NFL’de 100. yıl heyecanı başlıyor

05.09.2019 - 21:53 | Son Güncellenme: 05.09.2019 - 22:47

NFL’de 100. yıl heyecanı başlıyor

ABD’de en çok takip edilen profesyonel spor ligi NFL, 2019 sezonu ile 100. yılını kutluyor. Sezonun ilk maçında, NFL kurulduğundan beri var olan iki ezeli rakip Chicago Bears ile Green Bay Packers, bugünü cumaya bağlayan gece saat 03.20’de, Chicago’nun sahası Soldier Field’da karşı karşıya gelecek.

Konferans ve gruplar

NFL’de toplam 32 takım bulunuyor. Bu takımların yarısı Amerikan Futbol Konferansı’nda (AFC), diğer yarısı Ulusal Futbol Konferansı’nda (NFC), yer alıyor. Takımlar, kendi konferanslarında, Indianapolis Colts ve Dallas Cowboys hariç, coğrafi konumlarına göre Doğu, Batı, Kuzey ve Güney Grupları’nda bulunuyor. Gruplar şu şekilde:

AFC DOĞU: Buffalo Bills, Miami Dolphins, New England Patriots, New York Jets

AFC BATI: Denver Broncos, Kansas City Chiefs, Los Angeles Chargers, Oakland Raiders

AFC KUZEY: Baltimore Ravens, Cincinnati Bengals, Cleveland Browns, Pittsburgh Steelers

AFC GÜNEY: Houston Texans, Indianapolis Colts, Jacksonville Jaguars, Tennessee Titans

NFC DOĞU: Dallas Cowboys, New York Giants, Philadelphia Eagles, Washington Redskins

NFC BATI: Arizona Cardinals, Los Angeles Rams, San Francisco 49ers, Seattle Seahawks

NFC KUZEY: Chicago Bears, Detroit Lions, Green Bay Packers, Minnesota Vikings

NFC GÜNEY: Atlanta Falcons, Carolina Panthers, New Orleans Saints, Tampa Bay Buccaneers

Normal sezon ve Play-off sistemi

NFL’de normal sezon 17 hafta sürüyor. Tüm takımlar 16 maç yaparken, bir haftayı bay geçiriyor. Grup Liderleri, direk olarak adlarını Play-off’a yazdırıyor ve saha avantajına sahip oluyor. Örnek verecek olursak, NFC Güney Grubu’nda Carolina Panthers, 13 galibiyetle birinci, New Orleans Saints 12 galibiyetle ikinci oldu. NFC Doğu Grubu’nda Dallas Cowboys, 10 galibiyet almasına karşın grubun birincisi olursa, konferansta New Orleans Saints’in üstünde oluyor. Saints, konferansta en iyi ihtimalde 5. sıradan Play-off’a giriyor.

Tek maç üzerinden oynanan Play-off sisteminde konferansların liderleri ve ikincileri, direk olarak konferans yarı finalinden müsabakalara başlıyor. Üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı takımlar, çapraz eşleşmeler sonucunda Wild Card maçı oynuyor.

Konferans yarı final eşleşmelerini 3. takım ile 6. takım arasında oynanan maç belirliyor. Eğer üçüncü kazanırsa, konferans ikincisi ile; altıncı kazanırsa, konferans lideri ile yarı finalde karşılaşıyor. 4. takım ile 5. takım arasında oynanan maçın galibi, de bu sisteme göre rakibini kendi belirleyemiyor.

Konferans yarı finali maçlarını kazanan takımlar, konferans final maçlarına çıkıyor. AFC ve NFC şampiyonları, milyon dolarların harcandığı ve büyük bir festival havasında geçen Super Bowl’da NFL şampiyonluğu için mücadele ediyor. Bu yıl 54.’sü düzenlenecek Super Bowl, Miami Dolphins’e ev sahipliği yapan Hard Rock Stadyumu’nda oynanacak.

En çok kazananlar Steelers ve Patriots

1967 yılından itibaren düzenlenen Super Bowl’da ilk şampiyonluğu, Kansas City Chiefs karşısında 35-10’luk galibiyete uzanan Green Bay Packers olurken, en çok kazanan takımlar ise 6’şar kez Pittsburgh Steelers ve New England Patriots. Steelers, 1975, 1976, 1979, 1980, 2006 ve 2009 yıllarında Vince Lombardi Kupası’nı müzesine götürdü. Patriots ise, 2001, 2004, 2005, 2015, 2017 ve 2019 yıllarında Super Bowl şampiyonu oldu.

Patriots ve Steelers’ı 5’er şampiyonlukla Dallas Cowboys ve San Francisco 49ers takip ediyor. Green Bay Packers ve New York Giants, 4’er kez, Oakland Raiders, Washington Redskins ve Denver Broncos 3’er kez, Baltimore Ravens, Indianapolis Colts ve Miami Dolphins 2’şer, New Orleans Saints, Tampa Bay Buccaneers, Chicago Bears, Kansas City Chiefs, Philadelphia Eagles, New York Jets ve Los Angeles Rams de birer kez Super Bowl’da şampiyonluk sevinci yaşadı.

Buffalo Bills, Minnesota Vikings, Carolina Panthers, Los Angeles Chargers, Atlanta Falcons, Cincinnati Bengals, Tennessee Titans ve Arizona Cardinals, Super Bowl’da final oynamalarına karşın kupaya uzanamadılar. 1967 yılından önce NFL’de şampiyonluk yaşamış Cleveland Browns ve Detroit Lions ile birlikte Houston Texans ve Jacksonville Jaguars, henüz adlarını Super Bowl’a yazdıramadı.

NFL’deki ilk ve tek Türk: Tunç İlkin

Mirsad Türkcan, 1999 yılında NBA’e giden ilk Türk basketbolcu olurken, bunun 19 yıl öncesinde NFL’de bir Türk oyuncu ülkemizi temsil etmeye başladı. 1980 NFL Draftı’nın 6. tur 165. sırasından Pittsburgh Steelers tarafından seçilen hücum hattı oyuncusu Tunç İlkin, sarı-siyahlı forma ile 13 sezon Amerikan futbolu (korumalı futbol) oynadı. 1993 yılında Green Bay Packers’a transfer olan Tunç İlkin, Wisconsin ekibi ile sadece 1 maça çıktı ve kariyerini sonlandırdı. Tunç İlkin, günümüzde efsanesi olduğu Pittsburgh Steelers’ta zaman zaman yorumculuk yapıyor.

Senin için hazırladığımız haberler