Süper Lig'in eski futbolcusu Luton Shelton hayatını kaybetti

22.01.2021 - 23:29 | Son Güncellenme: 22.01.2021 - 23:49

Bir zamanlar Karabükspor forması giyen ve futbol kariyerini sonlandıran Luton Shelton, ALS hastalığından dolayı hayatını kaybetti. ALS hastalığı nedir, Luton Shelton öldü mü ve neden öldü gibi araştırmalar sürüyor. Luton Shelton hayatını mı kaybetti ve evli mi, çocuğu var mı? İşte tüm detaylar...

Süper Lig'in eski futbolcusu Luton Shelton hayatını kaybetti

Türkiye Spor Toto Süper Lig'de 2011-2013 yılları arasında Kardemir Karabükspor'da forma giyen Luton Shelton, Amyotrofik Lateral Skleroz ( ALS) hastalığına yakalanmıştı. Son gelen haberlere göre ise Luton Shelton hayatını kaybetti.

Luton Shelton ne zaman hayatını kaybetti?

Sportsmax haberine göre 35 yaşındaki eski futbolcu Luton Shelton'un evinde cansız bedenine ulaşıldı. İki sezon kırmızı-mavili formayı terleten ve hızıyla tüm futbolseverlerin dikkatini çeken Shelton merkezi sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronlar) kaybından ileri gelen ALS hastalığına yakalanmıştı.

Hızı ile Jamaikalı ünlü atlet Usain Bolt'a benzetilen ve Türkiye'yi çok sevilen Shelton'ın hastalığını eşi Bobbette Shelton açıklamıştı. Rusya takımı Volga'da 78 numaralı formayı giyerek Karabük taraftarının gönlünde taht kuran Shelton'dan bugün ise üzen haber geldi.

Amyotrofik Lateral Skleroz ( ALS) hastalığı nedir?

Henüz tedavisi bulunamayan ALS, dünyada her yıl ortalama 100 binde 2-6 oranında görülüyor. Motor Nöron Hastalığı (MND) olarak da bilinen ALS ilerleyicidir ve hastalar önce genellikle kol ve bacaklarını ardından tüm vücudunu hareket ettirmekte zorluk yaşar, konuşma, yutma ve nefes alması zorlaşır.

Günümüzde hastalığın kesin tedavisi bulunmasa da, erken tanı ile bazı semptomlar tedavi edilebilir ve daha uzun süre kas hâkimiyeti sağlanır. Mevcut tedaviler ile hastanın yaşam kalitesi iyileştirilir.

ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) hastalığı, beyin ve omurilikte bulunan ve kasların hareket etmesini sağlayan sinir hücrelerinin hasar görmesi sonucu ortaya çıkar. Motor nöronların (kaslara hareket emri veren sinir hücreleri), kaslara uyarılar gönderemediği zaman kaslarda güçsüzlük başlar. 

Senin için hazırladığımız haberler