Mülteci kampından çıkan Awer Mabil Dünya Kupası'na gidiyor

10.11.2022 - 16:26 | Son Güncellenme: 10.11.2022 - 16:38

Çocukluğunun ilk 10 yılını mülteci kamplarında geçiren futbolcu Awer Mabil 2022 Dünya Kupası için Avusturalya Milli Takımına davet edildi. İşte detaylar

Mülteci kampından çıkan Awer Mabil Dünya Kupası'na gidiyor

AJANSSPOR HABER

La Liga ekiplerinden Cadiz’de forma giyen 27 yaşındaki futbolcu Awer Mabil hayatının ilk kısmını mülteci kamplarında geçirdi. Mabil, geçen sezon Süper Lig’de kiralık olarak Kasımpaşa forması da giymişti. 

Savaştan doğan yıldız 

Ailesi Güney Sudanlı olan Mabil, 1994'te savaşın parçaladığı eski İngiliz kolonisinden kaçarak Kenya'da Birleşmiş Milletler tarafından işletilen bir mülteci kampı olan Kakuma'ya taşındı. Ardından Awer, bir yıl sonra doğdu ve çocukluğunun çoğunu futbol oynayarak geçirdi. 

Genç yaşta dikkat çekti 

1,79 boyundaki futbolcu, bir dizi yerel gençlik takımında golcü kanat oyuncusu olarak oynadıktan sonra, yerel yarı profesyonel takım Campbelltown City'ye katılarak 16 yaşında ilk çıkışını yaptı ve bir dizi etkileyici performans onu Adelaide United’a getirdi. 

 

Arkadaşları yeteneklerine methiyeler diziyor

Takım arkadaşları, Mabil’in  parlamaya devam ettiğini ve kanatta büyük bir hız ve becerisinin yanı sıra mükemmel bir orta yeteneği olduğunu belirtiyorlar. Yurtdışından gelen menajerler, onun yeteneklerinin farkına vardılar ve Haziran 2015'te Danimarka kulübü Midtjylland'a götürdüler. Avusturalyalı milli oyuncu, tecrübe kazanması için Danimarka'da Esbjerg'e ve Portekiz ekibi Pacos de Ferreira'ya kiralandı.

 

2018 Çıkış yılı oldu

Mabil’in çıkış yılı 2018'de geldi. Mabil,kiralık sözleşmesi bitince Midtjylland'a geri döndü. Gösterdiği başarılı performansla birlikte ilk kez Avustralya Milli takımına çağrıldı ve Kuveyt'e karşı ilk maçında gol attı.
Midtjylland'ın 2019'da Danimarka kupasını kazanmasına ve ardından 2020'de lig şampiyonluğunu kazanmasına katkıda bulunan Mabil,ardından Şampiyonlar Ligi'nde yer alarak hem kulüp hem de ülkesi için önemli bir oyuncu oldu.

Mültecilere ilham oldu

Sahadaki çabaları, onun izinden gitmek isteyenler için ilham verici bir örnek oluşturdu. Mabil, kardeşi Bul ile birlikte Barefoot to Boots yardım kuruluşunu kurarak diğer mültecilerin hayatlarında bir fark yaratmak için işe koyuldu. Mabil’in yardım kuruluşuna, eski kulübü Adelaide United'ın yönetim kurulu üyesi Ian Smith başkanlık ediyor. 

Mabil’in performansı 

Mabil, kariyeri boyunca 276 maça çıktı. 39 gol 46 asistlik bir performans gösterdi. 27 yaşındaki futbolcu, Avusturalya Milli Takımı’nda ise 28 maçta 7 gol 2 asist yaptı. 

Senin için hazırladığımız haberler