Mülteci kampında doğan yıldız

23.08.2020 - 09:57 | Son Güncellenme: 23.08.2020 - 09:57

Gana'da bir mülteci kampında dünyaya gelen Alphonso Davies, bugün Şampiyonlar Ligi finalinde Bayern Münih'in en önemli oyuncularından biri olarak sahaya çıkacak. İşte Alphonso Davies'in hayat hikayesi...

Mülteci kampında doğan yıldız

Hasan BEGDİLİ-AJANSSPOR

"Yüzyıl ölümün yüzyılı, ölüm bizzat bize dönük, her bir insanın kırk kez öldürülmesine yetecek kadar imkana sahibiz, silahlarımızla ne yapacağımızı şimdiden bilemiyoruz, binalar artık bize yetmiyor, dağları oymaya başladık bile, ölüm araçlarımız toprağın derinliklerine yığılıyor."

20. yüzyılın ilk çeyreğinde İstanbul'da dünyaya gelen Albert Caraco, Kaos'un Kutsal Kitabı'nda savaşı bu şekilde tarif ederken insanın bitmez tükenmez açgözlülüğünü ortaya koyuyordu.

Caraco 20. yüzyılı 'ölüm yüzyılı' olarak tarif ediyor lakin 21. yüzyıl da ondan farksız değil aslında. Savaşlar tüm vahşetiyle yaşanılan zamanı 'ölüm yüzyılı' haline getiriyor.

Batı Afrika'da ölüm araçları toprağın altından çıkarılır

Ölüm araçları, Batı Afrika ülkelerinden Liberya'da 1989 toprak altından çıkarılır. 2003 yılına kadar süren bu iç savaşın tam bilançosu net olarak bilinmese dahi 400 binden fazla insan hayatını kaybeder ve birçoğu da ülkesinden göç etmek zorunda kalır.

Davies ailesi de iç savaştan kaçan ailelerden biridir.

Henüz özgürlüğünü yaşayamamış bir ülke olan Liberya'da dayatılan ölüme ve savaşa başkaldıran aile insani koşullarda yaşamak ve kimseye ateş etmemek amacıyla ülkeden ayrılırlar. Gana mülteci kampı olan Buduburam’da yaşar Davies ailesi... Ailenin 2 Kasım 2000'de Alphonso adında bir erkek çocukları dünyaya gelir.

Davies ailesi 2005 yılına kadar burada yaşar ancak 2005 yılı geldiğinde güzel bir yaşam umudu ile 'Yeniden yerleştirme' programı başvurarak Kanada'ya göç eder. Aile böylelikle savaşın dehşetinden ve ölümün kendi yüzünü göstermesinden uzak kalma amacı taşır...

Liberyalı aile, Kanada'da adeta yeniden bir başlangıç yaparken, Alphonso spor branşlarında başarılı performanslar sergiler. 'Bu şiirler anlamak için değil, yaşamak için' diyerek tarif edilen Pablo Neruda şiirlerine nazire yaparcasına başarılı olmak için değil, yaşamak için oynar Alphonso...

Futbol hikayesi başlar

Futbolu eğlenmek ve beladan uzak durmak için oynadığını söyleyen Alphonso, "Bir kere düzenli oynadım ve çevremdekiler devam etmemi söyledi. Kendime inandım ve profesyonel olmak istedim" şeklinde konuşur.

Davies'in futbola olan yeteneği kısa sürede fark edilir ve 14 yaşında Vancouver Whitecaps takımına alınır. Buradaki gelişimi ile birlikte 15 yaşında iken MLS'te forma giyen en genç futbolcu olur.

Genç futbolcunun hızlı başlangıcına, hızlı yükselişi de eşlik eder. 2017 yılında Kanada Milli Takımı'nın formasını ilk kez giyer... Yeteneği ve başarısı ile dünya devlerinin dikkatini çeken sol bek, 2018 yılında 10 milyon Euro bedel ile Almanya'nın Bayen Münih takımına transfer olur.

Bayern Münih'le toplam 48 maça çıkan Alphonso Davies, 2020 yılında, henüz 19 yaşında iken kariyer performansını sergiler.

Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde Bayern Münih'in Barcelona'yı 8-2 mağlup ettiği karşılaşmada gösterdiği performansla dikkatleri bir kez daha üzerine çeken Kanadalı sol bek, takımının en önemli oyuncularından biri olmasının yanı sıra ülkesinin ulusal kahramanlarından biri haline geldi.

Alphonso'nun hayat hikayesi bana Esaretin Bedeli filminde Andy Dufresne'in Red'e söylediği şu sözleri anımsatır: "Umut iyi bir şeydir, belki de en iyi şey ve iyi şeyler asla ölmez."

Senin için hazırladığımız haberler