Oyun değişti... FIFA tarih oluyor! Yeni isim belli oldu: EA Sports FC

11.05.2022 - 00:05 | Son Güncellenme: 11.05.2022 - 00:14

Konsolda futbolseverlerin gözde oyunu FIFA serisinin iki ortağı FIFA ile EA Sports yollarını ayırdı. Oyun, EA Sports FC ismiyle yola devam ederken 2024'te FIFA isimli yeni bir oyun geliyor.

Oyun değişti... FIFA tarih oluyor! Yeni isim belli oldu: EA Sports FC

AJANSSPOR DIŞ HABER

Popüler oyun FIFA'da onlarca yıllık ortaklık bozuldu. Video oyunu yapımcısı Electronic Arts (EA) ile futbolun küresel yönetim organı FIFA arasında aylarca süren müzakerelerde anlaşmaya varılamadı. EA CEO'su Andrew Wilson, FIFA ile dostça yollarını ayırdıklarını söyledi.

FIFA gidiyor, EA Sports FC geliyor

EA ile FIFA arasındaki anlaşma bu yıl Katar'daki Dünya Kupası'ndan sonra sona eriyor. Ancak hem FIFA hem de şirket anlaşmanın önümüzdeki yaz yapılacak Kadınlar Dünya Kupası'na kadar uzatılması konusunda anlaştı. EA gelecek yazdan itibaren oyunun isminin FIFA değil EA Sports FC (Football Clup) olacağını duyurdu.

FIFA gidince oyun nasıl değişecek?

FIFA ile EA ortaklığının sona ermesi oyunun ismi dışında çok büyük bir değişiklik yaratmayacak.  Dünyaca ünlü kulüplerin ve yıldızların çoğu, takımları ve ligleri ile yapılan ayrı lisans anlaşmaları nedeniyle EA'ya bağlı durumda. Oyunda gelecek yıldan  itibaren Dünya Kupası ve FIFA'ya bağlı etkinlikler  olmayacak.

EA'ya büyük destek

Ayrılığın açıklanmasının hemen ardından EA'ya hem konfederasyon hem federasyon hem kulüplerden destek mesajları geldi. UEFA ve CONMEBOL (Güney Amerika Federasyonu) müsabakaları EA'da olmaya devam edecek. Premier Lig CEO'su Richard Masters, "EA Sports, Premier Lig'in uzun vadeli ve değerli bir ortağıdır ve yeni dönemde birlikte çalışmaya devam etmeyi dört gözle bekliyoruz” dedi. Ayrıca  Almanya ve İspanya lig yöneticileri de yola EA ile devam edeceklerini açıkladı. Şampiyonlar Ligi de EA'nın oyununda kaldı.

20 yılda 20 milyar dolar satış

FIFA serisi son 20 yılda  hem EA Sports'u hem de FIFA için kazançlı bir ortaklık yarattı.  Oyun, son yirmi yılda 20 milyar dolardan fazla satış yaptı. En son anlaşma 10 yıl önce imzalanmıştı. FIFA, EA'dan yıllık olarak elde ettiği 150 milyon doların iki katını talep edince iki kurum uzlaşamadı.

Infantino'nun istekleri karşılanamadı

Aldıkları lisans ücretinin iki katına çıkarılmasını isteyen FIFA Başkanı Gianni Infantino, ayrıca diğer video oyunu şirketlerine isim satma özgürlüğü talep etti. FIFA'nın bakış açısına göre, EA ile yapılan anlaşma yeni platformların ortaya çıktığı  dijital dünyadaki seçeneklerini sınırlandırıyor.

2024'te EA'ya rakip oyun

FIFA, piyasaya sürülmesi planlanan futbol temalı oyunlar için bir dizi teklifi şimdiden kabul etti. Bu oyunlar EA Sports versiyonunun hayranlarının bildiği aynı tür maç simülasyonlarını sunmayacak. Bunun için tüketicilerden FIFA'nın rakip bir futbol oyunu çıkaracağını söylediği 2024 yılına kadar beklemeleri istenecek.

Infantino iddiali: En iyisi olacak

Gianni Infantino, isminde FIFA geçecek olacak yeni oyun hakkında "Sizi temin ederim ki FIFA adına sahip oyun futbolseverler için en iyisi olacak" açıklamasını yaptı.

Senin için hazırladığımız haberler