Avusturya Bundesliga'da Yeni Derbi! Austria Salzburg - Red Bull Salzburg

29.09.2023 - 12:22 | Son Güncellenme: 29.09.2023 - 12:33

Avusturya'nın iki ekibi tarihin en sıra dışı öykülerinden birini yazdı. Austria Salzburg taraftarları kulübü yeniden kurdu ve ortaya yeni bir derbi çıktı.

Avusturya Bundesliga'da Yeni Derbi! Austria Salzburg - Red Bull Salzburg

AJANSSPOR - HABER

Avusturya Bundesliga'da gündem olacak bir gelişme yaşandı. Avusturya'nın iki ekibi tarihin en sıradışı öykülerinden birini yazdı. Austria Salzburg taraftarları kulübü yeniden kurdu ve ortaya yeni bir derbi çıktı. 

Red Bull'dan futbol atağı

Red Bull'un kurucu ortağı Dietrich Mateschitz, sadece futbol değil spora olan tutkusuyla biliniyordu. Geçen yıl Ekim ayında yaşamını yitiren Mateschitz'in şirketi, çeşitli sporlara yatırım yaparken en çok futbolda başarılı olmak istiyordu.

Beklentiyi karşılamadı

Red Bull, 2005'te merkezi Salzburg'daki kulüp Austria Salzburg'u satın aldığında büyük bir iyimserlik ve heyecan vardı. Red Bull'un kulübün büyük sponsoru olacağı ve kulübün finansal zorlukları aşmasına yardım edeceği beklentisi oluştu. Ancak kısa sürede bu, bir tatsızlığa dönüştü. 

İlgini Çekebilir
Salzburg'un hücumcuları kapılışıyor
Habere Git

Red Bull'un amacı başka, taraftarınki başkaydı

Kulübün o zamanki başkanı Rudi Quehenberger, enerji içeceğinin kulübe katılmasının ardından iddialı konuştu ve Mateschitz'in yakın arkadaşı Alman efsane Franz Beckbenbauer ile de temasa geçti. Her ne kadar görüşmeler ilerlese de; Red Bull'un sadece kulübe sponsor olmak istemediği, kulüpteki her şeyi değiştirmeyi amaçladığı ortaya çıktı. Red Bull'un kulübün renklerini, armasını ve ismini dahi değiştirmek istediği ortaya çıkınca taraftarlar çileden çıktı. 

Forma renklerinin değişmesi taraftarı küstürdü

13 Haziran 2005'te haftalarca süren protestolar ve itirazlara karşın Austria Salzburg, Red Bull Salzburg oldu. Geleneksel mor renkleri ise kırmızı-beyaza dönüştü. 

Taraftar grubu desteğini çekti

Renklerin ve armanın değişmesine taraftarlar sert tepki gösterdi. Taraftar grupları ile Red Bull arasındaki görüşmelerin ardından şirket, yalnızca kaleci çoraplarının mor olması konusunda anlaşmaya vardı. Bu gerilimi daha da artırdı ve büyük taraftar grubu desteğini çekti. 

Avusturya kulüplerinin sponsor isimleriyle bilinmesi anormal bir durum değil. Casino Salzburg olarak bilindiği dönemde Austria Salzburg, 1994'te UEFA Kupası (İki maçı da Inter'e kaybetti) finaline yükseldi. 

"Biz; kulübümüzü, tarihimizi ve renklerimizi korumak istiyorduk"

Red Bull'un önerileri fazla olmasına karşın yönetim kurulu üyesi Stefan Schubert taraftarın bunun bir parçası olmak istemediğini açıkladı. "O şirket yaşamlarımızın büyük bir kısmını mahvetti" diyen Schubert, "Renkleri değiştirdi. Tarihi sildi. Bir süre onlarla konuştuk ve her zaman mor renkleri kaleci çoraplarında tutmayı önerdiler. Biz; kulübümüzü, tarihimizi ve renklerimizi korumak istiyorduk" ifadelerini kullandı. 

Austria Salzburg'un yeniden doğuşu

"O şirketle birliktelik imkansızdı" diyen Stefan Schubert, "Kendimize ait kulübü başlatmaya karar verdik. Doğrusunu söylemek gerekirse neye bulaştığımız hakkında en ufak bir fikrimiz yoktu. Hala da öyle; ama çok fazla iş vardı. Aynı zamanda da eğlenceliydi." açıklamasını yaptı. 

"Kendi öncü kulübünü kurdular"

Taraftarların büyük bir kısmı kulübün orijinal ismi ve tarihini koruyarak bir yıl sonra kendi öncü kulübünü kurdular. Hatta kulübün kuruluş tarihini de Avusturya Salzburg'un kurulduğu yıl olan 1933 olduğunu iddia ettiler. 

Avusturya Salzburg'un sahasında oynadığı maçların 78. dakikasında, 'Schutzei' olarak bilinen Franz Xaver Ager, stat oyuncu tünelinin önüne doğru giderek yüksek sesle "Ratatatatata " diye bağırır. Geri kalanlar ise "Avusturya!" yanıtı veriyor. Bu kulübün kuruluş yılı olan 1933 anısına yapılıyor. 

18 yıl sonra ilk kez

Red Bull Salzburg, Avusturya Ligi'nde üst üste 10. sezonunda da şampiyon oldu. Red Bull'un almasının ardından Avusturya'nın tek hakim gücü olan Red Bull Salzburg 2005'ten bu yana 14 lig şampiyonluğu ve 9 da Avusturya Kupası şampiyonluğu sevinci yaşadı. Red Bull yetiştirdiği oyuncularla da dikkat çekti. Erling Haaland, Sadio Mane, Marcel Sabitzer ve Dayot Upamecano bunların başında geliyor. 

Avusturya Salzburg, üçüncü (Şu anda bulundukları lig) ve dördüncü lig arasında gidip geliyor. Büyük bir holdingin sunacağı zenginliklere sahip değillir ve bu yüzden de ayakta kalmaya çalışıyor. 

Düşmanlık ise sürüyor. İki ekip, 18 yıl sonra ilk kez karşı karşıya geldi. Aynı şehrin takımları Avusturya Kupası ikinci tur maçında kozlarını paylaştı. Sonuç beklendiği gibi Red Bull Salzburg'un 4-0'luk galibiyetiyle noktalandı. 

Austria Salzburg, Red Bull Salzburg'un ismini kullanmayı reddetti

Temmuz ayında iki ekibi karşı karşıya getirecek kura çekildiğinde Austria Salzburg, Red Bull Salzburg'un ismini kullanmayı reddetti. Tanıtım reklamlarında sadece siyah dairenin içinde 'RBS' harflerine yer verdi. Üçüncü lig ekibi için bu karşılaşma büyük bir anlam ifade ediyor; ancak Austria Salzburg'un içinde bulunduğu durumdan dolayı bu olay ayrı bir anlam kazanıyor. 

Erling Haaland, Red Bull Salzburg'ta 27 maçta 29 gol attı

Red Bull'un Avusturya futbolundaki varlığı şehir ve tüm ülkenin tamamında pek çok kârı oldu. 2014'te Avrupa'nın en iyilerinden biri olan akademi açtılar. Buradan genç yetenekler yetişti ve Avrupa'da parladılar. 2017'de ise UEFA Gençlik Ligi'nde şampiyonluğa ulaştılar. 

Red Bull Salzburg'un performansı Avusturya'nın UEFA sıralamasındaki yükselişine yardım etti. Red Bull Salzburg, 2018'de Avrupa Ligi'nde yarı finallere çıktı. 2022'de ise Şampiyonlar Ligi'nde son 16'ya kaldılar. Bu, Avusturya futbolu için nadir bir başarıydı.

Ralf Rangnick, gençlik devrimini başlattı

Red Bull Salzburg, Milli Takım oyuncularının da gelişimine katkı sağladı. Halihazırdaki Avusturya Milli Takım Teknik Direktörü Ralf Rangnick, 2012'de Red Bull ailesine katıldığında gençlik devrimini başlattı. Aynı projeyi üç kıtadaki kardeş kulüpler Leipzig, New York ve Sao Paulo'da da uygulamaya başladı. 

Taraftarların bir bölümü Red Bull'un uygulamalarından rahatsız olsa da yapılan yatırımlar Red Bull Salzburg ve ülke futbolunda gözde görülür bir değişime neden oldu. Salzburg sadece ligde değil Avrupa'da da başarılı bir mücadele vermeye başladı. Ülke futbol takımına yeni yıldızlar katıldı. 

Yine de bir tarih, düşmanlık ve yoğunluk ile Red Bull Salzburg'un zenginliği ile Austria Salzburg'un ölümsüz aşkı arasında bir mücadele var.   

Senin için hazırladığımız haberler