Süper Lig'de A Takım Listesinde kaç yabancı oyuncu olacak?

09.08.2022 - 12:49 | Son Güncellenme: 09.08.2022 - 13:46

TFF'nin Süper Lig Futbolcu Uygunluğu'nda yaptığı değişiklik kafa karışıklığına neden oldu. Peki Süper Lig takımları A Takım Listesinde kaç yabancı oyuncu bulundurabilecek? İşte cevabı...

Süper Lig'de A Takım Listesinde kaç yabancı oyuncu olacak?

Hüseyin Özkök - AJANSSPOR

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) dün internet sitesinden Süper Lig ve TFF 1. Lig futbolcu uygunluklarında değişiklik başlıklı bir duyuru yayınladı. 


Bu duyurunun ardından özellikle sosyal medyada takımların kadrolarında 21 yabancı oyuncu bulundurabileceklerine dair bir “haber” yayıldı. Ancak bu haber doğru değildi. Süper Lig Statüsü okunduğunda TFF’nin 20 Temmuz günü yayınlandığı 2022/23 Süper Lig Statüsünde tek bir değişikliğe gittiği görülüyor.

Futbolcu kıstasında esnetme yapıldı

20 Temmuz günü yayınlanan yeni statüde TFF kulüplere 01.01.2001 ve sonrasında doğmuş olması şartıyla;

U14 milli takımı dâhil olmak üzere ülkesinin milli takımlarında en az 10 müsabakada oynamış oyunculara 14 yabancıya ek olarak kadroda bulundurma izni çıkmıştı.

Dün yayınlanan değişiklikte bu 3 oyuncunun özellikleri biraz daha esnetilerek kulüplerin yelpazesi genişletildi. Buna göre yukarıdaki maddeye ek olarak 

- Ülkelerinin U21 veya A Milli takımlarda toplamda 3 defa oynamış olmaları; 
- FIFA’nın 23.06.2022 tarihinde ilan ettiği dünya sıralaması listesinde ilk 20 sırada bulunan ülke federasyonlarının en üst veya bir alt liglerinde toplamda 25 maçtan fazla süre almış olmaları da A Takım kadrosunda yer almak için yeterli olacak.

İlgini Çekebilir
TFF kulüplerin gelirini düşürdü, cezalarını yüzde 100 artırdı!
Habere Git

Takım listesinde kaç yabancı olacak?

Diğer yandan TFF’nin A Takım kadrosunun minimum 14’ü A Milli Takım’da oynama uygunluğuna sahip oyuncu olmak üzere 35 kişiye kadar olabileceği açıklaması eldeki kalan oyuncuların 21’inin de yabancı olarak kadroda bulunabileceği gibi yanlış bir kanıya neden oldu.


Oysa TFF statüde A Takım Listesinde toplamda 17 yabancı oyuncu bulunabileceğini açıkça belirtiyor. Yani bir takım kadrosunu 35’e tamamlamak isterse bunu yerli sayılan 18 oyuncuyla yapmak zorunda. Ancak daha önce verilen izne bağlı olarak A Takım Listesine yazılamayan yabancılar (17’den fazlası)  sözleşmeli olarak kulüp bünyesinde bulunabilecekler ancak bir sonraki transfer tescil dönemine kadar hiçbir resmi müsabakada oynama hakları olmayacak.

Senin için hazırladığımız haberler