Okullar ne zaman açılıyor?

17.05.2020 - 14:25 | Son Güncellenme: 17.05.2020 - 14:28

Okullar ne zaman açılıyor?

Okullar ne zaman başlıyor? Okullar ne zaman açılıyor 2020? Haziran'ın ilk haftası 8 ve 12'ler okula mı başlıyor? Son günlerde giderek artmaya devam eden okullar ne zaman açılacak sorusu ile ilgili yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz haftalarda ortaya atılan ve Milli Eğitim Bakanının da doğruladığı 1 Haziran'da okullar açılacak iddiaları, bu kez Hürriyet Gazetesi Eğitim Müdürü Nuran Çakmakçı tarafından ele alındı. Okullar ne zaman açılacak sorusuna yönelik bazı tespitlerde bulunan Çakmakçı, Ramazan Bayramı sonrası için hazırlıkların başlayacağını ifade ediyor. Peki, okullar ne zaman açılacak? İşte, 8 ve 12'nci sınıflar için gündeme gelen o detaylar

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Bilim Kurulu da uygun görürse ve bu iyileşme sürerse okulları 1 Haziran’dan itibaren açacakları mesajını vermişti. Hürriyet Gazetesi Nuran Çakmakcı ise önceki gün köşe yazısında bu konuya değindi. Çakmakçı, "Önümüzde iki hafta var. Ben de biraz araştırma yaptım. Öğrendiğime göre haziranın ilk haftası, lise ve üniversite sınavına girecek olan 8 ve 12’nci sınıflar ile bağımsız anaokulu ve kreşler açılışa hazırlanıyor. Haziranın ikinci yarısında da tüm kademelere ‘telafi eğitimi’ için okullar açılacak." sözlerini sarf etti. İşte, eğitim süreci ile merak edilen soruların cevapları

OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

Hürriyet Gazetesi Eğitim Müdürü Nuran Çakmakçı köşesinde merak edilen soruları değerlendirdi.. Ramazan Bayramı sonrası herhangi bir aksilik olmazsa ve her şey yolunda giderse açılış hazırlıkları başlıyor ve haziranda okul kapıları açılıyor. İlk etapta Liselere Giriş Sınavı’na (LGS) girecek 8’inci sınıf öğrencileri ile Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek 12’nci sınıf öğrencileri okula çağrılacak. Pandeminin yarattığı kaygıyla birlikte sınav stresi artan öğrencileri öğretmenleriyle, sınıfla buluşturarak biraz olsun rahatlatmak hedefleniyor.

OKULA DEVAM ZORUNLU DEĞİL

Şimdiden söyleyeyim bu öğrencilerin devam zorunluluğu yok, yani okula gitmek isteğe bağlı olacak. Ders programlarının da tüm gün değil esnek olması planlanıyor. Yani öğrenciler birkaç saatliğine okullarında kalacaklar. Sınıfların seyreltilmiş olması için de çalışmalar yapılıyor. Sağlık koşulları dikkate alınarak sınıf mevcutları azaltılacak. Bu arada 4’üncü sınıfların haziran başında okula çağrılıp çağrılmayacağı üzerinde çalışıldığını da söylemekte yarar var.

Tabii bütün bu hazırlıklar yapılırken öğrencilerin nasıl okula geleceği, servis ve yemek imkânlarının nasıl olacağı da konuşuluyor. Bu konuda senaryolar üzerinde çalışmalar yapılıyor.

TELAFİ EĞİTİMİ İÇİN KISA PROGRAM

Bakanlık temmuz ve ağustos aylarında eğitim yapılmayacağını, öğrencilerin tatil yapabileceklerini açıklamıştı. O nedenle telafi eğitimlerinin bir kısmının haziranın ikinci yarısı, diğer kısmının da eylülde okulların açıldığı zaman yapılması planlanıyor. Telafi eğitimine de katılım zorunlu değil. Bu eğitim de tüm gün değil, daha kısaltılmış programla yapılacak. Tabii bütün bunlar içinde bulunduğumuz durum ve koronavirüs salgınının seyrine göre değişebilir.

İLK DEFA HAZİRANDA AÇILIŞ HEYECANI

Diğer yandan belki de eğitim dünyası ilk defa haziran ayında açılış heyecanı yaşıyor. Belirttiğim gibi salgının bugünlerdeki düşüş eğilimini sürdürmesi ve haziranda eğitimde normalleşmenin ilk adımlarının atılmasını artık öğretmeni, öğrencisi, velisi, yöneticisi ile tüm camia heyecanla bekliyor.

ÖZEL OKULLAR YÜZDE 30 KÜÇÜLEBİLİR

Bu dönemde kuşkusuz en büyük sıkıntıyı çeken bağımsız anaokulları ve özel okullar oldu. Özellikle kreş ile bağımsız anaokulları kapanma noktasına geldi. Kiraları yüksek olan bazı butik okullar öğretmenlerini işten çıkarmak zorunda kaldı. O nedenle bazı özel okullarda ciddi zorluklar yaşanıyor, öğretmenleriyle yollarını ayırıyorlar.

Ayrıca veliler başta servis ve yemek ücretleri olmak üzere eğitim ücretlerinin de iade edilmesini istedi. Geçtiğimiz hafta Bakanlık eğitim ücreti konusunda kapıyı kapatsa da, servis ve yemek ücreti iadesi yapılması önerisinde bulundu.

Özel Öğretim Kurumları’nı temsil eden 5 dernek temsilcisi bir açıklama yaparak, “Ülkemizin adına hayati öneme sahip eğitim kurumlarımızın ayakta kalması ve öğretmenlerimizin desteklenmesi için velilerimizin bu dönemde ödemelerinde hassas davranmasını bekliyoruz” dedi.

EĞİTİM ÜCRETLERİ İADE EDİLECEK Mİ

TÖZOK Başkanı Nurullah Dal, TÖDER Başkanı İbrahim Taşel, ÖZDEBİR Başkanı Naci Atalay, ÖZDER Başkanı Ahmet Akça, ÖZKURBİR Başkanı Hami Koç’tan oluşan Özel Öğretim Kurumları Dernekleri Platformu, servis ve yemek ücretlerinin iadesi ya da önümüzdeki yıla mahsup edilmesi gerektiğini açıkladı. TÖZOK Başkanı Nurullah Dal, bu konuda şunları söyledi:

“Biz çocukların alması gereken akademik içerikleri, kazanımları normal dönemdeki gibi uzaktan eğitimle vermeye çalıştık. O nedenle eğitim ücreti geri ödenmesi düşünülmüyor. İrili ufaklı her kurum on binlerce saat canlı yayında öğrencilerine eğitim verdi. Normalin iki katı performans gösterdi.

Okuldan ayrı kaldıkları süreçte müfredattan kopmamaları, almaları gereken öğretimi eksiksiz almaları için ilk günden itibaren çalıştılar. Uzaktan eğitim için altyapılarına yatırım yaptılar, çalışanlarının ücretlerini ödediler. Ancak, yemek ve servis hizmeti vermediler. Ya ücretleri iade edecekler ya da bir sonraki seneden mahsup edecekler.”Okul ücretleriyle ilgili bir sorun yok. Ama yemek ve servis ücretleri konusu bir süre daha gündemde olacak gibi görünüyor. Veliler taleplerinde haklı ama zaten ekonomik olarak zor durumda olan özel kurumlar bu konuya nasıl bir çözüm üretir bekleyip göreceğiz. Nurullah Dal’ın da söylediği gibi en mantıklısı bu ücretlerin gelecek seneden mahsup edilmesi gibi görünüyor.

Okulların açılma tarihine karar vermenin de artık "ulusal bir meseleye" dönüştüğünü belirten Selçuk, "Şuna inansın, güvensin toplum, böyle bir karar alınırken eğer veri yoksa ortada, eğer riskle ilgili durumlarda bir takım sıkıntı varsa asla bir karar almayız, şu yönde veya bu yönde... Toplum buna şiddetle inansın ve bir şekilde bizim bu konularda verilecek kararı çok büyük bir dikkatle verdiğimizi muhakkak surette görsünler." şeklinde konuştu.

OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

Okulların açılması konusuna "Bütünsel bir ekosistem gibi" yaklaşmak gerektiğini belirten Selçuk, şöyle konuştu:

"Bilim Kurulu ile ilişkilerimize baktığımızda, toplumda olup bitene baktığımızda, öğretmenlerimize, illerdeki yöneticilerimize baktığımızda özgüvenimiz yükseliyor. Diyoruz ki 'Biz bu işe sahibiz, peşindeyiz.' Açmamak gerekiyorsa açmamakla ilgili gereken yapılır açmak gerekiyorsa açmakla ilgili... Şunu vurgulayarak söylemek isterim: Bizim amacımız okulları açmak ve açacağız. Bunun için de her türlü şartı iyileştirme noktasında büyük bir gayretin içerisindeyiz. Temel niyetimiz okulların açılması çünkü doğal olan budur. Her yerde normalleşmeden söz ederken, sinemalarda, çarşıda, pazarda, sokakta, sporda, sanatta vesaire, okullarla ilgili tümüyle bir kısıtın olması elbette söz konusu olmayacaktır. Biz bununla ilgili takibi yapıp, en sağlıklı kararı çocuklarımız için, öğretmenlerimiz için veririz."

Bakan Selçuk, Ahmet Hakan'ın 31 Ağustos'ta okulların açılıp açılmayacağını sorması üzerine de "Onun hazırlığını yapıyoruz ve ona hazırız. Çok net." diye konuştu.

Senin için hazırladığımız haberler