Premier Lig'de taşlar yerinden oynadı: Çağlar, Cengiz, Ozan...

01.01.2021 - 13:11 | Son Güncellenme: 01.01.2021 - 13:16

Premier Lig'de oynamak için şartlar neler ve ülke puanı artık kalkıyor mu? Çağlar, Cengiz gibi milli oyuncularımızın forma giydiği İngiltere Premier Lig'de oynama şartları değişiyor. Artık daha önce serbestçe İngiltere’de forma giymeleri mümkün olan AB ülkelerine mensup oyuncular belirli koşulları yerine getirdikleri takdirde forma giyecek. İşte tüm detaylar...

Premier Lig'de taşlar yerinden oynadı: Çağlar, Cengiz, Ozan...

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR 

Yürürlüğe giren Brexit ile Premier Lig'de büyük değişiklik yaşanacak. Artık daha önce serbestçe İngiltere’de forma giymeleri mümkün olan AB ülkelerine mensup oyuncular belirli koşulları yerine getirdikleri takdirde forma giyecek. Leicester'da forma giyen Çağlar Söyüncü ile Cengiz Ünder puanları yetmese de çalışma izni alabiliyor. Schalke forması giyen Ozan Kabak'ın Premier Lig'e transferi ise güç gözüküyor.

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış süreci (Brexit) 31 Aralık 2020 itibarıyla tamamlandı ve bununla birlikte artık İngiltere kendi başına bir Avrupa ülkesi haline geldi.


Dünya futbolunun 1 Numaralı ligine sahip ülkede Brexit’in futbola yansımalarının ne getireceği zamanla ortaya çıkacak. Ancak, artık İngiliz kulüplerinin başta AB ülkelerinden transfer yapmaları çok daha zor hale geldi. Ülkede bundan sonra forma giyecek AB ve diğer yabancı uyruklu oyuncular konusunda İngiltere Futbol Federasyonu FA, Premier Lig Yönetimi ve onun altındaki 3 ligi temsil eden EFL, İngiltere İçişleri Bakanlığı ile uygulanacak yeni statü konusunda anlaştılar.

Yeni kurallara göre daha önce serbestçe İngiltere’de forma giymeleri mümkün olan AB ülkelerine mensup oyuncular belirli koşulları yerine getirdikleri takdirde İngiltere’de futbol oynayabilecekler. Yani yabancı transferi bundan böyle bir anlamda İngiliz hükümetinin iznine tabi olacak.
Yabancı oyuncu transferinde bundan sonra çeşitli faktörler göz önüne alınacak ve çok karmaşık gözüken bir puanlama sistemi devreye girecek.

Dikkate alınacak hususlar şöyle;

- Ülke milli takımında forma giyme sayısı
- Son olarak oynadığı kulübün bulunduğu kıtadaki uluslararası organizasyonlardaki başarı düzeyi.
- Oyuncunun kulübünde oynadığı maç sayısı.

Eğer oyuncu bu kriterlerden sonra belirlenen minimum puana ulaşırsa İngiltere’de oynama iznini otomatik olarak elde edebilecek. Eğer puan barajının çok az farkla altında kalırsa, o zaman oluşturulacak bir komisyon oyuncu hakkında nihai kararı verecek ve uygun görüldüğü takdirde özel izinle ülkede forma giyebilecek.


Daha önce İngiltere’ye transfer olmuş ve halen forma giyen oyuncular için şu anda herhangi bir değişiklik olmayacak. 2020 yılın sonuna kadar İngiltere’de yaşayan veya ikamet adresi ülkede olan oyunculara 31 Aralık tarihine kadar yeni oturma izni başvurusu yapma hakkı tanındı. Bu hakkı kullanan herkes bundan sonra da İngiltere’de çalışmaya devam edebilecek.

Çağlar Söyüncü, Cengiz Ünder ve Ozan Kabak'ın durumu

Premier Lig’de forma giyen oyuncularımız Çağlar Söyüncü ve Cengiz Ünder, puanları yetmese dahi yeni çalışma izni başvurusu yaparak takımlarında oynamayı sürdürebilecekler. Ancak uzun süredir Liverpool’a transferi konuşulan Ozan Kabak’ın takımı Schalke’nin geçirdiği başarısız dönem ve Türk Milli Takımı formasını yalnızca 6 kez giymiş olması, onun yeni kurallar çerçevesinde Premier Lig’e transferini çok zor hale getirdi.
Brexit sonrası yeni kurallara göre İngiliz kulüpleri bundan böyle yurt dışından 18 yaşın altında oyuncu getiremeyecekler. Kulüpler her transfer döneminde ise yurtdışından en fazla 3 U21 oyuncusu transfer edebilecekler. Örneğin 16 yaşında Manchester United’a transfer olan Paul Pogba gibi bir oyuncu profesyonel kariyerine artık İngiltere’de başlayamayacak. Premier Lig’in alt ligleri ise özellikle çok sayıda oyuncu getirdikleri AB ülkelerinden bundan böyle kısıtlı sayıda oyuncu getirebilecekler.

Bu durum özellikle İngiltere Futbol Federasyonu oyuncu yetiştirme açısından mutlu ederken Liverpool Menajeri Jürgen Klopp ise karşı görüşte. Alman teknik adam İngiliz alt yapı takımlarının Brexit öncesi de çok başarılı olduğunu ve genç oyuncuların etrafında çok sayıda iyi yabancı oyuncu bulunmasının onlara fayda sağladığına inandığını belirtiyor.
Antrenörler de etkilenecek.

 

1 Ocak 2021 itibarıyla İngiltere’de bir takım çalıştırmak da kolay olmayacak. Antrenörler ve yardımcı antrenörlerin belirlenen 33 ülkede son 5 yılın 3’ünde çalışmış olması gerekecek.

Senin için hazırladığımız haberler