Riekerink'ten Sneijder ve Bruma açıklaması!

25.07.2017 - 14:00 | Son Güncellenme: 25.07.2017 - 14:00

Riekerink'ten Sneijder ve Bruma açıklaması!

Galatasaray'a geliş süreci...

Bundan önce Çin’de, Hollanda’da çalışmıştım. Oradan döndükten sonra arkadaşlarımla iletişime geçtim. 6 hafta sonrasında da Galatasaray’da bir pozisyona geçtim. Sezonu bitirmek için onlara yardımcı olmamı istediler. Uzun vadeli bir projem vardı. Beklemiyordum. Lisanslı bir antrenör olduğum için benden faydalanmak istediler. Benim için sorun yoktu. Ben bu tür şeylere alışkınım.

Gelişinde Sneijder etkili oldu mu?

Wesley Sneijder mükemmel bir oyuncudur. Onun 10 yaşındayken iyi olduğunu biliyorduk. Gençlik liginde kendisini geliştirdik. Tabi ki geçmişimiz var. Ama benim kararlarımla ilgili bir müdahalesi olduğunu söyleyemem. Yönetimin kararında onun etkisi olmadı. Ben yeterli tecrübeye sahiptim. O sırada kulüp dışında bir çözüm bulamadılar. Kulüp içinden bir çözüm buldular. Sezon sonuna yaklaşılıyordu. Ben de çözümün parçası olmaktan mutlu oldum.

"Teklif geldiğinde sorun olmadığını söyledim"

Belçika’da çalışan çok teknik direktör tanıyorum. Çok fazla ünlü futbolcu tanıyorum. Porto’da bazı tecrübelerim oldu. Ajax’ta teknik direktörlük yaptım. Bana bir teklif geldiğinde sorun olmadığını söyledim. Önde gelen takımların teknik direktörü olmak bir şanstır.

Yeni bir sözleşme bekliyor muydu?

Belki de daha kolay olurdu. Öncelikle 2,5 ay çalışmamı bekleyebilirlerdi. Oyuncularla, uzmanlarla ilişkimi inceleyebilirlerdi. Yeni bir sözleşme ondan sonra uygun olabilirdi. Bu süreçte tabi ki kupayı kazansak çok iyi olurdu. Taraftarlar için bu çok önemli. Kupa kazanılması yardımcı olurdu. Çok fazla baskı hissettiğimi söyleyebilirim. Beklentiler yüksekti. Ben göreve geldiğimde zaten değişikliklere uğramış bir takımla karşılaştım.

"Avrupa'dan uzaklaşmak bizi etkiledi"

Futbol felsefesi, disiplin gibi konularda bazı sürtüşmelerimiz, kavgalarımız oldu. Galatasaray için kupanın kazanılması önemliydi. Avrupa’dan da uzaklaşma söz konusu oldu. Bu gelişmeler tabi ki bize olumsuz yönde etki etti.

AJANSSPOR – Galatasaray’ın eski teknik direktörü Jan Olde Riekerink, A Spor’a özel bir röportaj verdi. Hollandalı teknik adam, gündemdeki konularla ilgili değerlendirmelerde bulunurken, dikkat çeken sözler söyledi. Riekerink’in yaptığı açıklamalardan Ajansspor’un derledikleri şu şekilde :

"Yaratıcı oyuncularla çalışmak..."

Benim için takımı analiz etmek önemliydi. Göreve yeni başladığımda analiz ettim. Elimizde Bruma vardı, tecrübeli futbolcularımız vardı. Yaratıcılık, benim kulüplerde beğendiğim bir özelliktir. Bu oyuncularla çalışmak bir zevkti. Elbette finansal bazı kısıtlamalar vardı. Çok dikkatli olmamız gerekiyordu. Bu bize engel oldu.

"Finansal sıkıntılar bizi engelledi"

Ben son durumu kabullendim. Açığı kapatmak için sonraki sezona odaklandık. Beşiktaş’ın gerisindeydik. Finansal Fair-Play cezamız vardı. Finansal sorunlarımız vardı. Bütçe ile ilgili kısıtlamalar vardı. Ama Galatasaray’daki performans beni tatmin etti.

Nigel De Jong konusu...

Farklı ihtiyaçlarımız vardı. Sonuca ulaştırmaya çalıştık ama finansal durumlar o seviyede değildi. Nigel De Jong Amerika’da oynamıştı. Onunla iletişime geçtik. Nigel aslında bize aslında çok büyük bir paraya mal olmadı. Bazı sakatlıkları vardı. Son derece kişilikli ve ahlaklı bir oyuncu olduğunu düşünüyorum. İstatistiklere baktığımızda kaç tane topu olumlu kullanabildi. Sneijder de bizim oyuncularımızdan biriydi. Nigel De Jong’un performansı da beni tatmin etti.

"Talihsizlikler yaşadım"

Taraftarlarımızın beklentileri vardı. Medyada sert eleştiriler vardı. İstifa etmem konusu gündemdeydi. Son maçta da 2-1 gibi durum söz konusuydu. Son maçtaki performansımız sıkıntı oluşturdu. Kararı kabul ettim. Takımdan gönderilmem adil miydi? Böyle bir ihtimal her zaman söz konusudur. Sonraki kararlarınızı ona göre almanız makul olacaktır. Ben Galatasaray’da başarılıydım. Çok büyük bir talihsizlik yaşadım. Yine de kabullendim. Teknik direktörler böyle çalışır.

Gönderilmesi adil bir karar mıydı?

Taraftarlarımızın beklentileri vardı. Medyada sert eleştiriler vardı. İstifa etmem konusu gündemdeydi. Son maçta da 2-1 gibi durum söz konusuydu. Son maçtaki performansımız sıkıntı oluşturdu. Kararı kabul ettim. Takımdan gönderilmem adil miydi? Böyle bir ihtimal her zaman söz konusudur. Sonraki kararlarınızı ona göre almanız makul olacaktır. Ben Galatasaray’da başarılıydım. Çok büyük bir talihsizlik yaşadım. Yine de kabullendim. Teknik direktörler böyle çalışır.

Taraftarlara mesaj...

Duygusal olarak kendimi taraftarlara yakın hissettim. İniş ve çıkışlar mutlaka olacaktır. Türkiye’de geçirdiğim zaman beni mutlu etti. İnsanlar beni son derece sıcak karşıladılar. Çok güzel anlar yaşadık. Gerçekten de burada geçirdiğim zamanı son derece güzel anlar olarak değerlendiriyorum. Son derece memnun oldum.

Riekerink'ten Tudor yorumu

Başka bir teknik direktörü yargılamak bana düşmez. Teknik direktör şansı önemlidir. Yeni bir takım çalıştırıyorsunuz. Kötü sonuçlar alınca sıkıntı oluşabiliyor. Kötü başlayıp daha sonra iyi gidebilirsiniz. Yaratıcı oyuncuların yardımıyla birlikte iyi işler yapabilirsiniz. Bruma ve Wesley gibi oyuncularla çalışırsanız şansınız artacaktır. Ama ben yargılama yapamam.

"Takımı kötü çalıştırdığımı düşünmüyorum"

Uzun saatler çalıştık. Diğer teknik direktörlere göre benim çalışma stilim farklı. Futbolda pozisyon benim için çok önemli. Takım çalışması ve fiziksel özellikler çok önemli. Grubu ekip olarak analiz etmek gerekiyor. Şahane ve zor insanlarla çalışmak durumunda kaldık. İnsanların motive edilmesi çok kolay değildir. Her teknik direktör farklı düşünceye sahip olabilirler. Takımı kötü çalıştırdığımı düşünmüyorum. Elbette eksiklerim olabilir ama genel olarak memnundum.

"Selçuk İnan bana yardımcı oldu"

Dostluk doğal bir şekilde gelişir. Takımda çok ahlaklı kişiler de vardı. Güçlü bir ekiptik. Takımda hiçbir sorun yoktu. Selçuk İnan bana çok yardımcı oldu. Bazı karakterler birbirleriyle uyum sağlayamayabiliyor. Bir teknik direktör olarak bir sorun yoktu diye gördüm. Selçuk son derece pozitif bir oyuncuydu. Stratejik kararlar almıştı. Kaptan Selçuk ile elbette bazı sorunlar yaşadık. Ama bana son derece yardımcı olduğunu söyleyebilirim.

"Bruma Almanya'da fark yaratacaktır"

Bruma özel bir futbolcu. Kendi özel ifade biçimine sahip. Empati özelliği var, hızlı bir şekilde uyum sağlayabiliyor. Elbette yönetilmesi zor bir oyuncu. Ama adapte olduğunda daha farklı olabiliyor. Bruma yetenekli bir oyuncuydu. Leipgiz’i iyi bir ekip olarak görüyorum. Bruma da başarılı bir oyuncu. Her zaman takımda çok çalışır ve fark yaratır. Almanya’da da fark yaratacağını düşünüyorum. Özel bir futbolcu. Gelecekte daha iyi noktalara gidebilir.

Riekerink, yönetim ile problem yaşadı mı?

Benim dönemimde takımı oyuncular yönetmedi. Kuralları ben koydum ve ekip çalışması ortaya koyduk. Takımdaki değişiklikler çok etkilemez. Dursun Özbek ile son derece pozitifti. Başkan olmak zor bir görev. Üst düzey bir seviye. Teknik direktör olarak kendisiyle konuştum ve hiçbir zaman yönetim kurulu ile sıkıntı yaşamadım. Cenk Ergün ile de çalışmak güzel ve olumlu bir karardı. Biz Beşiktaş’ın puan olarak arkasındaydık. Farkı kapatmak için çalıştık. Açığı büyük ölçüde kapattık. Takıma yeni yüzler katıldı. Bu boşluğu kapatmak zaman alabilir. Bir başkan olarak da uzun vadede değerlendirmek gerek. Duygusallık olmamalı. Mehmet Özbek ve Levent Bey ile Florya’da çalışma fırsatım olmuştu.

Sneijder yorumu...

Wesley Sneijder bir efsanedir. Galatasaray’a olumlu katkıları oldu. Galatasaray değişiyorsa, teknik direktörün değişebileceğini de dikkate almak lazım. Her ikisi de değişebilir. 2-3 kötü sonuç sonrası protesto edebilirler bu kararı. Ben dışarıdan bakan biriyim. Elbette Sneijder’i çok iyi tanıyorum. Taraftarların onu sevdiğini biliyorum. Galatasaray yeni bir yöne girdi. Bu yüzden farklı tercihler olabiliyor. Umuyoruz ki her iki tarafın da hayrına olacaktır bu kararlar.

Sneijder ile telefonda konuşma şansım oldu. Ama bu konuyu konuşmadık. Sadece nasıl olduğunu sordum. Geleceğinden bahsetmedik. Bilseydim de zaten size söylemezdim. Çalışmaya başladığım ilk günden itibaren bu kulübü çok sevdim. Zaten iletişim halindeydim. Ajax’ta da tecrübelerim vardı. Galatasaray’da da kendimi ailemde gibi hissettim.

Altyapı kıyaslaması...

Çok önemli yetenekler var. Her bir yetenek karşılaşılan zorlukla gelişir. Mesela genç oyunculara baktığımda inanılmaz yetenekli futbolcular görüyordum. Ajax’takilerden daha iyi isimler vardı. Farklı zorluklarla yüzleşmeye başlıyorlar. Futbol eğitimle doğrudan ilgilidir. Zorluklarla başa çıkmayı başarmalılar. Sonraki aşamaya kendilerini ilerletmeleri gerekiyor. Genel bir eğitim mantığı vermek lazım.

Türkiye’de eğitime değil, kazanmaya ya da kaybetmeye odaklanıyorlar. Sıkıntı burada başlıyor. Ajax’ta da biz her zaman için bireysel olarak oyuncularla ilişkimize önem verdik. 18 yaşına geldiğinizde bir karar verilmesi gerekiyor. Hangi pozisyonda oynayacaksa ona göre eğitim verilmeli. Bir imaj da oluşturmak önemli. Spesifik bir uzmanlık alanının eksik olduğunu düşünüyorum.

Türk kulüplerinden teklif aldı mı?

1 yıl içinde Türkiye’de çok fazla değişiklik oluşturamazdım. Türkiye’de çalışmaktan mutlu oldum. Gelecekte de Türkiye’ye dönmek isterim. Olgun ve kaliteli futbolcular, stadyumlar var. Türkiye’yi son derece kaliteli olarak görüyorum ama bazı zorluklar da ortaya çıkabiliyor. Başka ülkelerle iletişime geçtim ama Türkiye’den bir teklif almadım. Uzak ülkelerden teklifler geldi.

Çin tecrübemin yeri ayrı. Türkiye’de futbol kültürü biraz eksik. Benim özlediğim şey Hollanda’daki rekabet. İmaj dediğim şeyi çok özlüyorum. Galatasaray’da da büyük oyuncularla çalıştık. Futbolu seviyorlar ve kazançları da iyiydi. Amerikan futbolunu, basketbolu seviyorum.

YASAL UYARI : BU HABER AJANSSPOR.COM TARAFINDAN YAZILMIŞTIR. KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ.

Senin için hazırladığımız haberler