ÖZEL - "VAR" Sistemi Orman'ın bahsettiği pozisyonda da var mı?

26.09.2017 - 13:28 | Son Güncellenme: 26.09.2017 - 13:28

AJANSSPOR - BEŞİKTAŞ Kulübü Başkanı Fikret Orman, Fenerbahçe derbisindeki hakem hataları ile ilgili konuşurken, "Eğer 'VAR' sistemi olsaydı, ofsaytla kesilen golümüz verilmişti. Video Hakem sistemi bir an önce ligimize gelmeli" demişti. Ancak Avrupa'da birkaç ülkede uygulaması başlayan ve Tükçesi Video Hakem Yardımcısı olan VAR (Video Assistant Referees) Sistemi'nde böyle bir uygulama yok.

Söz konusu sistem, Negredo'nun kesilen ofsaytında olduğu gibi, hakemin sonuca ulaşmadan kestiği pozisyonlarda devreye girmiyor. Yani bu pozisyon kesildikten sonra gol olup olmayacağı kesinlik taşımadığı için pozisyonun aynı noktadan tekrar başlatılması gibi bir durum gerçekleşmiyor.

VAR Sistemi, genellikle ceza alanı içi için kullanılıyor. Ceza alanı dışında ise kırmızı kartlarda başvuruluyor. Devam eden uygulamada da genel olarak oyunu durdurma yöntemine gidilmiyor. Kayıt aracındaki hakem, gerek görürse hakemi uyarıyor. Eğer saha içindeki hakemler kararlarında ısrar ederse, yine onların dediği oluyor.

Merkez Hakem Kurulu Danışmanı Roberto Rosetti, bundan bir süre önce şu ifadeler kullanmıştı: "İtalya'da yaklaşık 240 pozisyonda VAR Sistemi'ne başvurduk. Sadece 11 pozisyonda hakemleri düzeltti. Yani sistemin bulabildiği yanlış pozisyon oranı hayli düşük."

Ancak söz konusu VAR düzeltmelerinin maçların sonucuna etki edebilecek pozisyonlar olması, yine de Video Hakem Sistemi'ne olan ihtiyacı gözler önüne seriyor.

(YASAL UYARI: BU HABER KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ)

Senin için hazırladığımız haberler