Formula 1 İstanbul GP'yi kaç seyirci izleyecek, getirisi ne kadar olacak?

08.10.2021 - 09:29 | Son Güncellenme: 08.10.2021 - 17:16

2021 Formula 1 Dünya Şampiyonası'nın 16'ncı ayağı Türkiye'de düzenlenecek. Peki Formula 1 İstanbul GP'yi kaç seyirci izleyecek, getirisi ne kadar olacak?

Formula 1 İstanbul GP'yi kaç seyirci izleyecek, getirisi ne kadar olacak?

Ceyhun KUBURLU - AJANSSPOR

Formula1 heyecanı, tam 9 yıllık bir aradan sonra geçtiğimiz sene tekrar Türkiye’de yaşanmıştı. Pandemi nedeniyle seyircisiz olmasına rağmen 100 milyon Dolar bırakan organizasyonun bu seneki ayağında da büyük gelir sağlanacak. İntercity İstanbul Park’ta gerçekleştirilecek bu dev organizasyonun 2 milyar sporsever tarafından izlenmesi beklenirken, bu süreçte Türkiye’ye 200 milyon Dolar’lık bir girdi olacak. 10 takımdan 21 pilotun sahne alacağı F1 için hafta sonunda İstanbul’a 30 binin üzerinde yabancı turist de gelecek.

Hedef kalıcı olmak

11-13 Haziran 2020’deki Türkiye Grand Prix’sinin büyük çekişmeye sahne olmasının ve başarılı geçmesinin ardından bu yıl da F1’e ev sahipliği yapan ülkeler arasına giren Türkiye, bu yılki yarışların ardından 10 yıllık yeni sözleşmeye imza atmaya hazırlanacak. Formula 1’in kalıcı bir şekilde Türkiye’de düzenlenmesini hedefleyen İntercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak, ''10 senelik kontrat yapmak için görüşmelerimizi yaptık, önemli de mesafe kat ettik. Umuyorum bu yarışın sonunda bir imzayla kalıcı bir tarihle İstanbulumuzda organize etmiş olacağız. Ancak bu özel ve kamunun birlikte yapacağı bir şey'' ifadelerini kullandı.

100 bin kişi canlı izleyecek

Kapasite daha fazla olmasına rağmen Covid önlemlerinden dolayı maksimum 100 bin kişiyi ağırlamaya hazırlanan İstanbul Park’taki yarış öncesi biletlerin tamamı tükendi. Yarışa büyük bir ilginin olduğunu açıklayan Vural Ak, "Pandemi nedeniyle her şey daha farklı ama aşı konusunu ülkemizde çözdüğümüz için burada 100 bin kişi olacak. Bıraksak daha fazla olacaktı. Gençler bu işe çok meraklı ve her yaştan çok seyirci var. Hükümetimizin aldığı tüm Covid tedbirleri uygulanarak rahat bir şekilde 100 bin kişiyi burada ağırlayacağız. Biletlerin büyük kısmı satışa çıktıktan 1 hafta sonra bitti. Formula 1 tüm dünyada aynı standartlarda gerçekleştiriliyor. Masrafları da Euro ve Dolar olarak ödeniyor. Bizim buradaki tüm gelirimiz Türk lirası bilet satışlarından olduğu için Dolar ve Euro'ya döndüğümüzde burada sattığımız biletler dünyada açık ara en ucuz biletler" sözlerini sarf etti.

Oteller yüzde yüz dolu

Formula 1’in en önemli özelliklerinden birisi pistin bulunduğu çevredeki otellerin yüzde 100 doluluk oranına ulaşması. Bir önceki yarışın seyircisiz olmasına rağmen bölgedeki otellerin doluluk oranını hatırlatan yetkililer, ''Özellikle İstanbul’un Anadolu bölgesindeki otellerde neredeyse boş yer kalmadı. Sadece takımlar ve çalışanları değil turistlerin de yarışa ilgi göstermesiyle son dönemlerin en dolu günleri yaşanıyor. Formula 1 ve Şampiyonlar Ligi finali gibi spor ogranizasyonlarının bulundukları şehre katkısı bir kez daha görülmüş oldu. İnşallah Formula 1 kalıcı olur ve bu heyecan her yıl tekrar tekrar yaşanır'' dedi.

Turistlerin sadece otellere katkısı olmadığını yeme-içme sektöründen hediyelik eşyaya kadar birçok alanda hareketlilik yarattığını dile getiren uzmanlar, “Yarışların heyecanı üç gün sürüyor. Ancak ekonomiye etkisi yaklaşık olarak 10 gün sürüyor. Çünkü seyirciler de takım çalışanları da günler öncesinden İstanbul’a geliyor” dedi.
 

Senin için hazırladığımız haberler