Pereira’nın zor seçimi! Fenerbahçe’de piyango hangi yerliye vuracak?

24.07.2021 - 23:29 | Son Güncellenme: 25.07.2021 - 00:11

Kadrosundaki futbolcu sayısını azaltmaya çalışan Fenerbahçe’yi TFF’nin yabancı kuralına göre neler bekliyor? Hangi kriterde transfer yapılacak, kimler gönderilecek?

Pereira’nın zor seçimi! Fenerbahçe’de piyango hangi yerliye vuracak?

AJANSSPOR-HABER

Fenerbahçe’yi yeni sezon öncesi transfer kadar zor bir sınav daha bekliyor. Çalışmalarına 39 gibi oldukça kalabalık bir futbolcu sayısıyla başlayan sarı-lacivertlilerin kadrosunu lige kadar 27 kişiye düşürmesi gerek. Bu sayı TFF kuralları gereği ancak bir genç oyuncu eklenerek 28’e çıkabiliyor. 

Fenerbahçe'de hâlâ 31 futbolcu var 

Vitor Pereira’nın ekibinde ilk etapta Barış Alıcı, İsmail Yüksek, Murat Sağlam, Melih Bostan ve Emir Miray Köksal kamptan gönderildi. Arkasından Sadık Çiftpınar, Oğuz Kağan Güçtekin, Mame Thiam ve Kemal Ademi kadro dışı bırakılan isimler oldu. Buna karşılık Arda Güler’in de A Takıma çıkarılması ile sarı-lacivertlilerin son futbolcu sayısı 31 olarak şekillendi.     

4 oyuncu daha göndermek yetmiyor!

Ancak lige kadar 4 futbolcunun daha gönderilmesi Fenerbahçe’ye yetmiyor. Bu kez de sarı-lacivertlilerin karşısına TFF kriterleri çıkıyor. TFF'nin yayımladığı statüye göre Süper Lig takımları 28 kişilik kadroya 1 Ocak 1997 ve sonrası doğumlu altyapıdan 4, Türkiye içinden 2 olmak üzere 6 oyuncu yazmak zorunda. 

TFF kriterlerine uyan 6. isim eksik 

Şu an için sarı-lacivertli kadroda bu tanımlamaya uygun 5 futbolcu var. Bu nedenle Fenerbahçe halihazırda kadroya 28 yerine 27 isim yazabilir. Muhammet Gümüşkaya, Berke Özer, Ferdi Kadıoğlu ve 16 yaşındaki Arda Güler ile beraber Türkiye’de yetişmiş 1997 ve sonrası doğumlu tek futbolcu olarak kaleci Altay Bayındır göze çarpıyor. Bunlara 6. isim olarak sadece Oğuz Kaan Güçtekin eklenebilirdi ama o da kadro dışı bırakıldı. 

Kontenjan transferi yapılabilir

Fenerbahçe öncelikle TFF’nin bu 6’lı kriter kontenjanını tamamlamak için bir genç futbolcu transfer etmek zorunda. Bu doğrultuda Kasımpaşa’dan 2002 doğumlu savunmacı Çağtay Kurukalıp ya da Bursaspor’un 1999 doğumlu kanat oyuncu Burak Kapacak’ın isimleri geçiyor. Kaleci Altay ile beraber Ferdi, Berke, Muhammet ve Arda ise söz konusu kural sayesinde ‘gönderilmeyecek’ futbolcular konumunda. 

Bir yerli daha gitmek zorunda

Fakat Fenerbahçe’nin ve özellikle Vitor Pereira’nın yaşayacağı asıl zorluk bundan sonra başlıyor. Sarı-lacivertliler kadrolarında 14 yabancı olursa (şimdiden 15 var), deneyimli Türk futbolcularından ancak 8’ini 27 kişilik listeye ekleyebilecek. Bu durumda bir Türk futbolcusunu daha dışarıda bırakmak ya da satmak zorunda kalacak. 

14 yerine 13 yabancı formülü zor

Bir diğer çözüm ise kadroya 14 yerine 13 yabancı yazıp, 9 Türk ve 6 TFF kriteri ile listeye son şeklini vermek. Ama takımın özellikle golcü konusunda yaşadığı eksiklik ve taraftarların yıldız yabancı oyuncu transferi beklentisinden dolayı bu da zor görünüyor.    

Fenerbahçe kadrosunda bulunan yerli oyuncular: 

 

  1. Nazım Sangare
  2. Serdar Aziz
  3. Caner Erkin
  4. Ozan Tufan
  5. Mert Hakan Yandaş
  6. İrfan Can Kahveci
  7. Sinan Gümüş
  8. Mesut Özil
  9. Serdar Dursun

TFF kriterlerine uyanlar:

  1. Altay Bayındır
  2. Berke Özer
  3. Muhammet Gümüşkaya
  4. Ferdi Kadıoğlu
  5. Arda Güler 

----------------

  1. Canberk Aydemir (3. kaleci)
  2. Bartu Kulbilge (4. kaleci)

 

 

 

Fenerbahçe kadrosunda bulunan yabancı oyuncular: 

 

  1. Atilla Szalai
  2. Marcel Tisserand
  3. Zanka
  4. Mauricio Lemos
  5. Steven Caulker
  6. Filip Novak
  7. Luiz Gustavo
  8. Jose Sosa
  9. Dimitrios Pelkas 
  10. Miha Zajc
  11. Osayi Samuel
  12. Nabil Dirar
  13. Diego Perotti
  14. Enner Valencia
  15. Mbwana Samatta
Senin için hazırladığımız haberler