Tahkim de PFDK da tarafsız olamadı!

01.09.2020 - 14:43 | Son Güncellenme: 01.09.2020 - 14:49

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), kurulların yapısında değişiklik için bir taslak hazırladı. Peki bu taslak içinde neler var? Bugün oylaması yapılamayan ve dolayısıyla devreye girmeyen değişikler neler? TFF Başkanvekili Mehmet Baykan hukuk kurullarının tarafsız ve bağımsız bir yapı kazanması amacıyla öngördüğü ana statü değişikliği hakkında ne dedi? İşte detaylar...

Tahkim de PFDK da tarafsız olamadı!

AJANSSPOR-HABER

TFF, bugünkü genel kurulunda Tahkim Kurulu ve PFDK başta olmak üzere hukuk kurullarını daha bağımsız ve tarafsız bir yapıya kavuşturmak için ana statü değişikliği yapmayı planlıyordu. Ancak, genel kurulda gerekli çoğunluk oluşmayıncı değişiklik yapılamadı.

 

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), hukuk kurullarının tarafsız ve bağımsız bir yapı kazanması amacıyla öngördüğü ana statü değişikliğini gerçekleştiremedi. Ankara'da bugün yapılan genel kurulda, Tahkim Kurulu, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, Amatör Futbol Disiplin Kurulu, Uyuşmazlık Çözüm Kurulu ve Etik Kurulu'nun üye seçim yöntemini ve görev sürelerini belirleyen ana statü değişikliği de gündemde bulunuyordu.

Ancak, bu değişiklik gündemden çıkartıldı. TFF Başkanvekili Mehmet Baykan, "Ana statü değişikliğinde genel kurulu oluşturanlarla nitelikli çoğunluk oylaması yapılır. Bu çoğunluk 333 delegenin 3’te ikisine karşılık gelir. Şu an genel kurulda böyle bir rakama ulaşılamadı. Bu maddenin gündemde bulunmasının oylamada bir sonuç vermeyeceği ortada. Bu maddenin gündemden çıkarılmasını talep ediyoruz" dedi. Ve yapılan oylamayla söz konusu değişiklik maddesi gündemden düşürüldü.

Yeni değişiklikler nelerdi?

Eski Trabzonsporlu Ömer Rıza'nın açtığı davayı taşıdığı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), TFF hukuk kurullarının oluşum ve karar alma sürecinde bağımsız ve tarafsız olmadığına hükmetmişti. TFF bunun üzerine harekete geçerek, kurulların yapısında değişiklik için bir taslak hazırladı.

Bugün oylaması yapılamayan ve dolayısıyla devreye girmeyen değişikler ise şunlardı:

  • -Kurul üyeleri TFF Başkanı tarafından önerilmeyecek. Üyeler sadece yönetim kurulunca önerilecek.
  • -Kurul üyelerinin görev süresi 4 yıllık olacak. TFF yönetimi görevden ayrılsa bile söz konusu kurullar, 4 yıllık görev sürelerinin sonuna kadar devam edecekler.
  • -Kurul üyeleri göreve başlarken bağıszılık ve tarafsızlık yemine edecekler.

Zaten AİHM'in isteklerini karşılamıyordu

Buna karşın değişiklik taslağına eklenen ek maddeyle, eski kurulların görevlerine devam edebilecekleri de belirtildi.

Spor hukukçuları TFF'nin getirdiği bu değişikliklerin AİHM'in çizdiği çerçeveye uymadığını ve gerçek bir bağımsızlık ve tarafsızlığın sağlanmadığı görüşünde.

Senin için hazırladığımız haberler