Mustafa Cengiz'den seçim, Fatih Terim ve yapılandırma açıklaması

14.11.2019 - 00:31 | Son Güncellenme: 14.11.2019 - 00:31

Mustafa Cengiz'den seçim, Fatih Terim ve yapılandırma açıklaması

Sarı-kırmızılı takımda seçim gündemi tartışılıyor... Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, GS TV'ye katılarak gündemi ve seçim tartışmalarını değerlendirdi. Peki, Galatasaray seçime gidecek mi?

Mustafa Cengiz'in açıklamalarından Ajansspor'un derledikleri şu şekilde:

Ne şükür bize nasip oldu. Özhan Canaydın denildiğinde eskiye dönüyorum. 1994'te kombineler başladı. 6-7 milyon TL'ye ulaştığında beni aramışlardı. Daha amatör ruh içinde sevgili Özhan Canaydın'la sevinçleri ve üzüntüleri birlikte yaşadık. Madden ve bedenen kendini çok yordu. Ben ona hep üzülürüm. Gerçekten bütün başkanlarımızın üzüldüğünü ve zorlandığını görüyorum. Ben de manen yoruluyorum ama inşallah madden yorulmam diye temenni ediyorum. Özhan ağabeyin adı geçince ben duygulanıyorum. Özhan ağabeye gereken saygıyı gösterdik mi bilmiyorum. Onu tekrar rahmetle anıyorum.

"Seçimle gelen seçimle gider"

Kazık çakmış değilim. Bir sevdanın peşindeyiz. Anadoluda namus belası denir buna. 190 milyon TL bedel vardı, 1 hafta içinde ödememiz gerekiyordu. O andaki duygularımı çok iyi hatırlıyorum. Yola çıktığımda Fatih hocam aradı, üzgündü. Dışarıda kış varken içeride bahar olmaz. 'Merak etme hocam, hepsini halledeceğiz' dedim. O dönemde ben ayrılabilirdim, çok kolaydı. Ayrılmadım. Bana kaçtı demesinler diye ayrılmadım. Ayrılsaydım bugün arkamdan, 'Borcu bıraktı, kaçtı' diyecekti. 10 tane futbolcunun serbest kalma ihtimali vardı. Bizi mahkeme sürecine götüren en büyük neden 14'lük farktı. 2525 oyla geldik. Siz seçimle gelenin seçimle gittiği bir olayda; tüzükte Adnan Polat döneminde de reddedilen hukuksal idari ibrasızlığı kabul etmeniz mümkün değil. Galatasaray benim sevdam. Bir davayı sürdürmek, daha mutlu bir Galatasaray vermek istiyorum. Ali Sami Yen de bu düşünceyle kurdu. Ben bu nedenle mücadeleye devam dedim.

Galatasaray seçime gidecek mi?

Bugün hâlâ bana bunu diyenler var. Fakat ben mücadeleyi terk edecek insanlardan değilim. Benim atalarım da öyle. Ben bu sebeple çekilmedim. Süreci zorunlu olarak yargıya taşıdım. Çünkü alınmış bir karar var. Adalet ağır işleyen bir sistem. Seçim sürecinde İstinaf Mahkemesi, 9 tedbir kararından 2'si için seçime gitmelisin diyor. Bu karar muallakta. Biz şaşırdık. Biz adalete ve yargıtayın aldığı o karara güvendik. Biz hukukun nasıl yorumladığını yargılayamayız. Ben taraftara ve camiaya seslenmek istiyorum. Benim gündemimde seçim yok.

İdari ibranın hükümsüzlüğüne dair karar var. Bu konuda yarın mahkeme var. Biz buna müdahil olduk, mahkeme reddetti. Seçime giremeyeceğim yargıyla bildirildi. Bizim seçime girmememiz için mücadele verdiler. Seçime girmem için imza toplamıyorlar. Pusu kurmayız. Bu tam tersi: 'Mustafa Cengiz'in olmadığı bir seçime girelim.' Ben taraftarıma laf anlatamam, bunun için mücadeleyi veriyorum. Siyasi, ticari ve sosyal bir hedefim, taktiğim yok. Fakat bugün bazı konuşmalar duydum. Yüreğim sızladı, kanadı. Mahkeme ne karar verirse ben ona hazırım. Benim taraftarıma durumu anlatmam gerekir. Bana bunun için utanmadan popülist diyorlar. Ben Galatasaray taraftarının popülistiyim. Ben 30 milyon taraftarın sesi olmaktan yanayım. Bizim seçime gitme nedenimiz, taraftarın bize verdiği destek.

"Mahkeme ne derse yaparız"

'Seçime gitmeyeceğiz' demedim; yarın mahkeme 'Seçime gidecekseniz' derse bir şey diyemem. Ben Galatasaray'a hizmet etmek istiyorum. Mahkeme mahkeme koşturmak istemiyorum. 23 Mart'ta ben çekilirdim, kimse bir şey diyemezdi. Şu anda direnmemin sebebi bu. Galatasaray raya girdi. Ben görevi devraldığımda transfer yasağı vardı. Voleybol ve basketbolda 65 milyon TL ödeme vardı. Sportif AŞ'nin dernekten alacağı var, diyorlar. Biz transfer yasağını kaldırdık. Divan Kurulu'nu izledim. Bize kimse, 'Siz 147 milyon Euro'dan zarardan Galatasaray'ı kurtarıp nasıl anlaşma yaptınız' diye sormadı. UEFA Üst Kurulu suçlayıcı bir şekilde bizimle cebelleşti, bize ceza vermeye yetkisi vardı. Tabiricaizse kapıştık. Yazışmalarımızı bir gün yayınlarız. UEFA bizim yeniden yargılanmamızı istedi. Ceza da verebilirdi. CAS'a gittik. Türkiye tarihinde ilk defa bir Türk takımı CAS'ta dava kazandı. Bizi izleyen bir Avrupalı rakibimiz 1.5 milyon Euro harcadı dava için. Biz birinci bölümde hiç harcamadık. Uçak, yol, yemeği cebimizden karşıladık. CAS'ta avukat tutmak zorundasınız. Orada ödediğimiz ücret 35 bin frank, artı kazanırsanız 15 bin frank.

Bu yıl Türkiye'de almadık kupa bırakmadık. 2 yılda 4 kupa aldık. Gelirlerimiz Türkiye tarihinde rekor kırdı. Bu bize nasip oldu. Amatörlerde çok düşük bütçelerle büyük başarılar yakaladık. İnsanlar bunları unutuyor. Biz denk bütçeyi yaptık. Eğer dayanabilirsek kesinlikle kulüpte de artıya geçeceğiz. Bunu er ya da geç gerçekleştireceğiz, kimse endişe duymasın. 30 yıldır ilk defa voleybolda kupa aldık. Basketbolda 15 kat daha fazla bütçesi olan rakibimizi 19 farkla yendik. Sporcularımız bir ruh koydular.

"20 ayda 3 seçim olacak..."

Kimse bizim sitemizi okumuyor. Galatasaray artık bir dünya markası. Biz yarın mahkemenin kararına uyarız. Taraftar bana kızmasın. Galatasaray'ın hayrına olanı yaparız. 20 ayda 3. seçim olacak. Bu yarar mı, yoksa zarar mı getirir? %100 seçim olacak ama ne zaman? Bizim yönetim kurulu üyeleri çok üzgün. Yusuf Bey (Günay) iki gündür hastanede. Abdurrahim Albayrak dönemiyor.

Neden Divan Kurulu'na katılmadı?

2 sebepten ötürü katılmadım. Riva, Florya, yapılandırma gibi bazı şeyler üzerinde çalışıyorum. Baskın seçim hangi gün iyi olur, gibi şeyler üzerinde çalışmıyorum. Tüzükle ilgili çalışmalar yapıyordum ama onlar 2. plana geçti. Muhalefet benim gitmemi istiyor. Benim ajandamda Galatasaray ile ilgili çalışmam vardı. Divan Kurulu'nda benim kalbimi kanatıyorlar. Bu da ikinci sebebim. Maalesef Divan Başkanlığı buna izin veriyor. Men dakka dukka. Siz Galatasaray Başkanı'na hakarete izin verip bu yolu açıyorsanız, yarın bu yol otoban olur. Biz durup dururken Divan Başkanı'na laf atmadık. Galatasaray'ı ayrışmaya götürür. Galatasaray Başkanı'na parmak sallayıp tehdit edeceksiniz; sonra da 'Kenetlenin' diyeceksiniz. Umarım Divan Başkanlığı tutumunu düzeltir. Ben buranın sahibi değilim. Camianın seçtiği bir görevliyim. Seçimle gelen seçimle gider diyorum. Bana saygısı olmayabilir ama Galatasaray Başkanı'na saygı duymalılar. Divan Başkanlığı da saygısızlığa göz yumuyor. Geldiğimiz nokta üzücü.

"Florya'yı tekrar alacağız"

Emlat Konut'ta Riva ve Florya bizim için çok önemli. Riva'daki inşaatı tekrar başlatacağız. En önemlisi Florya. Biz oradan çıkamadık. Öyle kolay değil. Çok ciddi sorun var. Bir yerde maden ruhsatı varsa çıkartamıyoruz. Başkanlık sistemine geçildiği için başbakanın imzası geçersiz oldu. Ruhsatı iptal ettik ama madenci yürütmeyi durdurma kararı aldı. Taraf olan Hazine Bakanlığı. Onu çıkaramıyor. Ben fiziki güç mü kullanıp çıkarayım. Mücadele sürüyor. Biz Monaco'da telefonlaştık. Biz o günden bugüne Florya'yı kurtarmaya çalışıyoruz. Biz futbol takımını alıp oradan öylece çıkamayız. Florya'yı tekrardan alacağız. 19 dönüm arazi var. 20 dönüm de hazine arazisi var. 246 milyon TL'ye Emlat Konut satın aldı. Biz bunu ecri misille, eski haline getireceğiz. Kemerburgaz'a tesis yapılması da devam edecek. Büyükçekmece'de de bir problem var. Onu da Belediye Başkanı çözmeye çalışıyor. Devletimizle birlikte hayırlı haberlerimiz var. Benim beynimde Florya, Riva ve yapılandırma var.

Yapılandırmayı imzaladık ama muğlaklık var. Yapılandırmada 250 milyon TL borç alıp, gecikmiş borçları temizledik. 5 yıllık ödemesiz 750 milyon TL'lik yapılandırma aldık. 1 milyar TL'lik borcun kefaleti bende. UEFA şu anda bütün kulüplere bizi örnek gösteriyor. İşleyen bir dinamik var. Bizim bunu şimdiden karşılamamız gerekir. Florya'yı da tekrar alacağız. Avrupa'nın gelişim gösteren en büyük 4. takımıyız. Biz dağdan gelen normal insanlarız. Bağdakini rahatsız ettiysek...

Teknik heyetle yönetim arasında sorun var mı?

Nasıl bir sorun? Bunu sürekli medyada görüyorum. Hoca bir şey söylemek istiyorsa gelip söyler. Biz hocamızla her hafta oturur, istişare ederiz. Birbirimize de sorarız. Böyle bir ilişkimiz, durumumuz yok. İşler biraz ters gittiğinde sanki bir sorun varmış gibi ortaya çıkar. Bir şey varsa söylenir. Ben teknik direktörün işine karışmam. Ben Ozan Kabak için rica ettim. Hoca da kabul etti. İtalya'ya gidebilirdi, gitmedi. Almanya'dan 11 milyon Euro'luk teklif geldi. İki dönemdir artı bakiye veriyoruz. Galatasaray savurgan bir politika içinde değil. Biz artıdayız. Ekside olsak FFP açısından ceza yerdik. Biz göreve geldiğimizden beri 2 yıldır şampiyonuz ve liderin 2 puan gerisindeyiz. Bu düzelecek. Biraz zaman gerek. 2 yılda 19 futbolcu transfer ettik. Hoca neredeyse 24 saatini veriyor. Biz hocaya büyük saygı duyuyoruz. Bizden ne istediyse elimizden geleni yaptık. Andone'nin sakatlığı kimin aklına gelirdi? Basit bir sürtüşme... Emre Akbaba'nın ayağının kırılacağını kim tahmin edebilirdi? Teknik heyete ve futbolculara laf ederken onları korumak durumundayız. Teknik heyete ve futbolculara güveniyoruz. 2 yıl başarısız olurlarsa kimse durmaz. 

"Falcao tedavi ücretini kendi karşılıyor"

Galatasaray bir dünya takımı. Her zaman en az 2-3 yıldız oyuncusu olmalı. Galatasaray'ın bir adı var. Bu isim Real Madrid'den 6 yemekle bitmez. Bu aralar maalesef 10 numarayı tutturamadık. Hocanın dediğine katılıyorum. Geleceğe yatırım yapmalıyız. En az 9 futbolcunun sahada mücadele eden insanlar istiyoruz. Bu seyirci potansiyeli hiçbir yerde yok. PSG gelince Fransız gazeteciler şoka girdi. Falcao'ya 8.5 milyon Euro sözleşme teklifi sundu Monaco. Falcao'nun cevabı, 'Ben parada değilim, ben gol attıkça adımın hoparlörden seslendirilmesinden sıkıldım' dedi. Tedavi masraflarını cebinden ödüyor. Düzgün bir insan.

"Yanlış karar veren hakemin askıya alınmasını isteyeceğiz"

Hakemle ilgili açıklamalarımdan ötürü 150 gün hak mahrumiyeti verdiler. Biz ne dedik? VAR kayıtları açıklansın. Konyaspor maçında 5 dakika konuştular. Şüphelendik ve bunun açıklanmasını istedik. Biz 3 hakemin askıya alınmasını istedik. Şimdi de o 3 hakem herkesi yakıyor. Bir kulüp başkanı taçtan gol yedi diye, yanlış karar veren hakemi kızağa çekti. Bunun yolunu açmayın dedik. Bizim herhangi bir maçımızda hakem puan kaybetmemize sebep olursa hakemliğinin askıya alınmasını isteyeceğiz. Bunun yolunu açtılar.

287,9 milyon TL vergi ödedik. Bize bir vergi indirimi geliyorsa diğer kulüplere de geliyor. Taksitlendirilmiş vergi 200 milyon TL. Bu 2 yıl için. Bu meblağnın 104 milyon TL'si stopaj. Bu yasa çıkarken 2 sene uyumadık. Şu anda çıkan vergi yasası maalesef bu amatörlere olan desteği yok ediyor. Bu 104 milyon TL ile denk bütçeye ulaştık. Bazı takımlar sadece futbolla ilgileniyor oysa bizim 14 branşımız ve 1400 sporcumuz var. Altyapıda da futbol olarak da çok güçlüyüz. 5 branşta şampiyonluğumuz var. Real Madrid'i 4-2 yenen çocuklarımızı tebrik ediyoruz. Ben devletimizin bu konuda gerekli aksiyonu alacağını düşünüyorum.

"Galatasaray Adası'nı alacağız"

Sponsorluk olarak birçok kulüpten daha iyi durumdayız. Biz dayandıkça önümüz aydınlar. Kulüp olarak da AŞ olarak da. Galatasaray Adası maalesef yıktırıldı. Bu o ya da bu şekilde oldu. Bundan sonraki görevimiz bunu düzeltmek. 15 yıllık sorun önümüze geldi. Aldığımızda yıkılmıştı. Bununla ilgili süren 4 dava vardı, 2 dava daha açtık. Biz umutluyuz. Nedense davaları kazanıp yargıtayda kaybetmişiz. Er ya da geç Galatasaray Adası, camianın hizmetine açılacak. Bütün çabamız burada. Hukuka intikal eden bir konu. Bu konuda bize güvensinler.

Stadyumun kapasitesi artacak mı?

11 bin kişiye yakın ayakta duracak şekilde, sağlam koltukların siparişini verdik. Gençlik Spor Bakanlığı onayladı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nden onay bekliyoruz. Bu şu anda sadece yerel ligde uygulanacak. UEFA buna izin vermiyor ama biz bunun için de uğraşıyoruz. Biz büyük maçlarda bilet talebine yetişemiyoruz. 4 bine yakın koltuğu yenilliyoruz. Bunun için de ışıklandırma da yaptık. Bunlarla ilgili bedel de ödemiyoruz. Sevgili Mete Arat buranın imarını ve mimarını yaptı. Kendisinden rica ediyoruz. Telif için mimarın izni vermesi lazım. Sponsorlarımız, her şey hazır. Giderek her şey düzeltmeye çalışıyoruz. Mete Arat müdürümüzden onay istiyoruz. Kendisi bize ön ayak olsun; stadyumu gri görüntüden yok edelim. Eğer Mete Bey bize yardımcı olursa camia olarak kendisine minnettar oluruz.

"Galatasaray daha iyi günlere layık"

Divan Restaurant'ın hizmetinden memnun olmamaya başladık. 500 bin dolarlık teminat mektubu vardı, o yüzden daha önce feshedemedik. Geçen hafta doldu ve feshettik. Hoca istemiyor, taraftar grupları istemiyor diye söylemler oldu.

Ben hiçbir başkana hakaret etmedim. Kalp kırmayalım. Bir insanın kalbini kırarsanız hiçbir şekilde tamir edemezsiniz. Ben kalp kırmamaya çalışıyorum. Ben her konuşmamda GS TV'nin bağımsız olmasını istiyorum. Galatasaray'ın dünyada çok ciddi bir desteği var. Bütün dileğim; kendi bağımsız frekans sinyalimizle bağımsız uydu yayını yapacağız. Taraftarıma teşekkür ederim. Nasıl bir anda müthiş bir şekilde geçtiler. Böyle bir taraftar yok. 39 bin seyirci ortalamasına oynuyoruz. Ben bunu dediğimde bana popülist desinler. İyi ve ateşli bir taraftarım. Galatasaray çok daha iyi günlere layık. Çocuklarımız, torunlarımız çok daha iyi bir Galatasaray görecek.

Başkanlığı bırakınca ne yapacak?

Beni bırakın arabaya şu an Çin'e giderim. 2 kız kardeşimle 2 senedir, bir kere görüştüm ya görüşmedim. Bunu özlüyorsunuz. Ben dostlarımı aramak isterdim. İnsan sosyal bir varlık. Bunu sağlamaya çalışırdım. Ben bir anlamda keyif insanıyım. Sohbet etmek, makara yapmak isterdim. Başkanlıktan ayrıldıktan sonra biraz daha özgür bir insan olacağım.

Camia yönetim olarak bize biraz daha katlanırsa, Galatasaray için her şeyin iyi gideceğini söylüyorum. Sistemi oturtmamız gerek. Süre yeterli değil. Hiçbir başkan için yetmedi. Bizim şansımız, üst üste şampiyonluklar... Bütün amacımız artıya geçmek. O zaman ben rahatlıkla geri çekilirim. 

Senin için hazırladığımız haberler