Sosyal medyaya düzenlemelerini içeren kanun teklifi mesclisten geçti! Hangi kısıtlamalar geldi?

24.07.2020 - 09:20 | Son Güncellenme: 24.07.2020 - 09:22

Son dakika haberleri… Sosyal medya düzenleme kanunu TBMM’de kabul edildi. Gelişme, 24 Temmuz 2020’de yaşandı. Vatandaşlar ise bu gelişme üzerine sosyal medya düzenleme kanununda hangi kurallar geldi, Netflix kapatıldı mı gibi araştırmalara başladı.24 Temmuz Cuma sosyal medya düzenlemesini içeren kanun TBMM’de kabul edildi. İşte detaylar..

Sosyal medyaya düzenlemelerini içeren kanun teklifi mesclisten geçti! Hangi kısıtlamalar geldi?

Sosyal medya düzenleme kanun teklifi, 24 Temmuz Cuma sabahı TBMM’de kabul edildi. Adalet Komisyonu’nda görüşülen bu kanun, sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeriyor. Peki sosyal medya düzenleme kanununda hangi kurallar ve kısıtlamalar var, Netflix, kapanacak mı? Vatandaşlar bunları merak ederen, sosyal medyaya tc no ile mi girilecek sorusu da gündemde. AA, sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifinin kabul edildiğini duyurdu. İşte tüm gelişmeler...

Sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifiyle İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'a 'sosyal ağ sağlayıcı' şeklinde yeni bir tanımlama getiriliyor.

Teklifle, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'a 'sosyal ağ sağlayıcı' şeklinde yeni bir tanımlama getiriliyor.

Bu kapsamda kullanıcıların internet ortamında sosyal etkileşim amacıyla metin, görüntü, ses, konum gibi içerikleri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkan sağlayan gerçek veya tüzel kişiler, sosyal ağ sağlayıcı olarak tanımlanacak.

İdari para cezaları, muhatabın yurt dışında bulunması halinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından doğrudan doğruya muhataba, internet sayfalarındaki iletişim araçları, alan adı, IP adresi ve benzeri kaynaklarla elde edilen bilgiler üzerinden elektronik posta veya diğer iletişim araçlarıyla da bildirilebilecek.

Bu bildirim, Tebligat Kanunu'na göre yapılan tebligat hükmünde olacak. Bu bildirimin yapıldığı tarihi izleyen 5. günün sonunda tebligat yapılmış sayılacak.

Teklifle, yükümlülüğünü yerine getirmeyen yer sağlayıcılarına, caydırıcılığın sağlanması için verilecek idari para cezası artırılacak. Bu kapsamda yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında, 10 bin liradan 100 bin liraya kadar verilebilen idari para cezası, 1 milyon liradan 10 milyon liraya kadar artırılacak.

Düzenlemeyle, suç oluşturan kısmi içeriğin çıkarılmasının mümkün olduğu durumlarda, erişimin engellenmesi kararı yerine içeriğin çıkarılması kararının verilmesi imkanı sağlanarak, aynı internet sitesinde yer alan ve suç oluşturmayan içerikler yönünden ifade ve haber alma özgürlüğü daha da güvenceli hale getirilecek.

İçeriğin çıkarılması kararları, erişim sağlayıcılar tarafından değil içerik ve yer sağlayıcılarca yerine getirilebileceği için bu kararlar, içerik ve yer sağlayıcılarına bildirilerek gereğinin yerine getirilmesi istenecek. (Sputnik)

Senin için hazırladığımız haberler