Recep Niyaz'dan Fenerbahçe sözleri: En başarılı olduğum dönemde ‘kiralık git’ dendi

29.05.2018 - 12:16 | Son Güncellenme: 29.05.2018 - 12:16

Türk futbolunun son yıllardaki en yetenekli genç futbolcuları arasında gösterilen Recep Niyaz önemli açıklamalar yaptı. Genç yetenek, Fenerbahçe geçmişini, Çaykur Rizespor ile yaşadığı şampiyonluk öyküsünü ve gelecek planlarını anlattı.

Adını ilk olarak 2010 yılında Fenerbahçe’de forma giymeye başlarken duyduk. İsminden başarılı bir şekilde bahsettiren genç yetenek, U19 Avrupa Şampiyonası’ndaki performansıyla kendini göstermişti. Öyle ki kalitesi ve futboluyla UEFA onu ‘gelecekte izlenebilecek en yetenekli 10 oyuncu arasında’ duyurdu. Şampiyona bitiminde Türkiye’ye geldiğinde Fenerbahçe’den başka takıma ‘kiralık git’ telkini ile bu başarılı yürüyüş ne yazık ki sekteye uğrayacaktı. Ama o yılmayarak tekrar kendini Süper Lig’e şampiyon çıkan Çaykur Rizespor’un başarılı oyuncusu olarak tekrar hatırlatmaya başlayacaktı. Kimden mi bahsediyoruz, Recep Niyaz…

Türk futbolunun son yıllarda çıkardığı yetenekleri futbolcuların başında gelen Niyaz, Fenerbahçe kariyerini, Aykut Kocaman’ı, sonrasındaki gelişimini ve Çaykur Rizespor’daki şampiyonluk serüvenini THM'inden Halit Taşdelen'e anlattı.

Çaykur Rizespor'da Süper Lig sevinci 

Recep Niyaz başarılı bir sene geçirdiği ve PTT 1. Ligi şampiyon tamamladığı Çaykur Rizespor ile Süper Lig’de oynamak istediğini belirterek, “Zorlu bir sene atlattık. Takımdaki bütün oyuncular başarılı bir performans gösterdi. Rizespor’da çok mutluyum. Burada oynamayaca devam edeceğim. 1 sene daha sözleşmem var.” ifadelerini kullandı.

 Niyaz, Fenerbahçe’de oynadığı dönemlerde genç yaşının dezavantajını yaşadığını belirtti. O dönemde çalıştığı Aykut Kocaman’a övgüler yağdıran genç yetenek, “Aykut Hoca bana sahip çıktı, genç oyunculara lafta değil icraatta çıkan hocalardan bir tanesi” dedi.

“Fenerbahçe’de çok genç yaşta oynamanın dezavantajını yaşadım”

Çok küçük yaşlarda Fenerbahçe’de oynamanın çok büyük sorumluluk olduğunu ifade eden Niyaz, “Fenerbahçe döneminde avantajım olduğu kadar dezavantajım da çok oldu. Çok genç yaşlarda adımın duyulması bana şimdi sıkıntı çıkarıyor. O seneler tabi ki benim için tarifi, anlatması zor güzel anlardı. Ben hayalini kurduğum Fenerbahçe’de çok genç yaşta forma buldum. Bunun avantajını yaşadığım kadar da dezavantajını yaşadım. Ama iyi ama kötü benim için çok önemli tecrübe oldu. Çok genç yaşta o seviyelerde oynamak çok güzeldi. Bundan sonraki süreçte geçmişte yaşadıklarımdan ders alarak, ileriye doğru emin adımlarla ilerlemek istiyorum.” İfadelerini kullandı.

‘Gençler çalışmıyor algısı doğru değil’

Türkiye’de’ genç futbolcuların çalışmadığı’ algısına katılmadığını ve büyük takımların transfer politikalarını da gözden geçirmesi gerektiğini aktaran Niyaz, “Kamuoyunda birçok insan genç futbolcularda sıkıntı olduğunu düşünebilir. Gençler, çalışmıyorlar, kendilerine bakmıyorlar gibi düşünceler ortaya çıkıyor. Suç sırf bizde değil. Büyük kulüplerde gençlere olan bakış açılarında ve politikalarında farklılıklar yaşanıyor. Buraları bir irdelemek lazım, bir bakmak lazım bu kadar suç futbolcuda mı diye. Fenerbahçe’de iken antrenmanlarda çok çalışıyorduk. Çalıştığım ve oynadığım bütün hocalarım da buna şahittir. Bu nedenle gençler çalışmıyor algısını kabul etmiyorum. Vurgulamak istediğim kulüplerin gençlere biraz daha önem gösterip kulüp politikalarını gözden geçirmeleri gerekiyor. Sadece ben değil bu duruma Salih Uçan örneğini de verebilirim. O da yurtdışına gitmek zorunda kaldı.” İfadelerini kullandı.

 Antrenör değişikliği ile ayrılmak zorunda kaldım

Sarı Lacivertli ekipte yaşanan antrenör değişikliği ile takımdan ayrı kaldığına da değinen Niyaz, “Fenerbahçe’nin seviyemi yükselttiğimi düşünüyorum. Çok büyük bir gelişim kaydettim. Bir anda hoca değişikliği ile bizde ayrılmak zorunda kaldık. Gençlere sahip çıkan hoca çok az var. Antrenör değişikliği olduğunda genç futbolcular gözden kaybolmuş oluyor. Gelen antrenör yeni oyuncu çıkartmak istiyor böyle olunca da elindeki gençler gözden kayboluyor, takımdan ayrılmak zorunda kalıyor.” Diye konuştu.

En başarılı olduğum dönemde ‘kiralık git’ dendi

Genç futbolcu başarılı olduğu dönemde Fenerbahçe’den başka bir takıma kiralık olarak gitmesine şaşırdığını ifade ederek, “Ben Avrupa Şampiyonası gittikten sonra gelecekteki en iyi 10 futbolcu arasında gösterildim. Geldikten sonra Fenerbahçe’de bana başka takıma kiralık gitmem gerektiği söylendi. Şampiyonaya gitmeden en iyi 10 futbolcu arasında gösterilip, Türkiye’ye geldiğimde böyle bir durumla karşılaşıyorsam asıl sıkıntının gösterilen bu tutumda olduğunu düşünüyorum. Türkiye’ye geldiğimde çok farklı hedeflerle gelmiştim. Şampiyonada iyi bir performans sergiledim ve reklam alanında da büyük tanıtım oldu. Geldikten sonra en azından bana biraz destek verilseydi daha farklı olumlu gelişimler olabilirdi.” Dedi.

Gençlere ‘lafta değil icraatta’ sahip çıkıyor

Aykut Kocaman’ın kariyeri açısından çok önemli bir antrenör olduğunu söyleyen Niyaz, “Aykut Hoca benim için çok önemli yere sahiptir. O dönemde bana sahip çıktı ve forma şansı verdi. Aykut hocayı unutmam mümkün değil. Genç oyunculara lafta değil icraatta çıkan hocalardan bir tanesiydi. Gelişimime katkı sağlayan bir antrenördü. Aykut Hoca gittikten sonra sıkıntılar yaşamaya başladım.” Tespitinde bulundu.

 Fenerbahçe son dakikalarda şanssız puanlar kaybetti

Süper Lig’de sona eren şampiyonluk yarışını ve Fenerbahçe’yi değerlendiren genç yetenek, “Fenerbahçe her sene şampiyonluğa oynaması gereken bir takım. Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray’a göre seviye olarak biraz aşağıda gibi gözüküyor. Buna rağmen ikinci olmuş, bu durum başarı olarak gözüküyor. Aykut Hoca’ya çok eleştiri yapıldı. Bu takımı Aykut Kocaman’ın kurduğu için eleştirilerin yapıldığını düşünüyorum. Takımı Aykut Hoca kurdu ama bu takım yetersiz yorumları olduğu için eleştiriler sürekli devam etti. Fenerbahçe son dakikalarda şanssız puanlar kaybetti. Aykut Hoca’nın demeçleri vardı, bu şanssız puanları kaybetmeseydik açık ara şampiyon olurduk şeklinde. Takımla birlikte olan sonuçta Aykut hoca, ona da hak vermek lazım. Her gün antrenman yapan vakit geçiren o. Çok kaliteli takım vardı ama bu sene sahaya tam anlamıyla yansıtılamadı diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Aykut Hoca Fenerbahçe’de devam etmeli

Recep Niyaz, Aykut Kocaman Fenerbahçe’de çalışmaya devam etmeli mi? Sorumuza ise şu yanıtı verdi: “Bu olaya biraz duygusal bakıyorum. Aykut Kocaman’ın her zaman Türkiye’nin en iyi kulüplerinden birinde olmasını isterim. Aykut Hoca’nın Fenerbahçe’de bu sene de devam etmesini istiyorum.”

Şampiyon olacağımızı biliyorduk

Karadeniz ekibinin başarılı oyuncusu Niyaz, Rizespor’da yaşadığı şampiyonluk için de samimi açıklamalarda bulunarak, “İçtenlikle söylemek gerekirse hakikaten şampiyon olacağımızı biliyorduk. Çok kaliteli oyuncularımız vardı. Başka takımlara gidebilecek oyuncular vardı başka kulüplerin talip olduğu. Ama herkes fedakârlık yaptı. Rizespor’u tekrar Süper Lig’e çıkarmak için çalıştı. İyi bir takım olarak iyi bir sene geçirerek sonucunda şampiyon olduk. Bir dönem sıkıntılar yaşadık puan kayıpları oldu ama buna rağmen tekrardan ayağa kalkıp devam etmek bizim için önemliydi. Dışardan baktığımızda rahat bir şampiyonluk yaşadığımız gözüküyor ama çok çalışarak hak ederek şampiyon olduk. Elimden geldiği kadar da takımıma katkı vermeye çalıştım. Şampiyonlukta katkım olduğu için de çok mutluyum.” dedi.

Tekrar büyük takımlarda oynamak istiyorum

Recep Niyaz, gelecekte futbol oynamak istediği kulüpler hakkında da konuşarak, “Büyük takımlarda tekrar futbol oynamak istiyorum. Genç yaşta Fenerbahçe’de oynayıp oradan ayrılmanın dezavantajını sürekli yaşıyorum. Herkes beni 26 yaşında zannediyor. Daha yeni 23 yaşındayım. Büyük kulüplerde oynayıp da başka takıma giderek tekrar geri dönen birçok isim var. Ben de çok çalışmaya devam ediyorum. Büyük takımlarda fırsat verilirse yeniden görev verilirse eskisinden çok daha farklı tecrübeli bir Recep Niyaz izleteceğimi düşünüyorum. Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray, Trabzonspor futbolun zirvesi olan takımlar. Ben kariyerime futbolun zirvesinde başladım. Bunun avantajını kadar dezavantajını da yaşadım. Bana şans verildi, sahip çıkıldı bunları inkâr edemem ama asıl destek çıkılması gereken dönemde kimse destek çıkmadı. Tekrar bana büyük takımlarda futbol oynama fırsatı verilirse bunu en iyi şekilde değerlendireceğimi düşünüyorum. “ ifadelerini kullandı.

 Ekstra idmanlarla bizi çalıştırırdı

Rizespor’un başarılı futbolcusu Hikmet Karaman’a ayrı bir parantez açarak, “Hikmet Hoca’yı da çok seviyorum. Çünkü bana emek verip geliştirmek için çaba sarf eden ve sonrasında takımda oynatan bir antrenördü. Ben uzun bir süre sonra Süper Lig’de Çaykur Rizespor’la iyi bir sene yaşadım. Kendimi geliştirerek devam ediyordum. Bu duruma tabi ki Hikmet hocam vesile oldu. Gelişmemiz için özellikle her idmandan sonra ekstra kendisi çalıştırıyordu bizi. Bunun da çok faydasını gördük.” diye konuştu.

Kalite farkı çok açık şekilde belli oluyor

Son olarak PTT 1. Lig ve Süper Lig arasındaki farkları sorduğumuzda Recep Niyaz, “Tamamıyla kalite farkı bariz bir şekilde belli oluyor. PTT 1. Ligi artık herkesin de gördüğü gibi, Süper Lig düzeyinde oynayamayan biraz da seviyesi düşen oyuncuların toplandığı bir lig oluyor. Bu durum birazcık daha kaliteyi düşürüyor. Kaliteli oyuncular da var bu konuda kimsenin hakkını yemek istemiyorum. Kaliteli oyuncular Süper Lig’de daha fazla olduğu için kalite çok daha fazla mevcut. 1. Lig fizik gücünün öne çıktığı, topa değil de rakibe sertliğinde ön planda olduğu bir mücadele şekline dönüşüyor.” şeklinde görüş belirtti.

Senin için hazırladığımız haberler