O süre kısa mı olacak? Hazırlık dönemi gerçeği!

28.04.2020 - 15:08 | Son Güncellenme: 28.04.2020 - 15:22

Haziran ayının ortalarında lig maçlarının kaldığı yerden devam etmesi planlanıyor. Takımların maçlar öncesinde geçirmesi gereken hazırlık süreci ise tartışma konusu oldu. Takımlar ne zaman toplu halde antrenmanlara başlayacak?

O süre kısa mı olacak? Hazırlık dönemi gerçeği!

Koronavirüs salgını sebebiyle maçlara verilen ara Haziran ayı itibarıyla son bulacak. Türkiye Futbol Federasyonu'nun açıkladığı, 'Haziran ayının ortasında maçlar başlar' açıklamasıyla birlikte, futbolcuların ne kadar süre kamp yapmaları gerektiği tartışma konusu oldu. Pekiyi futbolcular, maçlara en hazır haliyle çıkabilmek için gerekli süreye sahip olacak mı? Ayrıntılar haberimizde...

Takımlar hazırlık dönemi geçirmek zorunda

EMRAH KARALİNÇ/AJANSSPOR

Türkiye'de futbol maçlarının yeniden başlayacağı planlanan tarihe kadar takımların belli bir hazırlık süreci geçirmesi gerekiyor.

Normalde süre 1,5 ayı buluyor

Normal şartlarda sezon öncesi kamplar için 1,5 aylık bir süreç gerekiyor. Bu süreçte; güç, kuvvet, ağırlık, çabukluk, futbolun bütün bilimsel ve fiziksel değerleri uygulanıyor.

Hazırlık maçları periyodu var...

Hazırlık dönemini geçiren takımlar söz konusu dönemde zayıf takımlardan başlayarak, güçlü takımlara doğru giden hazırlık maçları oynuyor. Bu durum bazı takımlar için farklı da olabiliyor. 

Olağanüstü bir durum olduğu için süre daha kısa olabilir

Koronavirüs sebebiyle bu dönemde ise söz konusu süre daha kısa olabilir. Türkiye Spor Hekimleri Derneği, sporcuların yeterli fiziksel hazırlıklarını yapabilmeleri için müsabaka periyoduna geçmeden en az 4 hafta hazırlık sürecine sahip olması gerektiğini açıkladı. 

Futbolcuların sakatlık riski için Terim ne demişti?

Bu süre kısa olduğunda futbolcuların yaralanma ve sakatlanma riski artacak. Geride bıraktığımız günlerde Galatasaray teknik direktörü Fatih Terim sakatlık riski için, "Elbette sakatlık riski var. Zaten bunun garantisi yok. Şartlar böyle... Futbol ailesinin içinde kim varsa, itiraz yok, bahane üretmek yok, asla şikayet yok. Öyle -bir dakika, hop ne oluyor- deme zamanı değil... Çıkıp oynayacağız. Mevcut şartlarda en iyisini yapmaya çalışacağız. Hiç dilemem, hiç istemem ama sakatlanan da sakatlanacak. Yapacak bir şey yok" demişti.

Takımların hazırlık süreci ne zaman başlayacak?

Şu günlerde birkaç futbolcu ile idman yapan takımlar, söz konusu sürece Mayıs ayının ilk günlerinde belirlenecek takvime göre başlayacak. Amaç sezonun tamamlanabilmesi olduğu için gerekirse, 4 haftalık süreç yerine 3 haftalık bir süreç de söz konusu olacak. Bu konuda kulüplerden süreç nedeniyle anlayış beklenecek.

TFF kulüplere hazır ol mesajını iletti

Türkiye Futbol Federasyonu'nun bu süreçle ilgili sıkıntı yaşanmaması adına kulüplere, 'hazır ol' çağrısı yaptığı ortaya çıktı. Bazı takımlar antrenmanı sosyal mesafe kurallarını dikkate alarak yapmaya da başladı.

Senin için hazırladığımız haberler