Ronaldinho neden tutuklandı? Kara para mı aklıyordu?

20.03.2020 - 14:09 | Son Güncellenme: 20.03.2020 - 14:17

Ronaldinho neden tutuklandı? Kara para mı aklıyordu?

1 kez Brezilya U17 Milli Takım ile yılın oyuncusu, 2 kez FIFA Dünyada Yılın Futbolcusu, 1 kez Ballon d'Or, 1 Dünya Kupası Şampiyonu, 1 Copa America Şampiyonu, 1 Şampiyonlar Ligi, 2 kez La Liga Şampiyonu (Barcelona), 2 kez İspanya Süper Kupa Şampiyonu (Barcelona), 1 kez İtalya Şampiyonu (Milan), 1 kez Atletico Minero ile Copa Libertadores Şampiyonu, 1 kez Brezilya Milli Takım ile Konfederasyon Kupası Şampiyonu, 1 kez FIFA 17 Yaş Altı Dünya Kupası Şampiyonu, 1 kez Atletico Minero ile Recopa Sudamericana Şampiyonu, 1 kez Brezilya U17 Milli Takım ile sezonun oyuncusu....

Evet, bu müthiş kariyere sahip olan genellikle ofansif orta saha, zaman zaman kanatta ve forvette de oynayan, kariyerinin büyük bir bölümünü Avrupa'nın en önemli takımlarında geçiren; hızı, top sürme yeteneği, ilginç gol sevinçleri, no-look pasları ve üst düzey tekniği ile gelmiş geçmiş en iyi oyunculardan biri olan Ronaldo de Assis Moreira... Kısaca bilinen adıyla Ronaldinho'dan bahsediyoruz.

Bilindiği üzere Brezilyalı eski yıldız 4 Mart'ta Paraguay'da sahte pasaportla ülkeye girmek ve sahte evrak düzenlemek suçundan Roberto Assis ile tutuklanmıştı.

Paraguay savcılığı Ronaldinho ve kardeşinin 2 gün boyunca otelde kalmasını ve bu süreçte olayı araştıracaklarını söylemişti. Daha sonra Ronaldinho'ya pasaport sağlayan Dalia Lopez isimli bir kadının evine baskın yapıldığı ve Ronaldinho'nun fotoğrafının olduğu toplar ele geçirilmişti. Topların üzerinde ise Ronaldinho fotoğraflarıyla, pasaportta yer alan fotoğrafın aynı olması da dikkatlerden kaçmamıştı.

Brezilya basını, sahte pasaportlar için 18 bin dolar ödeyen Ronaldinho'nun şartlı tahliye için kefaret bedeli olarak 800 bin önermiş ancak bu rakam kabul görmemişti. Daha sonra Ronaldinho'nun avukatı bu rakamı 1.5 milyon Euro'ya kadar çıkardığı ve cevap beklediği belirtilmişti.

Peki bu sahte pasaportu hazırlayan iş kadını Dalia Lopez kim?

ESPN sitesinde yer alan habere göre Ronaldinho'nun tutuklanmasına yol açan soruşturmada savcıların onu Paraguay'a davet eden iş kadını ile kara para aklama arasında bir ilişkisi olduklarına inanıyor.Savcılar, eski barcelona ve Milan oyuncusu ile kardeşinin telefonlarındaki dosyaları ve mesajları incelemeye aldılar.

Davanın başsavcısı Osmar Legal, Reuters'e yaptığı açıklamada, "Ronaldinho kara para aklama programına dahil olmuş olabilir. Onu ve onunla bağlantılı olan herkesi araştırmamız gerekiyor. Bu yüzden kesinlikle hapiste tutulması gerekiyor. Temel hipotezimiz sahte belgeler ürettikleri bu belgeleri Paraguay'a girmek için yasal olmayan yollardan kullandılar ve kullanacaklardır." dedi.

Ronaldinho'nun Paraguay'a girmesi için sahte pasaport hazırlayan ve hayırsever bir vakıf işleten sözde iş kadını Dalia Lopez'in ise ortadan kaybolduğu ve kolluk kuvvetleri tarafından arandığı açıklandı.

Ronaldinho'nun hapishane günleri nasıl geçiyor?

Bilindiği üzere Brezilyalı eski yıldız geçtiğimiz günlerde hapishanede bir futbol turnuvası düzenlemiş ve maçı 11-2 kazanmıştılar. Ronaldinho maçta 6 gol ve 5 asist ile oynamıştı.

Konuyla ilgili bir araştırma yapan ESPN, Ronaldinho'nun tutuklular tarafından "sevildiğini" söyledi. Zamanının çoğunu hapishane merkezinde bir hücrede geçirse de, günlük aktivite olarak futbol oynuyor ve marangozluk kursuna gidiyor. Haberde, cumartesi günü 40 yaşına girecek olan Ronaldinho'nun, hayatının ana sütunlarından biri olan müziğin eksik olmasına rağmen hapishanede rahat olduğunu belirtti.

Oyuncuya yakın bir kişi ESPN'ye verdiği demeçte, "İçeride hiçbir enstrüman çalamıyor ama eminim kafasında besteler için melodiler bulmaya devam ediyor. Her gün futbol oynuyor ve futbol oynadığı mahkumlara birkaç hareket öğretiyor. İlk andan itibaren mahkumlarla bütünleşmek istiyordu ve bunu hızlı bir şekilde yapmayı başardı. Birçoğu için o bir idol ve mahkumlar ondan şapka, gömlek ve formalarını imzalamasını istiyor" şeklinde konuştu.

Birkaç gün önce açıklama yapan hapishane müdürü Blas Vera ise, Ronaldinho ve kardeşinin "belli bir ayrıcalıklara sahip olduğunu" açıklamıştı. Bazı mahkumlarla aynı banyoyu paylaşıyorlar, ancak her birinin kendi hücresi, televizyonu ve kliması var. Buna ek olarak, Ronaldinho barbekü yapabiliyor ve hatta WhatsApp aracılığıyla arkadaşlarıyla konuşabiliyor. Ancak telefonunun çoğu zamanını ailesi için ayırıyor. Akşamlar her gün annesiyle konuşuyor. O Ronaldinho'nun en büyük endişelerinden biri." ifadelerini kullandı.

Ronaldinho'nun yakın çevresindeki insanlar, bu tutukluluğun yakın süre içinde sona ereceğini ve bunun "siyasi bir sorun" olduğunu inanmak istediklerini söyledi. Ronaldinho'nun avukatı ise gözaltında tutulmasının "keyfi ve yasadışı" olduğunu ifade etti.

Haber ajansı EFE'ye göre, Paraguay polisi Ronaldinho ve kardeşinin sahte kimliklerle ülkeye nasıl geldiklerini araştırmaya başladığından beri 14 kişiyi tutukladılar. Tutuklamalar arasında, ülkenin göç departmanında belgelerin kolaylaştırılmasına yardımcı olan bir dizi memurların da olduğu kaydedildi. Bilindiği üzere sahte pasaportlar için 18 bin dolar harcama yapmıştı Ronaldinho. Bu sahte pasaportları hazırlayan iki kişi de şu an gözaltında.

Savcılar şimdi Ronaldinho, kardeşi ve davadaki diğer kişilerin telefonlarındaki dosyaları ve mesajları inceliyorlar.

 

Brezilyalı eski yıldız Ronaldinho 40. yaş günün demir parmaklıklar ardında kutladı.

AJANSSPOR-DIŞ HABER / İsa Kethüda

 

Senin için hazırladığımız haberler