Tahkim Kurulu ya değişecek, ya değişecek!

30.01.2020 - 13:44 | Son Güncellenme: 30.01.2020 - 10:50

Tahkim Kurulu ya değişecek, ya değişecek!

AİHM'in TFF Tahkim Kurulu'nun bağımsız olmadığına dair verdiği kararın yankıları sürüyor. TFF, kararın henüz kesinleşmediğini ama buna karşın çalışmalara başlanacağını duyurarak, olumlu bir adım attı. Doç. Dr. Burak Gemalmaz, TFF'nin itiraz hakkı bulunsa da kararın değişme olasılığının düşük olduğunu söylüyor.

AJANSSPOR ÖZEL

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) eski Trabzonsporlu Ömer Rıza ve eski yardımcı hakem Serkan Akal'ın yaptığı başvuru sonrası Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Tahkim Kurulu ve diğer kurullarının bağımsız hareket edemediğine dair kararının tartışması sürüyor.

TFF yönetimi ise yaptığı açıklamada FIFA ve UEFA ile işbirliği içerisinde inceleme ve değerlendirme çalışmalarının başlatıldığını bildirdi. Kararın henüz kesinleşmediğini kaydeden TFF'nin, buna karşın AİHM'in verdiği istikamette hareket edeceğinin işaretlerini vermesi olumlu bir adım.

AİHM kararını daha önce de Ajansspor'a değerlendiren İstanbul Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Burak Gemalmaz, öncelikle AİHM'in verdiği kararının kesin olup olmadığı konusuna açıklık getirdi: "Mevcut kararı AİHM'in Türkiye'den gelen başvuruları inceleyen 2. bölümü/dairesi verdi. Evet karar kesinleşmedi. Teknik olarak 3 ay içerisinde Türkiye'nin (ve karardan bir şekilde memnun olmayan başvurucuların) AİHM Büyük Daire'ye itiraz hakkı var. Ama bu itiraz bir temyiz gibi değil. Türkiye itiraz ederse, ki usulen edecektir, Büyük Daire bu itirazın konuyu bir de kendisinin ele almasını gerektirip gerektirmediğine karar verecek. Yani itiraz edilince Büyük Daire dosyayı otomatik olarak tekrar incelemiyor. Eğer Büyük Daire dosyanın/daire kararının kendisi tarafından incelenmesine değer unsurlar içerdiğini düşünürse, dosya Büyük Dairenin incelemesine alınacak. Büyük Daire konuya ilişkin nihai kararı verecek. Bu süreç bir ila üç sene arasında sürebiliyor. Ortalama iki sene. Büyük Daire, 2. Dairenin kararı yetkin ve yeterlidir derse karar kesinleşecek.Eğer Türkiye veya karardan bir şekilde memnun olmayan başvurucular Büyük Daireye itiraz etmezse karar yine itiraz süresinin bitiminde kesinleşecek"

ÇOK AYRINTILI VE TİTİZ ÇALIŞILDI

Gemalmaz, buna karşın AİHM'in verdiği kararın Büyük Daire tarafından incelenmeye değer bulunmayacağı kanaatinde: "Zira 2. Dairenin kararı çok ayrıntılı, çok titiz çalışılmış. Standart kararlarının ötesine geçmiş. AİHM hukuku açısından çok tartışmalı husus da yok işin aslı. Bu nedenle de olağanın ötesine geçip pilot karar vermiş 2. Daire. Pilot karar, AİHM bünyesinde iyice konuşulup tartışılmadan verilmez. Kararda anlamlı bir muhalefet şerhi de yok (kısmi bir tane var ama sonuca etkili değil). Kaldı ki, Spor Tahkim Mahkemesi'ni (CAS) ve dünya spor hukukunu etkileyen Mutu&Pechstein kararı (AİHM) da Büyük Daire tarafından ayrıca incelenmeye değer bulunmayıp kesinleşti. Ekim 2018'deydi o kararın da tarihi" dedi.

Söz konusu dava Trabzonspor ile sözleşme feshi nedeniyle 2009'da Tahkim Kurulu'na başvuran eski futbolcu Ömer Rıza ile 2015'te klasman düşürüldüğü için itirazda bulunan yardımcı hakem Serkan Akal'ın konuyu AİHM'e taşımasıyla açıldı.

SEÇİM YÖNTEMİNİ DEĞİŞTİRİLMESİ LAZIM

1-TFF Kanunu'nda bazı hükümlerin değişmesi gerekiyor.
2-Tahkim Kurulu'nun görev süresi yeniden düzenlenmeli.
3-Tahkim Kurulu üyelerinin atanma şekli değiştirilmeli. Kulüp kontenjanlarının gözetilmesi bırakılmalı.
4-Tahkim Kurulu'un dış etkilere karşı bağımsızlığını koruyacak usulü düzenlenmeler yapılmalı.
5-Uyuşmazlık Çözüm Kurulu (UÇK) yapısı da değiştirilmeli. Sabit hakem yapısından havuz yapısına dönülmeli. Tahkim için de bu yapılmalı.AİHM kararı Gençlik Spor Genel Müdürlüğü'nün kurullarının yapısında da değişimi kaçınılmaz kılacak.

Senin için hazırladığımız haberler