MLS'te tarihe geçecek protesto!

10.07.2020 - 11:50 | Son Güncellenme: 10.07.2020 - 12:01

Siyahi Amerikalı George Floyd'un polis şiddetiyle ölümü sonucu başlayan protestolar, MLS'te de devam etti. Orlando ile Miami arasında oynanan maçta tarihe geçecek anlar vardı. Fenerbahçeli eski futbolcu Nani de protesto hakkında konuştu. Bu protesto, yıllar öncesindeki bir hikâyeyi hatırlattı.Tüm detaylar...

MLS'te tarihe geçecek protesto!

Emrah KARALİNÇ-AJANSSPOR

MLS tarafından Florida eyaletinde düzenlenen turnuva, Orlando-Miami eyalet derbisi ile başladı. Karşılaşmayı Orlando 2-1 kazanan taraf oldu. ABD’de koronavirüs salgını sonrası düzenlenen ilk büyük takım sporu turnuvasında ırkçılıkla ilgili yapılan protesto dikkatleri çekti.

Fenerbahçe’nin eski oyuncusu Nani, zaferi getiren golü attı

Orlando’da forma giyen Fenerbahçe’nin eski Portekizli yıldızı Nani, takımını 90+7.dakikada 2-1’lik galibiyete taşıyan isim oldu. Nani, golü attıktan hemen sonra ise kenara alındı.

Floyd için yumruklar havaya

Karşılaşmada 8 dakika 46 saniye geride kalırken, siyah giyimli 25 futbolcu, George Floyd’un bir polis tarafından katledilmesini ellerini gökyüzüne doğru kaldırdı ve ırkçılığı lanetledi.

Nani de protesto hakkında konuştu

Öte yandan skorboarda bakıldığında ise MLS is Black (MLS siyahtır) ifadesi gözlerden kaçmadı. Orlando forması giyen Luis Nani, bu protesto ile ilgili kısa bir açıklama yaptı.

Nani: “Çok duygusaldı”

Nani, söz konusu görüntü sebebiyle çok etkilendiğini belirterek, “Orada olan gerçekten de çok duygusaldı” ifadelerini kullandı.

Morrow’dan ırkçılık göndermesi

Bu arada Siyah Oyuncuları Koalisyonu Başkanı olan ve Toronto takımında forma giyen defans oyuncusu Justin Morrow, “Bu turnuva hepimizin birlikte aynı yerde oynadığı, birbirimiz ve sivil haklar için çalışan tüm kardeşlerimiz için destek ve dayanışma göstermesi açısından eşsiz bir fırsat” diye konuştu.

1968 yılındaki o protestoyu anımsattı…

Öte yandan MLS’teki protesto, 1968 Meksika Olimpiyatları 200 metre madalya töreni protestosunu anımsattı. Bu protesto, tüm olimpiyat tarihi düşünüldüğünde dikkat çekici protestolardan biri olarak kayıtlara geçmişti.

Ne olmuştu?

16 Ekim 1968 günü podyuma çıkan ABD’li atletler Tommie Smith ve John Carlos, siyah eldiven giymiş, ellerini yumruk yaparak yukarıya kaldırmıştı. Bu protestonun ABD ulusal marşı sırasında yapılması dikkat çekmişti. İkili bu protestoyu, insan hakları mücadelesi için yaptıklarını ifade etmişlerdi. Avustralya’daki ırkçı beyaz politikalara muhalefet eden ve ikinci olan Peter Norman da insan hakları rozeti takarak eyleme destek vermişti.

Yoksulluğu simgelediler

İki atletin, siyahların yoksulluğunu simgelemek için ayakkabısız ve siyah çoraplarla madalya törenine gelmesi de kayıtlara geçmişti. Smith, siyahlara sempati göstermek amacıyla siyah bir renk atkı takmıştı. Carlos da mavi yaka işçileriyle dayanışma için eşofmanını açmıştı.

“Siyahi olmakla gurur duyuyoruz”

Smith’in sözleri ise yıllarca konuşulmuştu. Smith, “Eğer kazanırsam, ABD vatandaşı olarak kazanıyorum, siyahi bir Amerikalı olarak değil. Eğer kazanamazsam veya kötü bir şey yapsam hemen zenci oluyorum onlar için. Biz siyahiyiz ve siyahi olmakla gurur duyuyoruz. Bu akşam burada ne yaptığımızı siyahi Amerika çok iyi anlıyor, bundan eminim” ifadelerini kullanmıştı.

Senin için hazırladığımız haberler