbolculara verilen VAR eğitimi hakkında

Dünya Kupası’nda futbolcular, teknik adamlar VAR sistemini izledi. Futbolculara detay bilgiler aktarıldı. 5400 saniyenin her saniyesi inceleniyor. Oyuncuların, antrenörlerin şunu incele demelerine gerek yok. Bunları zorlamaları kendilerine kart getirecek. Bunlar aktarıldı. Gidip hakeme baskı gösterirlerse, kart göreceklerini belki de ihraç olacakları anlattık. Bir de sistem nasıl çalışıyor, o da aktarıldı. Hangi konularda VAR devreye giriyor, onlar da aktarıldı.

Süper Kupa maçı Cüneyt Çakır'a verilmişti

2017-2018 Spor Toto Süper Lig şampiyonu Galatasaray ile Ziraat Türkiye Kupası şampiyonu Akhisarspor arasında 5 Ağustos 2018 Pazar günü oynanacak TFF Süper Kupa müsabakasını FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır yönetecek. Konya Büyükşehir Belediye Stadyumu'nda saat 20.45'te başlayacak karşılaşmada Cüneyt Çakır'ın yardımcılıklarını Bahattin Duran ve Tarık Ongun yapacak. Müsabakanın dördüncü hakemi ise Ümit Öztürk olacak.

Senin için hazırladığımız haberler