Sağlık Bakanı açıkladı: "Alışveriş kuyruğuna girmek risktir"

13.05.2020 - 17:06 | Son Güncellenme: 13.05.2020 - 17:09

Sağlık Bakanı açıkladı: "Alışveriş kuyruğuna girmek risktir"

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından gündeme dair açıklamalarda bulundu. Koca, koronavirüs salgını ile ilgili neler söyledi? Yeni tedbirler alınacak mı? İşte detaylar...

"Bazı kısıtlamalar hayat korudu"

Bilim Kurulu toplantısının tamamlanmasının ardından açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, "Uluslararası TV'ler başarı öykümüzü ekranlara taşıyor. Bu başarının sahibi, tedbirlere uyduğunuz ölçüde sizlersiniz. Bilim insanlarımızın önerdiği tedbirler uygulanmasaydı, sonuç alamazdık. Bazı kısıtlamalar hayat korudu. 198 ülkede hayatı tehdit eden 294 bin insanın ölümüne sebep olan böylesi bir hastalıkla mücadelede 8 hafta kısa zamandır. İnsanlığın hikayesinde yeri olacak bir olay olduğundan eminiz" dedi. 

"Salgın hastalıklar fırsat düşkünüdür"

Açıklamalarına devam eden Fahrettin Koca, "İnsanlık daha önce aynı anda tüm dünyayı saran böylesine bir salgınla karşılaşmamıştı. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dün 82 vaka tespit edilmiştir. ABD'de 1630 yeni ölüm oldu. Türkiye'de iyileşen hasta sayısı, toplam hasta sayısının yüzde 75'ine ulaştı. Yapılan testlerde pozitiflik oranı düzenli olarak düşüyor. Şu anki şartlarda salgın kontrol altında. Virüs taşıyan herkesin izole halinde olduğunu düşünmek yanlıştır. 1 hafta öncekinden çok daha iyi durumdayız ama buna rağmen aynı şeyleri tekrar ediyorum. Salgın hastalıklar fırsat düşkünüdür. Bu fırsatı vermemeliyiz." şeklinde konuştu. 

"Alışveriş kuyruğuna girmek risktir"

Alışveriş kuyruğuna girmek risktir diyen Koca, "Yarı açık şekilde maske kullanmak, sorumsuzluktur. Türkiye olarak mücadelemizin ikinci dönemindeyiz. Geldiğimiz noktalar umut verici. Test laboratuvarları açıyoruz. Süreç, tipik normalleşme değil, eski günler tam olarak geri dönmüyor. Salgını tarihteki tüm salgınlar gibi yeneceğiz ama virüsle savaşırken yeni şeyler öğreneceğiz. Yeni hayatımızı hızla kurmalıyız. AVM, stadyum, pazaryeri kalabalıkları olmamalıdır. Maske ve mesafe, ayrı ayrı değil, tek bir tedbir olarak görülmelidir.

Ulaşımda yeni bir oturma sistemine geçilmesi kaçınılmazdır. Virüsün yayılmasına elverişli her ortamın düzenlenmesi, Kontrollü Sosyal Hayat'ın kapsamındadır. Hayat Eve Sığar isimli mobil uygulama, sizi olası riskler konusunda sizi uyarıyor. "Bir şey olmaz" sözünün üstü çizilmelidir. Hayatımızı mümkün olduğu kadar evde sürdürmeye çalışalım. İşimiz dolayısıyla çıkmışsak, maske ve mesafe kurallarına uyalım, yoğun yerlerden kaçınalım. Bayramdan sonra kontrollü olarak yurtdışından gelişleri, test yaparak götürme eğilimdeyiz. PCR testle bu taramaları yapmak istiyoruz. 

Kimsenin kendi bildiği gibi hareket etmeye hakkı yok. Hepimizin bugüne kadar gösterdiği hassasiyeti, aynı kararlılıkla sürdürmeliyiz.150 bin kişiye bağışıklık testi yapacağız. Bu isimler belli oldu. PCR testine, antikor testi de eklemek istiyoruz. Son derece önemli ve dünyaya örnek olacak bir çalışma olacak." diye konuştu. 

LGS ve YKS hakkında...

Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının ek ödeme konusuna da değinen Koca, "Aile Sağlığı Merkezi'nde çalışanlara ek ödeme yapılması konusunda çalışma içerisindeyiz, önümüzdeki günlerde netlik kazanacak. Haziran ayında hem LGS'nin hem YKS'nin yapılıyor olması, bir hareketliliğe sebep olacak. Yüz yüze finallerin yapılması, hareketliği artıracağı endişesi oldu. Olabildiğince dijital olarak sınavların yapılması konusunda tavsiyemiz vardı. YÖK de buna olumlu yanıt verdi. Ramazan Bayramı'nda sokağa çıkma konusu hükümetin kararı. Önümüzdeki günlerde salgının seyrine göre gerekli açıklama yapılmış olur. Bununla ilgili konu Bilim Kurulu'nun gündemine gelmedi. Camilerle ilgili dünyada bazı uygulamalar var. Türkiye'de de salgının seyrine göre gündeme gelebilir. Önümüzdeki günler, bu konu gündeme gelebilir. Daha çok tedbirli ve kurallı olmak kaydıyla sayın Cumhurbaşkanımız açıklamayı yapmış olur. R0 değeri bölgesel olarak değişen değerlerdir. İl bazında 5'i gördüğümüz değerler oldu. Türkiye'nin R0 değeri şu anda 1.26." ile sözlerini tamamladı. 

 

Senin için hazırladığımız haberler