Rıza Çalımbay'dan şampiyonluk sözleri

07.06.2017 - 19:58 | Son Güncellenme: 07.06.2017 - 19:58

Rıza Çalımbay'dan şampiyonluk sözleri

AJANSSPOR - Antalyaspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, TRT Spor'da yayınlanan Spor Bahane programında Bilal Meşe veİlknur Özzengin'in konuğu oldu ve birçok konuda açıklamalarda bulundu.

Açıklamalardan Ajansspor.com'un derledikleri şöyle:

Teknik direktörlük çok zor. Futbolcuyken kendinden sorumlusun sadece. 28-30 oyuncu var. sana bakıyor hepsi. Antalyaspor'a başlarken biz bir krize geidk. 2 puanı vardı vesonsıradaydı.  Çok takım aldık böyle, iyi yerlere getirdik. Denizli'yi 5. yaptık ve UEFA'da 4. tura gittik. Burada da aynı şeyi yapacağız. Yönetim ve taraftarın desteği ile çok iyi şeyler başardık. Stres ve sıkıntı yaşayacağımızı biliyorduk. Futbolda dün yok bugün var. Ne galibiyete fazla sevineceksin, ne yenilgiye fazla üzüleceksin.

Bilal ağabey ile dostluğumuz çok fazla. Beşiktaş'ta biz aile gibiydik. Hep yanımzıdaydı. Belki benim hatırlamadığım birçok şeyi o biliyordur. Ben işimi çok seviyorum ve kendimi çok veriyorum işime. Tesiste kalıyorum bazen. Eve gidebilirim ama gitmiyorum. Transfer yapmamız gerekiyor, transferde hata yapmamamız gerekiyor. Çalışırken en önemli şey dürüstlük. Ben yardımcılarımın görüşünü alırım, onlara danışırım. Benim her dediğime başını sallayan adam istemem. İlla benim dediğim olacak diye bir şey yok.

Antalya mükemmel bir yer. Futbolcu da burayı tercih ediyor. Antalya'yı dünya tanıyor. Herkesin gelmek istedikleri yerlerden bir tanesi. Mükekmmel bir tesis var. Mükemmel bir stadı ve yönetimi var. Taraftar zaten çok iyi. Futbol olarak burası çok iyi şeylere layık bir yer. Avrupa'ya gitmesi gerekiyor, daha da ileriye gitmesi gerekiyor. Antalya'nın birçok şehre göre büyük avantajları var.

Takımı aldığımızda bizim kurduğumuz takım değildi ama oyuncularını tanıyorduk. Önümüzdeki süre fazlaydı. Bu takımı ikinci yarıda alsak zorlanabilirdik. Süre vardı. Küme düşmesin dediler biz aldığımızda. İk 10 demiştik, çok daha iyi yerde olduk. Çizdiğimiz istikrar çok önemli. Şampiyonluk kadar önemli işler yaptık. Bütün takımların iyi veya kötü gitmesi yönetimlere bağlı. İhtiyacımız olan iyi oyuncuları alırsak yukarılara oynayabiliriz. Biz gelmeden her hafta bir takım değişmiş. Biz bir iskelet oturttuk. İkinci yarı 3 transferin iki tanesi oturdu takıma. Her sene 2-3 adam koysan güzel bir takım olur ve yukarılara oynarsın, ilk 5'in altına düşmezsin. Benim en büyük arzularımdan biri bir Anadolu takımını Avrupa'ya götürmekti. Bunu Denizli'de başardık. Anadolu takımlarında yukarıları hedefleyenlerle karşılaşırsak kesinlikle şampiyonluğa oynarız. Ben bunu belli bir süre içinde Antalya'da başarabileceğimize inanıyorum. Galatasaray maçındaki beraberliğe üzülüyoruz. 2-0'dan 2-2 oldu, ufak bir şeyle yenldik. Bir arkadaşımız ufak bir şey yapsa berabere bitecekti maç. Kendini devamlı yenilemen gerekiyor. Bunlara hazırlık olamazsan, çöker gidersin.

Beşiktaş'ın altyapısında bize önce insan olmayı öğrettiler. Antalyaspor için her şeyi yaparım. Ben Beşiktaşlıyım bunu da gizlemedim. Yıllarca kaptanlık yaptım. Geçen sene Beşiktaş'ı yendik, berabere kaldık. Bu sene berabere kaldık. Beşiktaş gibi bir takımdan kim puan almak istemez? Başka bir şey aranması çok saçma, başka bir şey olması mümkün değil. 4 büyüklerin stadına da gideri, maç izlerim. Hiç sıkıntım olmadı.

Biz burada çok mutluyuz. En rahat çalıştığım yönetimlerden ve yerlerden biri. Uzun süre kalabiliriz. Bizdeki teknik direktörlük çok zor. Rizespor'u çalıştırıyordum Fenerbahçe maçına geldik. Cumartesi günü de Beşiktaş'ın Malatya maçı var. Beşiktaş'a, Nevzat Demir Tesislerini kullanabilir miyiz dedik, onlar da tamam dediler. Biz idman yapıyoruz. Yıldırım Demirören başkan beni çağırdı, "Bize gelir misin?" dedi. Tamam gelirim dedim. Rize ile görüştüler, okey verdi Rize. İki gün sonra Beşiktaş'ın başında Malatya maçına çıktım ben. Beşiktaş'ın başına geçerken Del Bosque ile el sıkıştım, 6 ay kaldı. Sonra takımını Dünya Şampiyonu yaptı. İlk sene iyi geçti. İkinci sene istenilen transfer yapılmadı ve yönetimde sıkıntılar oldu. Biz bırakmak istedik. İnsan Beşiktaş'ı bırakmak ister mi? O zamanki Rıza ile şimdiki Rıza bir değil. Başkan o dönem Carew'i sattı. Neden dedim, gitmek istiyor dedi. Sattılar, yerine aldılar bambaşka bir adam. Kulübün durumu da etkiliyor. Hiçbir teknik adam çalıştığı yerden gitmek istemez. Bir teknik direktörü getiriyorsunuz, imza attırıyorsunuz. Giderken tanımıyorsunuz. Bu çok çirkin bir şey.

Daum çok hırslıydı. Daum'un yanına gidecektim ben Almanya'ya antrenör olarak. Mustafa Denizli'nin yanındaydım Fenerbahçe'yi çalıştırıyordu o zaman. Serdar Bilgili aradı beni Daum ile anlaştık, seni yanına istiyor dedi. Tamam dedim. Daum'un antrenman metotları çok iyiydi. Sonra öyle başladım. 6 aylık bir süremiz oldu. Ben 6 ay çalışırım daha sonra tek başıma çalışacağım demiştim. Futbolcuyken Daum ile değişik şeyler yaşandı. Almanya'dayız, bizi topladı hep beraber gidiyoruz dedi. Nereye gidiyoruz dedik, biz gelmeyeceğz dedik. Gelmezseniz idman yaparız dedi. Tama dedik baladık yürümeye. Epey bir yürüdük. Nehir kenarına getirdi. Rafting kıyafeti giydik. Kilometrelerce kürek çektik. Ben boğuluyordum az kalsın. Çağlayandan atladık. Bize böyle bir şey yaşatmıştı. Nereden aklına geldi bilmiyorum. Avusturyalı arkadaşlar olmasaydı, yüzde yüz kaza geçirirdik.

Ben kaptan olana kadar maçlara topla çıktım. Bu bir uğurdu benim için. Beşiktaş demek oyunun kaderini değiştiren takım demek. Biz bir sene son dakikalardaki gollerle şampiyon olduk. Eskişehirspor'un başında Denizlispor ile maçımız vardı. 13. saniyede gol yedik. 2 dakika sonra bir daha, 13'te bir tane daha yedik 3-0 oldu. Sonra bir gol attık, 3-1 içeriye girdik. İkinci yarı 3 tane daha attık. Pancu'nun kaleye geçtiği maçı biz kazandık. Cordoba atılınca kaleye kim geçecek diye konuştu. Ahmed Hassan geldi, Ronaldo geldi kabul etmedim. Oyun kurgusuna göre seçmemiz gerekiyoru. Pancu'yu geçirdik kaleye, zaten kalecilik olayı da varmış. İnanılması güç bir şeyi başardık. Fenerbahçeliler kaç tane atarız diye düşünüyordu, her ayağına gelen kaleye vurdu. 11 kişiyle yapamadığımız şeyi 10 kişiyle yaptık. Beşiktaş her zaman maçı değiştiren takımdır.

Biz geldiğimizde krizin olduğunu biliyorduk, kriz yönetmeye geldik. Krizim başında Eto'o vardı, Eto'o krizi değildi yanlış anlaşılmasın. Takım kaptanıydı. Eto'o'yu çağırdık. Kadro dışıydı biz geldiğimizde. Sıkıntılı bir süreçti. Beşitaş'a transferi varmış, olmamış ona zararı dokunmuş. Takımdaki sorunları ondan öğrenik. Bize bir sürü şey anlattı. Eto'o ile de konuştuk ne yapması gerektiği ile. Eto'o işini çok seviyor, çok iyi bir profesyonel ve lider. Mükemmel bir oyuncu. Çok mutluyum onunla çalıştığım için. Aramız çok iyi. Tesise gelip de elini sıkmadığı adam yok, aşçısından güvenlik görevlisine kadar. Profesyonel dediğin böyle olacak. Hak ederek Eto'o olmuş. Kaptanlığı vereceğin kişinin lider olması gerekiyor. Ben kaptanken herkes eve gider ben tesise giderdim Süleyman Seba ile görüşmek için. Eto'o gibi birisi gelirse buraya kaptanlığı verirsin, mevcut kaptan bile ona kaptanlığı verebilir. Liderlik vasfı olan bir Türk oyuncuya da verebilirsin. Kapıdan girerken takım lideri geldi denmesi lazım. Takım kaptanının örnek olması lazım. Futbolcunun kaptana saygısı yoksa hemen bırakması lazım kaptanlığı. Normal davranacaksın, ağırlığın olduğunu bilecek takım arkadaşın.

Türkiye'de altyapının iyi olduğuna kesinlikle inanmıyorum. Futbolu bırakan arkadaşlar bir kulübe gidiyor, futbolu bıraktım diyor. Başkanlar da bırak gel bizim altyapıda başla diyor. Futbolu bırakan insan hemen antrenör olamaz. Altyapıya tecrübeli hocaların gelmesi lazım. Bir takımın iyi olması ve kötü olması yönetimlere bağlı. Altyapıya önem verseler çok iyi oyuncular yetiştirirler. O çocuklar saygıyı öğrenecek, eğitimli olacaklar. Ben bir gün bir derbi izledim, böyle maç olamaz. Altyapının üstüne düşseler çok iyi oyuncuları olacak takımların. Burada Barcelona'dan gelen bir altyapı hocası var ama yine de iyi olduğuna inanmıyorum. Altyapıya önem veriyourm. Alper Potu'ku 16-17 yaşıdna oynattım. Keşke çıksa da oyuncu, oynatsak. Bir gün Eto'o'yu alacaksın altyapıya getireceksin. gol vuruşu gösterecek. Ben bir gün Tanju'yu getirmek istedim Beşiktaş'tayken gol vuruşu göstersin diye altyapıya.

Daum beni bir gün liberoda oynattı. Başlarda çok iyiydi. Bir maçta 40 metreden gol yedik benim suçum yok. Rahmetli Vedat ağabey yazmış: Rıza liberoysa, ben de Alain Delon'unm diye. Bir gün tesislerde karşılaştık, nasılsın Alain Delon? dedim. Bilal ağabey de olmadık haberleri yazıyordu, nereden habwer alıyordu bilmiyorum. Ben bir yönetici ile görüştüm bir gün, ertesi gün gördüm gazeteyi. Baktık kelimesi kelimesine yazmış. Bari ağabey özet yazsaydın dedim.

Beşiktaş hak etti şampiyonluğu. Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'un olmaması ve sadece Başakşehir ile çekişmesinin de etkisi var. Belki olsalardı biraz daha zorlanabilirdi. Beşiktaş her kulvarda oynadı. Çok iyi bir kadroları var, yok yok. Stoper alındı bir süre ama olmadı. Bir sürü stoper var. Beşiktaş'ın kadrosu zengin. Fenerbahçe ve Galatasaray'ın da zengin. Trabzonspor'un çok zengin iki defa transfer yapıldı. Beşiktaş eksiklerini giderirse Şampiyonlar Liginde başarılı olur. Mutlaka Şenol Güneş görmüştür. Beşiktaşın gücü var istediğini alabilir. Beşiktaş çok zor yerden geldi.

(YASAL UYARI: KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ)

Senin için hazırladığımız haberler