Burak Yılmaz'ın Kaçırdığı Penaltı Roberdo Baggio gibi peşinden gelecek

25.03.2022 - 10:48 | Son Güncellenme: 25.03.2022 - 12:43

Burak Yılmaz’ın Portekiz-Türkiye maçında kaçırdığı penaltı hayat boyu peşinden gelecek. Roberdo Baggio’nun 1994 Dünya Kupası finalinde kaçırdığı gibi...

Burak Yılmaz'ın Kaçırdığı Penaltı Roberdo Baggio gibi peşinden gelecek

Kenan BAŞARAN-AJANSSPOR

Türkiye, 2022 Dünya Kupası’na gitme şansını dramatik bir şekilde kaybetti. Katar’da önümüzdeki Aralık ayında yapılacak olan şampiyonanın elemelerinden itibaren çok sansasyonel maçlar oynadık. Hollanda ve Norveç’i yenerek başladığımız elemelerde çoktan Katar 22 düşü kurmuştuk. Ancak sonrasında tepetaklak olduk. Değil birinci ikinci olmamızın bile hayal olduğu elemelerde Şenol Güneş’in ayrılığı sonrası futbol mucizesi gerçekleşti. Stefan Kuntz yönetimindeki milli takım ikincilik biletini alıp play-off oynama hakkı elde etti.

Letonya penaltısıyla play-off’a taşıdı

Bizi play-off’a taşıyan en önemli maç Letonya ile oynadığımızdı. Daha önce bizi Euro 2004 finallerinden eden ve sonrasında da hep ters gelen Letonya’ya karşı elemelerin ilk maçında da 2-0 öne geçtiğimiz halde sahadan 3-3’lük beraberlikle ayrılmıştık. Ama rövanşta son dakika penaltısıyla galip gelerek kazandık. Bir asır sonra (en son 97 yıl önce Letonya’yı yenmiştik) bizi Letonya karşısında galip getiren penaltıda topun başında Burak Yılmaz vardı. Yıldız oyuncu 90+9’da kendi kazandığı penaltıyı son derece soğukkanlı bir vuruşla gole çevirmişti.

Bu maç Burak Yılmaz penaltısıyla hatırlanacak

Ve yaklaşık 5 ay sonra… Ronaldo’lu güçlü Portekiz’e karşı üstelik deplasmanda play-off finali kovaladık. Dakikalar 42’yi gösterdiğinde 2-0 mağluptuk. Belki bir çok kişi maçı izlemeyi bıraktı ve gidip yattı. Ama daha önce bir çok kez yaptığımız gibi yine yapacağımızı yaptık: Burak Yılmaz skoru 2-1’e getirdi. Ve Enes Ünal’a yapılan faulle penaltı kazandık. 85. dakikada topun başına Burak Yılmaz geçti. Hiç kimse “Neden o” demedi. Yani beyaz noktaya giden kişi doğruydu. 36 yaşındaki tecrübe geldi vurdu…. Dünya Kupası umudumuz üstten auta gitti. Tabiri caizse Burak ile birlikte hepimiz yıkıldık. Sonrasında bir gol daha yedik ve maçı 3-1 kaybettik. Ancak bu maç yıllar geçse de Burak Yılmaz’ın kaçan penaltısıyla anılacak. Tıpkı 1994 Dünya Kupası finalinin Brezilya’nın kazanmasından çok Roberto Baggio’nun İtalya adına kaçırdığı penaltıyla hatırlanması gibi.

İlgini Çekebilir
Bir devir kapandı! Burak Yılmaz bıraktı
Habere Git

Baggio bu kaderi 28 yıl önce yaşadı

Ne zaman bir kritik penaltı kaçırılsa futbolseverler 1994 Dünya Kupası finaline gidiyor. Öncesinde ve sonrasında çok önemli başka penaltılar kaçsa da. 17 Temmuz 1994’de ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Rose Bowl Stadı’nda kaçan penaltı artık futbolun en ikonik anlarından biri. Baggio da geldi vurdu ve topu üstten auta attı. Burak Yılmaz’ın 24 Mart 2022 gecesi Portekiz’in Porta şehrindeki Dragao Stadı’nda vurduğu vuruş da aynıydı. Herkes sadece kaçan bu penaltıları konuşacak. Öncesinden ve sonrasından bağımsız olarak. O penaltılar atılsa da İtalya’nın Dünya şampiyonu olamayabileceği veya Türkiye’nin Dünya Kupası’na gidemeyebileceğini kimse ağzına almayacak. Aksine, sanki o penaltılar atılsaydı sonunda arzulanan olacakmış gibi düşünmeye devam edeceğiz.

Oysa Baressi de Massaro da kaçırmıştı

Baggio’dan önce penaltı vuruşlarında iki arkadaşı kaçırmıştı. Ama kimse ne Baressi’nin ne de Massaro’yu hatırlıyor. Sadece ve sadece Baggio’nun kaçırdığı o an var. Oysa Baggio kupanın yıldızıydı ve İtalya’yı finale kadar taşıyan futbolcuydu. Burak Yılmaz da Letonya maçı başta olmak üzere Türkiye’yi Portekiz’deki yarı final maçına taşıyan oyuncuların başındaydı. Ve maçta skoru 2-1’e de getirip umutlandırandı. Baggio penaltıyı atsa bile sonrasında Brezilya vuruşunu gole çevirip kendi ayağıyla da şampiyon olabilirdi. Dün akşam da Burak penaltıyla maçı 2-2’ye getirse dahi, biz belki maçı yine kaybedecektik. Ama hayır! Kimse öncesine ve sonrası bakmayacak.

Hayatım boyunca bu penaltıyı atacağım

Burak Yılmaz, milli takımla finali 2022 Dünya Kupası ile yapmak istiyordu. Ama bu olmadı. Ve beklendiği üzere Burak, ay yıldızlı formaya veda etti. Çok müşkül bir durumda yine göreve hazır olacağının şerhini düşerek. Umarız, Konya’daki İtalya maçında da oynayarak bir jübile yapmış olur. Çünkü bunu hak ediyor. O kritik anda topun başına geçmesi de maç sonu basın toplantısına çıkıp “Bu maç ne üçlü ne dörtlü savunmayla açıklanır. Bu maç penaltıyla açıklanır” demesiyle de güçlü bir oyuncu olduğunu gösterdi. Yine de dokunsan ağlayacaktı. Gözyaşlarını zor tutuyordu. Ancak tuttu. Elbette gözlerden ırak kaldığında bırakmıştır gözyaşlarını. “Hayatım boyunca her gece yatmadan önce o penaltıyı atacağım” dedi. Evet, Burak Yılmaz’a fena halde zaman lazım. Biz bir iki güne unuturuz ama o…  Onun da kalbi kırıldı 24 Ekim 2022 gecesi Porto’da…

Baggio için de Burak için de geçmiş uzun sürecek

Roberto Baggio, 94 finalinde kaçırdığı penaltı için şu şöyle diyordu: “Takımımı Dünya Kupası’na götürdüğümde çok mutluydum. Futbolun kalbimi kırdığı gün, Dünya Kupası finaliydi. Daha önce kimseye söylemedim ama hâlâ o o penaltı nedeniyle kendimi kötü hissediyorum. Eğer futbolda bir kuralı değiştirebilecek olsaydım, kesinlikle penaltı vuruşlarından kurtulurdum”. Baggio bu sözleri o penaltıdan tam 23 yıl sonra; 2017’de söylüyordu. Burak da muhtemelen 2047’de benzer şeyi söyleyecek. Teşbihte hata olmaz: Louis Althusser’in ‘Gelecek Uzun Sürer’ kitabının ismi, Baggio ve Burak söz konusu olduğunda, ‘Geçmiş Uzun Sürer’ olsa, yeridir...

Senin için hazırladığımız haberler