Şenol Güneş’in şikayet ettiği hakemi TFF istedi!

15.11.2020 - 08:33 | Son Güncellenme: 15.11.2020 - 08:45

Türkiye'nin Hırvatistan ile oynadığı maçta yediği ilk gol öncesinde Ante Budimir'in topa elle müdahalesi vardı. Maçın ardından teknik direktör Şenol Güneş, karşılaşmanın Sloven hakemi Slavko Vincic'e tepki gösterdi. Peki hazırlık maçlarında hakemler nasıl belirleniyor? Öte yandan teknik direktör Şenol Güneş 'Sloven hakemler' diyerek ayrımcı bir dil kullandı. İşte detaylar...

Şenol Güneş’in şikayet ettiği hakemi TFF istedi!

Hüseyin Özkök-AJANSSPOR

Türk Milli Takımı’nın Hırvatistan ile oynadığı ve 3-3 beraberlikle sonuçlanan hazırlık müsabakasının ardından Milli Takım Teknik Direktörü Şenol Güneş, çok fazla üzerinde durulmayan bir açıklama yaptı.

Aslında açıklama benim de içinde olduğum futbol dünyasında çok kişinin bilmediği veya yanlış değerlendirdiği bir bilgiyi öğrenmemizi sağladı. Açıkçası bugüne kadar ben de milli hazırlık müsabakalarının hakemlerinin nasıl atandığı konusu ile ilgilenmemiştim. 

Bunda belki bu tür maçlara atamaların UEFA tarafında yapıldığını sanmanın etkisi vardı.

'Sloven hakemler bize rastlıyor'

Öncelikle şunu belirtelim ki, milli maçlar ve Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi gibi organizasyonlarda yalnızca elit ve 1. kategori hakemler düdük çalabiliyor.

Teknik direktör Şenol Güneş, maç sonrası Sloven hakem Slavko Vincic’ten yakınırken maç sonu röportajda söylediklerinin bir bölümü şu şekildeydi:

"İki takım için de iyi bir hazırlık maçı oldu. Göreceğimiz oyuncular vardı. Attığımız gollerdeki beceriler güzel. Yediğimiz gollerdeki hatalar var. Beklerde ve kademelerde sıkıntı çektik. İlk yarıda yediğimiz golü saymıyorum. Rakip elle aldı. Sloven hakemler bize rastlıyor. Bu maçtaki dördüncü hakem Rusya'nın elle gol attığı karşılaşmayı yönetmişti."

Özel maç hakemi nasıl seçiliyor?

Bu sözleri duyduktan sonra kendi kendime “Bu hakemler özel maçlara gerçekten nasıl atanıyor” diye sorduğumda aslında atamalarının nasıl yapıldığını bilmediğimi fark ettim. Bu konuda daha sonra yaptığım araştırma ise şu gerçeği öğrenmemi sağladı.

Hazırlık maçlarını yönetecek hakemler ev sahibi federasyonlar tarafından istenilen bir ülkenin federasyonundan talep ediliyor. Yani TFF Rusya-Türkiye maçında problemli bir yönetim gösteren Sloven hakemin mensup olduğu Slovenya Futbol Federasyonu’ndan Hırvatistan özel maçı için hakem talep etmiş, onlar da Slavko Vincic’i görevlendirirken 4. hakem olarak da Rusya-Türkiye maçının hakemi Matej Jug’u seçmişler.

Bununla birlikte Şenol Güneş’in “Sloven hakemler bize rastlıyor” sözü, deneyimli hocanın da bizler gibi Hırvatistan maçının hakeminin TFF tarafından Slovenya Federasyonu’ndan istendiğini bilmediğini ortaya koyarken adeta baltayı taşa vuruyordu.

Diğer yandan Rusya Futbol Federasyonu da, 15 Kasım’da Türkiye ile maçları olmasına karşın, 8 Ekim günü oynanan Rusya-İsveç hazırlık maçında TFF’den hakem talebinde bulunmuş, federasyon da Halis Özkahya ve yardımcıları Ceyhun Sesigüzel ve Kerem Ersoy’u karşılaşma için Rusya’ya göndermişti.

Peki burada UEFA’nın rolü yok mu? UEFA hazırlık maçlarının hakemlerini kendi sistemine sadece bilgi amaçlı kaydediyor ve hakemlerden resmi maçlar öncesi kullanmak üzere kısa bir değerlendirme istiyor. Örneğin Sloven hakemin Türkiye-Hırvatistan maçında aldığı tepki hakkında bilgi vermesi onların ileride alacağı kararlarda duruma göre etki edebiliyor.

Ayrımcılık da içeren bir dil

Şimdi gelelim işin bir başka boyutuna:

Şenol Güneş’in 'Sloven hakem' şeklinde bir 'ayrımcılık' içeren bir cümle kurması bana göre hoş bir davranış olmamıştır.

Ayrıca kendisinin küçümsediği Sloven hakemin ait olduğu federasyonun UEFA’da 2 elit hakemi görev yaparken UEFA Başkanı’nın da aynı ülkeden olduğunu belirtmekte fayda var. Ayrıca EURO 2020’de Türkiye’nin maçlarını yine Sloven hakemlerin yönetme ihtimali hiç de az değil.

Yasal uyarı: Bu haber Ajansspor.com tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Senin için hazırladığımız haberler