Mustafa Cengiz: “Otelden taahhüt ettiğin 5 milyon Dolar’ı talep ediyorum”

11.09.2019 - 16:09 | Son Güncellenme: 11.09.2019 - 19:09

Mustafa Cengiz: “Otelden taahhüt ettiğin 5 milyon Dolar’ı talep ediyorum”

Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, eski başkan Dursun Özbek’in açıklamalarına karşı cevap hakkını kullandı. Kemerburgaz’ı alırken Dursun Özbek yönetiminin yere gidip bakmadığını söyleyen Cengiz, faiz faturalarıyla ilgili olarak da, “Ben faiz ehli olmadım, paradan para kazanmadım” dedi.

Galatasaray Divan Kurulu’nda konuşan eski başkan Dursun Özbek’in açıklamaları karşısında Başkan Mustafa Cengiz cevap hakkını kullandı. Özbek’in Riva ve Florya projesiyle ilgili iddialarına cevap vererek sözlerine başlayan Cengiz, “Dursun Özbek kürsüye çıktı, Riva ve Florya’nın Galatasaray’ı kurtarma projesi olduğunu, yönetimimizin de bunu doğru yönetmediğini açıkladı. Gerçekler acıdır. Riva ve Florya’yı 1 milyar TL’ye yakın bir değerle yaptık. Benim görüşüm ikisinin ayrılmasıydı. Ben o dönemde oy kullanmadım bu projeyle ilgili. Florya’yı neden taşımadınız diyor. Florya ihalesini alan müteahhit de gidebileceği bütün devlet kapılarında bunu zorluyor. Biz de çıkmak istiyoruz. Onaylamasak bile Florya’dan çıkıp Kemerburgaz’a gitmek için elimizden geleni yaptık. Süreç 18 aydır sürüyor. Acaba eski yönetim bu Kemerburgaz’ı Florya’ya karşı alırken 1 gün gidip baktı mı? 40 metre kot farkını geçtim, maden ruhsatı olduğunu biliyor mu? Devletimiz bize bu konuyla ilgili çok yardımcı oldu. Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım durumdan haberdardı ama sonra başbakan gitti. Böyle bir makam kalmadı. Maden sahibi evvelki ay yürütmeyi durdurma kararı aldı. Devlet hukuka uymak zorunda. Hukuk devletiyseniz bir şeyler yapmak zorundasınız. Maden ruhsatı sahibi itiraz etti. 3 ay, 3 yıl, 10 yıl, ne kadar sürer bilemem” diyerek konunun adli makamlarda olduğunu söyledi.

“Paradan para kazanan biri olmadım”

Yaşanan gelişmelerin üzerine Emlak Konut’la ve bakanlıkla görüştüklerini söyleyen Mustafa Cengiz, “Biz hukuksal süreç nedeniyle çıkamıyoruz dedik. ‘Para yok’ diye hiçbir zaman bir ifadem olmadı. Daha mülkün zilliyetini ele geçiremedik ki yatırım düşünelim. Kemerburgaz’daki durum bu. Bu sefer de dedik ki, sözleşmeyi revize edelim. Florya’da kalalım, Riva üzerinden revize edelim dedik. Sözlü mutabakat yaptık, bugün toplanacaktık ve divan nedeniyle erteledik. Riva ve Florya’da beklentilerimizi bulamadığımız gibi 508 milyon TL olarak kırdırılan, 340 milyon TL olarak sermaye artırımına kullanılan, 155 milyon Euro stopaj hariç 11 futbolcu transfer ettik. Bizim mali sıkıntımızın en temelinde bu harcama var. Bu harcamayı hala bitiremedik. Adnan Polat’a da teşekkür ediyorum, birleşmeden bu yana ilk kez kara geçtik. İş bilmez diyor bana, hiçbir zaman tüccar, faiz ehli olmadım, paradan para kazanan biri olmadım.

“Ben seni peygamber sabrı ile dinledim"

Otelin önünden geçerken başımı çeviriyorum, utanıyorum diyor. Ben de öyleyim. Başımı çeviriyorum. Başkan yardımcısıyken bu projeyi yapmak istedi, “2 yılda bitireceğim, yılda 5 milyon Dolar net gelir garanti ediyorum” dedi ve ben de alkışladım” ifadelerini kullandı. Bu sırada Dursun Özbek’in kendisine cevap vermek istediğini gören Cengiz, “Ben seni peygamber sabrı ile dinledim. Daha neler var. Kendisinin verdiği kefaleti biz zaten veriyoruz. Otel için verdiği kefalet şu anda yok ve yapılandırma da eridi. Bütün yük spor kulübünün üzerinde. Taahhüt ettiği yıllık 5 milyon Dolar net geliri Dursun Özbek’ten bir taraftar olarak talep ediyorum. Bize bu vaadi taahhüt etti, bize söz verdi” diye konuştu.

“Siz Galatasaray’ı hacze de verdiniz icraya da verdiniz”

Dursun Özbek’in ortağının aynı zamanda Özbek’in avukatı olduğunu sözlerine ekleyen Mustafa Cengiz, “Öyle bir anlattı ki, 'Ben size para verdim, beni soruşturdular' gibi anlattı. Ortağı olduğu kişi aynı zamanda avukatı. Bize hem icra hem haciz getirdi. 20 Ocak tarihinde seçimi kaybettikten sonra, Galatasaray Sportif A.Ş’nin hisselerine rehin koydu. Yetmedi, Emlak Konut’tan alacağımız 20 milyon Dolar’a da rehin koydu, 3 tane de senet aldı. Bizzat kendisi tazmin etti. Yönetme erkini kaybetmiş bir yönetim, kendisini alacaklı ya da borçlu yaparsa, bunun adı hukukta ne? Toplantı yaptığınız ortağınız aynı zamanda avukatınız. Siz Galatasaray’ı hacze verdiniz. 

"Otel faturalarının içinde Gaziantepspor var"

Yetmedi icraya verdiniz. Bizim borcumuz borç. Buradan 30 kez ilan ettim. 5 milyon 700 bin, faizle 8 milyon oldu ama asla kabul etmem. Otel faturalarının içinde Gaziantepspor var, espor takımı var. 1,5-2 milyon TL arası bir miktar. Geri kalanı faiz. Mail yolladım, niye cevap vermediniz diyorsunuz. Biz size resmi şekilde noterden yazdık. Bizim sizinle faiz alışverişimiz yok, bu nedenle kabul etmiyoruz dedik. Bağış makbuzunu da kabul etmiyoruz dedik. Fatih Hoca’nın babasının cenazesinde de konuştuk. 12 milyon Dolar ve 7 milyon Euro borcumuz var kendisine. 5 milyon TL’yi kabul etmiyorum. Size elimden gelenin fazlasını yaptım. Bize Galatasaray Başkanı olarak diyorum ki, bu borcu size ödeyeceğiz. Ama lütfen doğru anlatın. Sizin Galatasaray’dan alacağınız var, buna haciz koyuyorsunuz” diyerek sözlerini tamamladı.

Ben o çocukları çağırdım, bana tavırlılardı. Ona da kırıldım. Liseli olunca iki defa değerli oluyor, dedim. Liseyi kendi çıkarları için kullanan olursa ben o gruplara karşı çıkarım. Önce insan. Tüzüğü düzeltmemiz gerekiyor. En başta ibra. Seçim kararı alsam seçime girerim. Şampiyonluk yürüyüşümüz var. Zorlu bir süreçti. Ben takım bıraksaydım arkamızdan kaçtılar derlerdi. Mali yönden olsaydı durmazdım. Biz kardeşiz. Beni uyar. Ben yapmam. Senin varsa çık sen de söyle. Benim Dursun Bey ile kişisel bir kavgam yok. Ben bir düşmanlık gütmüyorum. Konuşmalarıma bakın ona hakaret etmedim. Yöneticimizi aradılar, 'Anlaşmamız gerek yoksa çıkar konuşuruz' dediler. Çıkıp konuşun. Ne yani porno kasedimiz mi var? Ben burada Galatasaray adına konuşuyorum. Karşımdaki kişi ilişkili kişi. Yüksek sesli oldu, kusura bakmayın o da oluyor. Bize edilen lafları görmüyor muyuz? Vasatlık, beceriksizlik... Bunu bazen en sevdiğim insanlar yazıyor. Onlara daha çok üzülüyorum.

Biz ters bir şey görsek durmazdık. Biz sizin için varız. Bizi sizin teşekkürünüz tatmin ediyor. Biz şampiyon olduk, almadık kupa bırakmadım. Mali açıdan kara geçtik. Allah aşkına yapmadın. İki denetimden geçiyor. Ben koltuk satmadım, ceza ödemedim. UEFA bize saygı duyuyor. Bizim yöneticilerimiz ceplerinden para vererek savunma yapmaya gittik. Bizim açtığımız yoldan PSG gitti ve de bazı Türk kulüpleri. Galatasaray'ın derneğe 500 milyon borcu... Ben derneğe para veriyorsam, kulüpten veriyorum. Bankadan alıyorum. O paraya da faiz alıyorlar. Biz geldiğimizde basketbolda transfer yasağı vardı. 70 milyon TL borcu vardı. Futbolda da transfer yasağı vardı. Abdurrahim Bey'in katkısı ile kaldırdık. Rodrigues'ten 5 milyon alacağımız var. 'Bir yere gidecek, oradan para gelince size vereceğiz' dediler. Adam şimdi başka yerde oynuyor, bize hala parası gelmedi. Dursun Bey'in zor duruma düşmesi beni rahatsız eder. Ben kimsenin zor duruma düşmesini istemem. 6222 ilk defa birine uygulandı. Bizim de medya yoluyla haberimiz oldu. Bir şey demiyorum. Doğru duvar yıkılmaz.

Galatasaray’da gerçekleşen eylül ayı olağan divan kurulu gerçekleşti. Galatasaray Kulübü Başkanı Mustafa Cengiz, divan kurulundaki konuşmacılara toplu cevap verdi. İlk olarak kulüp televizyonunun kapatılacağı iddialarıyla ilgili konuşan Cengiz, “Zamanın ve sabrımızın izin verdiği ölçüde yanıtlamaya çalışacağım. Biz Galatasaray TV’yi kapatmak değil, tam tersine büyütmek istiyoruz. Yayıncı kuruluşa taş atmak istemiyorum. Geçen sezon Erzurum maçında 2 puanımız gitti. O günden bu yana yayıncı kuruluşla aramız tam anlamıyla iyi değil. Biz Türk futbolunun marka değerine sadece Falcao’yla değil, özellikle orta sahaya yaptığımız transferlerle müthiş katkıda bulunduk. Camiamızı Allah utandırmasın. Biz utanabiliriz, camiamız utanmasın. Kötü ev sahibi insanı ev sahibi yaparmış. RTÜK’e gerekli başvuruyu yaptık. Hat kiralayabilir miyiz gibi düşünüyoruz. Bırakın Galatasaray TV’yi kapatmayı, ulusal ve karasal bütün yayınlarda yer almasını istiyoruz. Galatasaray bir dünya devi. Son 2 yılda da şaha kalktı. Benden önceki bütün başkanların katkısı var. Ömrümüz mahkeme koridorlarında vefa eder mi bilmiyorum, belki Faruk başkanımızı geçerim. TV’de personel gece gündüz çalışıyor ve aldıkları ücretler çok düşük. Ailelerine zaman ayırmadan çalışıyorlar. Hepsine sevgilerimi iletiyorum buradan” ifadelerini kullandı.

“Lise düşmanı yaftası yapıştırdılar”

Galatasaray Lisesi’ne karşı herhangi bir duruşunun olmadığını belirten Cengiz, “'Bu yönetim lise düşmanı’ yaftası yapıştı bize. Bunu bazı yerlerde duyuyorum. Liseyi övdüğümde, güreşteki gibi arkadan dolanıp 2 puan almayı hiç düşünmedim. Bizim mülkiyeye 250 kişi alınır, 200 kişi mezun olurdu. Bizim arkadaşlarımızın çoğu Galatasaray Lisesi mezunuydu. Ben liseli birini görünce iki kez seviniyorum. Hem liseli hem Galatasaraylı. Ben devlette çalışırken bütün gücümü kullandım, üye olamadım kulübe. Alp başkan benim yakın arkadaşımdı, onunla konuştum ama üye olamadım. Üyelik konusunda liseliler 400 üye de getirebilir. Ben 141 kardeşimiz geldiğimde ‘Bunu açmayın, aramızda kalsın’ dedim. Korktuğumdan demedim ama bunu. Olay açığa çıkınca maalesef bizim kontrolümüzden çıktı. Ben o çocukları da çağırdım, baktım çocuklar bana tavırlı. Liseyi kendi kişisel çıkarları için kullanan olursa, o menfaatçi grupların karşısında dururum. Önce insan diyorum” diye konuştu.

“Sanki uygunsuz kasetimiz var”

Tüzük tadil kongresi yapmaları gerektiğini sözlerine ekleyen Mustafa Cengiz, özellikle ibra konusuna değinerek, “Sadece 8. madde için değil. Diğer maddelerde de çok sıkıntımız var. En başta da ibra konusunda. ‘Biz seçime gidersek seçilemeyiz, bu nedenle mahkemeye gidelim’ diye düşünmedik. Şampiyonluk yarışı var. Bugünkü kadar zor ve bundan sonra daha da zor olacak. Ben eğer o gün bırakıp gitseydim, yüz yıl boyunca arkamızdan ‘Kaçtılar’ derlerdi. Tarih bizi yargılardı. Mali yönden olsaydı başım gözüm üzerine. Ama böyle bir mali tablo varken yapmayın. Benim eğer siyasi, ideolojik bir ajandam varsa çıkın beni uyarın. Benim Dursun Özbek’le kişisel bir kavgam yok ki. Ben kendisinden rahatsız da değilim. Ben ibra olmayınca bana el de salladılar. Benim konuşmalarıma bakın, tek bir saygısızlık etmedim. Dursun beyin avukatı Kaan beyi arıyor, anlaşmaya uyulmazsa çarşamba konuşacağım diyor. Çıksın konuşsun, sanki uygunsuz kasetimiz var. Ben burada Galatasaray Kulübü adına konuşuyorum. Ama karşımdaki kişi ilişkili kişi. Abdurrahim Bey'i eleştiriyorsunuz. Bizim ailemiz var, arkadaşlarımız var, en önemlisi sizler varsınız. Biz görmüyor muyuz bize edilen lafları. Ne beceriksizliğimiz kaldı ne vasatlığımız. Bazen en takdir ettiğim en sevdiğim insanlar sosyal medyada yazıyor. Sizin teşekkürünüz bizi tatmin ediyor. Biz 2 yılda almadık kupa bırakmadık. Mali açıdan ilk kez kara geçtik. 2 denetimden geçiyor bu kulüp. Bunlar dünyanın sayılı denetçi kuruluşlarından. Dursun Başkan’ın makyaj çantası mı burası. UEFA bugün bize saygı duyuyor, avukatsız, tercümansız savunma yapabiliyoruz, 147 milyon Euro borca rağmen ceza almıyoruz. Bizi açtığımız yoldan Paris Saint Germain’in ve Türkiye’den başka kulüpler gitti” açıklamasını yaptı.

“Rodrigues’in parasını hala alamadık”

Dursun Özbek’in kendileri hakkında ‘iş bilmez’ demesiyle ilgili olarak konuşan Cengiz, “Ticaret bilmez diyor bize. Bilmemek ayrı bir şey. Ben derneğe, voleybola, basketbola para veriyorsam, cebimden vermiyorum. Nijerya’dan da almıyorum, bankadan alıyorum. Buna da bir faiz ödüyorum. Biz geldiğimizde basketbolda transfer yasağı vardı. 70 milyon TL borcu vardı. Futbolda da transfer yasağı vardı. 5 gün vaktimiz vardı, hem transfer yasağını kapattık hem Nagatomo’yu aldık. Rodrigues’i sattık ama parasını alamadık. Adamlar bize ‘Bir yere verdik, buradan gelecek parayla ödeme yapacağız’ dediler. Adam bir yere geldi ama biz hala paramızı alamadık. Dursun beyin ya da başka bir başkanın zor duruma düşmesi beni rahatsız eder. Hiçbir Galatasaraylının zor duruma düşmesini istemem” ifadelerini kullandı.

“İlk kez birisi 6222’den ceza yedi”

Abdurrahim Albayrak’ın 6222 sayılı yasayla para cezasına çarptırılmasıyla ilgili olarak konuşan Mustafa Cengiz, “6222 ilk kez birine uygulanıyor. Sevgili Abdurrahim’e uygulandı ve bizim de medyayla birlikte haberimiz oldu. Doğru duvar yıkılmaz ve son gülen iyi güler diyoruz” dedi. Fatih Terim’e verilen 4 maçlık ceza sonrasında sert açıklama yapmamasıyla ilgili olarak da konuşan Cengiz, “Ben sertlik yaptım, 150 gün ceza yedim. Ama burada kürsüden şiddetle eleştirildim. ‘Bir Galatasaray Başkanı ne konuştuğunu bilmeli, konuşurken haddini bilmeli ve ceza almamalı’ dediler. Bir arkadaşımız ‘Galatasaray’a neden 100 bin Lira ödetiyorsun’ dedi. Bize sorsaydı, bunu bizim ödediğimizi söylerdik. Şimdi tahkimi bekliyoruz, inşallah düzelir” ifadelerini kullandı. Cengiz son olarak Galatasaray Lisesi’yle ilgili olarak “Galatasaray Lisesi, Galatasaray Spor Kulübü’ne sahip çıkar. Bu sınıflarda, bu avluda kurulduk. Aynı şekilde gerektiğinde Galatasaray Spor Kulübü de anavatanı olan liseye sahip çıkar” diye konuştu ve sözlerini tamamladı.

Senin için hazırladığımız haberler