Mustafa Cengiz: Gomis penaltıyı atarken içimde fırtınalar koptu

22.05.2018 - 08:16 | Son Güncellenme: 22.05.2018 - 08:16

Mustafa Cengiz: Gomis penaltıyı atarken içimde fırtınalar koptu

20 Ocak’taki kongreyi kazanarak Galatasaray’da başkanlık koltuğuna oturan Mustafa Cengiz, 4 aylık bu kısa süreye şampiyonluk sığdırmayı başardı. Yaşananların perde arkasını anlatan Sarı-Kırmızılı kulübün patronu, önemli açıklamalar yaptı.

‘Maddi manevi destek’ 

“Tüm camia ayağa kalkıp kenetlendi. Terim’in gelişi ile taraftar benliğini buldu. Biz burada taraftarın sesi olduk. Biz de elimizden geleni yaptık. Abdurrahim Albayrak ve Fatih Terim çok büyük işler başardı. Bu başarının en büyük etkeni ise taraftarın maddi ve manevi desteği oldu. Taraftar rekorları kırdık. Ligdeki tribün dolululuk oranımız Şampiyonlar Ligi maçlarındaki rakamlara geldi. 40 bin ortalama ile maçlarımızı oynadık. Beşiktaş maçında 4 milyon 62 bin lira hasılat elde ettik. Bu hasılatlar sayesinde temlik ve hacizlerimizi ödedik. Bu sayede borçlarımız ödedik.”

‘Var gücümüzle çalıştık’ 

“Biz de Florya ve taraftarın taleplerini sağlayabilmek için var gücümüzle çalıştık. Buradan bir kez daha Fatih Terim, Abdurrahim Albayrak ve taraftarlarımıza teşekkür ediyorum. Futbolcularımın da hepsini tek tek alınlarından öpüyorum. Ciddi projelerimiz var. Taraftarlarımız şundan emin olsun ki, biz onların haklarını ölümüne savunacağız. Onların beklentilerini çok iyi biliyoruz ve 24 saat bunun için çalışıyoruz.”

‘City’den Kiev’e kadar para verdik’

“Bazı oyuncuların UEFA’ya yansıyan şikayetleri vardı. Dinamo Kiev’den Sao Paulo’ya, oradan PAOK’a, PAOK’tan Manchester City’ye çok ciddi ödeme sorunları ile karşılaştık. Bunları neredeyse yüzde 80 oranında hallettik. Özellikle UEFA’da ciddi sorunlar yaratabilecek noktaları hallettik. Durmuş olan, sermaye piyasasında bekleyen neredeyse ölmeye yakın olan sermaye arttırımı başvurumuzu yeniledik ve gerçekleştirdik.”

‘Borçsuzluk kağıdı aldık’

“Bize en büyük desteği taraftar verdi. Sadece taraftarımızın aldığı bilet ve kombine 3 ayda 30 milyon Lira’yı aştı. Store satışları da 30 milyon Lira’yı aştı. Çok önemli bağışlar oldu. Ve biz bu gelirler sayesinde üç ayda 340 milyon Lira ödeme yaptık. Futbolcularımızdan borçsuzluk kağıdı aldık. Hâlâ önümüzde dağ gibi sorunlar olsa da biz bunları çok kısa sürede yönetilir hale getirdik.”

‘Faiz sorununu bitireceğiz’

“Kredilerin yapılandırmasını yaptık. Krediler kısa vadeli ve yüklü miktardaydı. Özellikle faktöring şirketlerinden alınan 84 milyon Liralık faizli kredileri sıfırlama noktasına geldik. Bundan sonra da böyle yüksek faizli kredilere başvurmamak için çalışıyoruz. Çünkü bu yüksek faizler Galatasaray’ın tüm geleceğini, taraftarın tüm emek ve harcamalarını sıfıra indirmekte. Neredeyse tamamen faize çalışır durumdayız. Bu faiz sarmalından Galatasaray’ı kurtarmak birinci hedefimiz.”

Kulüpte panel tartışması

Galatasaray'da dün akşam 4 başkan adayının da katılacağı bir panel yapılacaktı. Bu büyük buluşma GSTV'den yayınlanacaktı. Divan Başkanı Eşref Hamamcıoğlu, kulüp başkanı Mustafa Cengiz'in panele katılmayıp GSTV'ye de canlı yayın izni vermediğini öne sürdü. Bu iddia önce resmi siteden yalanlandı. Ardından bir açıklama yapan Cengiz, "Galatasaray Başkanlığı'na sadece Genel Kurul emir ve talimat verebilir. Değerli Divan Kurulumuzun Yönetimden kopuk, adaylardan birini destekler görüntüsü ve intibası verebilecek bu tür polemik ve medya aktivitelerine girmesi üzüntü vericidir" diye konuştu. Bunun üzerine Dursun Özbek'in de panele katılmama kararı aldığı öğrenildi.

‘UEFA ile 4yıllık anlaştık’

“UEFA’da 140 milyon Euro’luk zarar gördük. 30 milyon Euro zarar etme hakkımız vardı. Biz bu açığı kapatmaya çalıştık. UEFA ile sayısız görüştük. Her hafta bize geliyorlar. Sürekli güncelleme yapıyoruz. Perşembe günü UEFA ile görüştüm, cuma bir kez daha geldiler. Fakat daha önce de söylediğim gibi biz UEFA’ya kesinlikle katılacağız. 4 yıllık bir yol anlaşması yaptık.”

‘İlk töleransı bize yaptılar’

“UEFA anlaşmasında birtakım yaptırımlar olacak. Fakat Galatasaray taraftarına şu müjdeyi vereyim. Bu yaptırımlar Galatasaray’ın altından kalkabileceği yaptırımlar olacak. Fakat daha fazla detay veremiyorum çünkü mahremiyet sözü verdik. Ama herkesin içi rahat olsun. UEFA bize şunu söyledi: Biz sizin açıklığınıza şeffaflığınıza inanıyoruz. Tarihimizde ilk defa bir takımla 2 kez üst üste yeni yapılanmaya gidiyoruz. Bu da sizin doğru rakamları sunmanız ve kısa sürede yaptıklarınızdan dolayı gerçekleşiyor.”

'Zarar vermemek için sustuk'

Karşılaştığı zorlukları neden hiç gündeme getirmediğini sorduğumuz Cengiz, “Bazen insan susar. Markaya zarar vermemek ya da edebinden susar. Asla korktuğundan değil” cevabını verdi ve şöyle devam etti:

“Bizim suskunluğumuz, bazı şeyleri söylemememizin tek sebebi Galatasaray’a zarar vermemek. Fakat bazı noktaları aşarken çok zorlandık. Az zamanda çok işler yaptık. Ve bunu asla ben tek başıma yapmadım. Bütün camia ile birlikte kenetlenerek yaptık. Camianın tüm dinamiklerini harekete geçirsek, inanın dünya önümüzde duramaz.”

‘Her yerden haciz geldi’

“Öncelikle mali sorunlarla buluştuk. Geldiğimizde 165 liradan başlayan temlikler vardı. 1000-2000 TL ortalamalı, 2005 yılından sarkan hacizler vardı. Bu haciz ve ihtarların süresi üç yıllıktı. Yani siz birini hemen hacize veremiyorsunuz. Hukuki süreçler çıktı. Hiç ummadığımız anda karşımıza her gün hacizler çıktı. Bunlarla çok uğraştık. Neredeyse bunların tamamının üstesinden geldik. Otobüse bile hacze gelenler oldu. Tamamını halletmek için uğraşıyoruz ve bu konuda asla taviz vermiyoruz.”

Sarı-Kırmızılı kulübün patronu, Göztepe maçında yaşadığı heyecanı şöyle anlattı: “Gomis topu alıp penaltı noktasına diktiğinde Fatih Terim’e müthiş saygı duydum. Hoca teknik ve taktik kabiliyetinin yanı sıra tam bir psikolog olmuş. Hocanın cesaretine hayranım. 3 kere penaltı kaçırmış oyuncunuza şampiyonluk maçında tekrar penaltıyı kullandırmak çok kolay bir karar değil. O penaltı kaçtığı takdirde şampiyonluğu da yitirebilirsiniz. Nerdeyse sokağa çıkmama riskiniz var. Fatih hoca o riski aldı.”

‘Seyircinin sevinciyle anladım’ 

“Sorsanız ben soğukkanlıyımdır aslında. Fakat ilk defa bir penaltı atışına bakmadım. Seyircinin sevinciyle anladım gol olduğunu. Rakibe saygısızlık olmasın diye sevinmedim ama içimde fırtınalar koptu.”

‘Donk beni çok şaşırttı’

Sezon boyunca en çok şaşırdığı anları da dile getiren Cengiz, “Donk beni çok şaşırttı. Müthiş bir performans gösterdi. Fatih hocanın büyüklüğü buradan geliyor işte. Donk’u aldı bir yere getirdi. Linnes’i bir yere getirdi. Inter’de yedek kalmış Nagatomo’yu hem Türkiye’de hem de Japonya’da ulusal kahraman haline getirdi. Sinan’ı keza. Hoca bu oyuncuları aldı adeta küllerinden tekrar yarattı. Hocanın büyüklüğü burada. Hocanın büyüklüğü üç kere penaltı kaçırana tekrar penaltı attırmakta” ifadelerini kullandı.

‘Önemli olan zor zamanda adaylık’

Cengiz, seçimin uzun yıllar sonra 4 adayla yapılacak olmasını şu sözlerle yorumladı: “Biz daha da iyiye gittikçe bu rakamlar artacaktır. Şimdi Şampiyonlar Ligi’ne gideceğiz, gelirlerimiz artacak sanırım bu durumda aday sayısı da 4’ten 8’e hatta 10’a çıkar diye düşünüyorum. Önemli olan zor zamanda aday olup elini taşın altına sokmak. Biz bunu fırtınalı bir denizde yaptık. Demek ki tünelin ucunda ışık göründü, işler iyiye gitmeye başladı ve aday sayısı arttı. Bununla gurur duyuyorum.”

‘Burak Elmas keşke söyleseydi’



“Burak Elmas kardeşimin çocukları İngiltere’de eğitim görüyor. Ben de onu daha çok İngiltere’de biliyordum. Kendisi son 2 aydır hiçbir yönetim kurulu toplantımıza katılamadı. Ben onu da saygıyla karşıladım. Kendi tercihi. Kendisi başka bir oluşumda yer almak istemiş. Ben sadece daha önce bu durumu söyleyip ayrılmasını isterdim. Kendi tercihi, daha fazla bir şey demek istemiyorum.”

‘UEFA’ ya da Ankara’ya da...’



“Öncelikle taraftara ve Fatih hocaya teşekkür etmek istiyorum, UEFA’ya, TFF’ye, Ankara’ya devletimize teşekkür ediyorum. Camiama çok teşekkür ediyorum. Biz onların sadece sesi olduk taleplerini yerine getirmeye çalıştık.”

‘Rol çalmaya karşıyım’

“Ben rol çalmaya karşıyım. Sahneyi her zaman asıl sahiplerine bırakmak gerekir. Eğer siz gazeteciyseniz ben gazetecilik yaparsam olmaz. Siz teknik direktörseniz ben teknik direktörlük yaparsam olmaz. Herkes kendi görevini yapmalı. Sevgili Fatih Terim ve Abdurrahim zaten işlerini en iyi şekilde yapıyor. Biz burada sadece sahneyi asıl sahiplerine bıraktık. Asla rol çalıp popülist davranmayı düşünmedik.”

‘Derin okyanusa ilerliyoruz’

“Galatasaray şu anda dev bir transatlantik gibi limandan ayrıldı derin okyanuslara ilerliyor. Asla da Galatasaray batmaz kimse merak etmesin. İlk hedefimiz Galatasaray’ı Avrupa’nın en tepesine koymak olacak. Mali açıdan politikamız devam ederken sportif açıdan asla geri kalmayacağız. Gece gündüz çalışacağız.”

‘Ozan Korkut’u asla çağırmadım'

Başkan Cengiz, adaylardan Ozan Korkut’la görüştüğü iddiasına sert tepki gösterdi: 

“Sayın Ozan Korkut’u fiziki olarak ilk defa en sonuncu divanda gördüm. Sonra TRT’de katıldığı programda benim onu çağırdığımı söyledi. Buna çok şaşırdım. Böyle bir şey asla olmadı. Ben onu hiçbir yere çağırmadım ve böyle bir görüşme de olmadı. Gazeteci arkadaşlar uyardığında, eski bir yönetici arkadaşımızı kastettiğini söyledi. Buna da şaşırdım. Ben onu da çağırmadım. Kendisi gelip birtakım tekliflerde bulundu. Bu teklifler benim kabul edeceğim şeyler değildi... Açıkça söylüyorum dayatma ile ‘şu kadar sandalye istiyorum’ gibi teklifleri asla Galatasaray etiğine uygun bulmuyorum. Biz siyasi bir parti değiliz, çok uluslu bir şirket de değiliz. Biz sosyal bir olguyuz, bir sivil toplum örgütüyüz. Burada maddi çıkarlar ve koltuk hesapları yapılamaz. Biz bunları asla kabul etmeyiz, hele ben asla kukla bir başkan olmam. Bu nedenle gelenlere teşekkür ettik ve gönderdik.” (Fanatik)

Senin için hazırladığımız haberler